В Техеран става страшно

Протести в събота завършиха с неизвестен брой убити, не пускат чужди медии по улиците
21 юни 2009 11:48,
66

Снимка: БГНЕС 

Столицата на Иран се подготвя за нови серии от протести.

Продължаващата политическа борба заради оспорваните резултати от президентските избори продължава, предадоха световните информационни агенции.

Някои държавни медии твърдят, че спокойствието се е върнало по улиците на Техеран и цитират полицията, според която редът е възстановен.

Фактите обаче са други.

Няколко души бяха убити и много други - ранени, в събота, след като хиляди хора не обърнаха внимание на призивите на властта да сложат край на демонстрациите и излязоха на улиците в израз на протест срещу правителството.

Според държавната телевизия „няколко човека“ са загинали, когато „протестиращите“ подпалили джамия.

Засега официално потвърждение за станалото няма, нито е ясен точният брой на убитите. Една от болниците в столицата съобщи за 19 загинали в първите дни на протестите.

ВВС и други чуждестранни медии са обект на непрекъснати ограничения от страна на властите и репортерите не могат да напуснат редакциите си, за да видят с очите си какво се случва по улиците.

В събота министерството на културата забрани на международните медии да отразяват протестите, освен ако нямат официално разрешение от иранските власти, съобщи и CNN.

Още по темата
Лидерът на протестиращите – претърпелият поражение на изборите Хосеин Мусави, бе цитиран да казва, че демонстрациите трябва да продължат и хората имат конституционно право да протестират.

В събота вечерта той обяви пред поддръжниците си, че е готов за мъченическа смърт и поиска изборите за президент, спечелени от Махмуд Ахмадинеджад, да бъдат анулирани.

Американският президент Барак Обама пък предупреди официално Иран да „спре насилието и несправедливите действия срещу собствения си народ“.

Свидетели твърдят, че полицията е използвала сълзотворен газ, палки и струи вода за разпръсване на тълпите от хора в събота вечерта.

Кореспондент на ВВС е успял да излезе на улиците и съобщи, че е присъствал на разстрел на мъж и раняването на няколко други.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
0
 
! Отговори
За оная работа преди 14 години
Американските "демократи" трябва да се намесят.Крайно време е!
44
2
 
0
 
! Отговори
Gnusmus преди 14 години
Уха! Петрола падна,време за "демократизиране по американски"! Аз казах ли ви,че така ще стане?!? Този филм сме го гледали...
43
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
прати женати там и тогава ще видиш колко са цивилизовани
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ovcete se manipulirat mnogo lesno! Syvetvam te da emigrira6 i ti.
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Жално ми е да гледам как такъв цивилизован народ като иранците така страда, но все пак нещата бавно и там се оправят за добро. Иранската революция сама по себе си беше грозно нещо, но е добра алтернатива спрямо кървавия режим на шаха. И такива простести преди 20 години бяха невъзможни. Може да се направи интересна съпоставка между Иран и Русия. От пръв поглед се вижда коя държава е по-демократична, защото в Русия за такива простести срещу правителството не може и да става дума.
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Терористите и диваците разбират само от много бой а иран са точно такива.... :)
39
2
 
0
 
! Отговори
До иранофилите преди 14 години
Виждам че тук доста хора са готови да сложат *** и фесове само и само да изразят омразата си към демокрацията и Америка. Хора на които задниците им стоят по високо от главите им не трябва да изказват каквото и да е мнение, защото не могат да мислят. Срамно е че живея сред такава ***, явно скоро ще трябва да се хващаме за гушите и да се трепем както в Иран.
38
2
 
0
 
! Отговори
Владимир Путин преди 14 години
Ха-ха-ха: "Американският президент Барак Обама пък предупреди официално Иран да спре насилието и несправедливите действия срещу собствения си народ.Доста голяма хапка е Иран, че да си пуснеш рамбовците там ,А?... Би ги умиротворил набързо... ама ....
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти добре ли си? олко добре живеят в Иран можеш да разбереш по протестите на хората. А това ,че имат ядрено оръжие не значи ,че са богати а ,че си дават всичките пари за оръжие, също като Северна Корея не може една страна управлявана от аятолах(духовен водач с пожизнена управляваща фунция)! В северна Корея хората нямат пари хляб да си купят. Те дори няма от къде телевизори да си купят ама изстреляха Ядрена ракета. Освен ако за теб залата от 20 евро е добре за живеене, остово им да ядът ракетите.
36
2
 
0
 
! Отговори
vasil преди 14 години
този 29 номер да отиде на психиатър, това са пълни глупости, такива като него би трябвало да живеят в Северна Корея, май само там остана остров на "свободата"
35
2
 
0
 
! Отговори
mitternacht преди 14 години
От 26 до 30 включително са напълно прави.Няма какво повече да се каже.Явно искат и там да сложат надупващо се правителство, ама няма да го бъде.
34
2
 
0
 
! Отговори
пич преди 14 години
А да ли ще им свалят шамиите на жените? А ,ако ходят с минижуп аз съм за протестите.
33
2
 
0
 
! Отговори
sury преди 14 години
Защо при нас зимата не беше ли същото?С трактори протестираха камъни хвърляха биха се.Бързо забравяте! Ето преди дни бяха наскачали едни с резачки по улиците. В деня на изборите се очакват отново протести - забранено е по закон в изборният ден но прочетох ,че ще има. Как да го наречем това бурна радост от демокрацията? Онези в Иран не знаят какво ги чака! Тепърва ще има да протестират срезачки с трактори като им дойде демокрацията ще им стане ежедневие:)
32
2
 
0
 
! Отговори
бабаЛена преди 14 години
В Техеран става страшно...... На кой му пука за миризливите и гнусни ***!!!Тук си ги имаме в изобилие !!!
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Продължаващата политическа борба заради оспорваните резултати от президентските избори продължаваако продължаващата борба не продължава не знам какво продължава тогава..
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Америка тръгна... на Изток............. Този път ще сгрешат и то жестоко! Жалко за целия свят!
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Незнам колко назад е изостанал този народ, който има ядрена и ракетна програма, изстрелва спътници и има една доста добра образователна система. 11 милиона гласа не са никак малко за подправяне, така, че загубилия америакнофил да си седне на ***, защото в момента извършва престъпление срешу народа си.
28
2
 
0
 
! Отговори
Знакова фигура преди 14 години
Един кръжец пак се опитва да прави цветни революции, обаче Иран не е Украйна и номера няма да мине.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Abe Obama *** takava ti za6to ne si gleda6 durjavata ,a gleda6 na 4ujdoto
26
2
 
0
 
! Отговори
П преди 14 години
Ахмадинеджад е законно избраният президент, а Хосеин Мусави загуби изборите и сега мотивира поддръжниците си да протестират и да създават безредици. Познайте кой стои зад него?? САЩ се опитват да разбият Иран отвътре. Поддръжниците на Мусави са младежи, които си нямат идея за какво става въпрос. Надявам се всичко да приключи бързо и Мусави да бъде изправен пред съда!