Светът плаче за Неда

Кадри от убийството на момиче, протестирало в Техеран, взривиха медии и блогове
22 юни 2009 15:41,
182

Dnes.bg предупреждава, че следващите кадри съдържат сцени на насилие и не са препоръчителни за хора със слаби нерви. Клипът е заснет с мобилен телефон, качен е първо в YouTube, а след това и в CNN. 

„Почивай в мир, Неда, светът плаче, докато гледа последната ти глътка въздух, не умря напразно. Помним те“.

Този постинг в Twitter е пуснат от мъж, който се е представил за китарист от Нашвил, Тенеси.

Въпреки че имаше стотици снимки от разпръсването на съботния протест в Техеран, точно това видео, показващо последните мигове живот на млада жена, застреляна от снайперист, предизвика целия свят.

Кадрите са заснети от човек, който е бил на протестите.

Клипът показва млада жена в джинси и бели маратонки, която пада на улицата.

В този момент човекът, който е снимал – най-вероятно с мобилен телефон, притичва до нея и улавя края на живота й.
 
Според блогъри Неда е протестирала в столицата на Иран заедно с баща си, когато проправителствената доброволна полиция Басиджи е открила огън и я е застреляла.

„Последните моменти от крехкия й, млад живот изтекоха на улица Карегех, уловени от камерите на няколко мобилни телефона. И не след дълго започнаха нов живот из компютрите на хора по целия свят, в YouTube и дори CNN“, писа един от блогърите.  

В събота вечерта това бе една от най-горещите теми в Twitter.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
3
 
0
 
! Отговори
ХАНС преди 14 години
Това убийство е направено от запъдни агенти, за да се наклевети Иранското правителство.
183
1
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 14 години
Това е ислямът в действие.Примитивна, човеконенавистна религия.Който не вярма, нека почете малко Корана. Или да види филма FITNA. Когато държавата не е отделена от религията се процедира по този начин. Независимо каква е религията. Но християнството не налага свои правни норми вече повече от 500г. Т.е., те (Иран) са там къде е била Европа преди 500-600г. Жалко за момичето, както и за много други.
182
0
 
2
 
! Отговори
Martellus преди 14 години
Еее, защо го цензурирахте???
181
1
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО преди 14 години
ЕЙ *** НИЕ СТРТАДАМЕ ЗА ЕДНО МЛАДО МОМИЧЕ НЕЗАВИСИМО ОТ КАКВА РЕЛИГИЯ Е,А ТИ СИ ЕДИН ФАЛШИВ ГЕРОЙ КАТО ВАШИЯ ЛИДЕР ДОГАНА.ТИ БЪЛГАРИЯ Я ОСТАВИ НА НАС,И СИ ХВАЩАЙ ПЪТЯ КЪМ АНАДОЛА.***
180
5
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 14 години
Оставете иранците на мира, умници. Гледайте си вашия ***.
179
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 14 години
mrusnite fanatizirani gadove edin den shte si platyat skapo za tova. jalko. che momicheto nyama da moje da se vurne.
178
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Светът плака и за 2700 невинни души загинали в кулите близнаци, но доста време след това не стана категорично ясно кой е отговорен за това деяние. Бог да го прости това момиче. И за нейната смърт няма да разберем кой е отговорен! Схващате нали?..
177
0
 
0
 
! Отговори
марин преди 14 години
във иран нестава въпрос ислямският фундаментализъм. там плащат такава цена заради петрола кадето има много пари религия несе почита иран е вторият световен износител на петрол:-))))
176
0
 
0
 
! Отговори
Сема преди 14 години
Мисля,че не е нужно да триете коментари,защото различното мнение не е излишно.Нали не желаете да се повтаряме като папагали?Нали трябва да видим и доброто и лошото начало в човека?И освен това мисля,че коментарите които триете някой път са огледало на автора.Хайде сега трийте:)
175
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не знам кое е по-възмутително, че има държави през 21 век ,където хората биват убивани на улицата заради това че отстояват това в което вярват или ,че някой е заснел смъртта на едно момиче.различни хора-различни нрави :(
174
0
 
0
 
! Отговори
Сема преди 14 години
Ако светът бе справедлив...,но не е.Затова ще продължава да има религиозни управления,ще има такъв вид демокрация също.Ще има и либерали,метро и толерантни като мен,въпреки,че не съм на 40 и имам семейство.Ако не можеш да промениш нещата,свиквай с тях.Иначе си обречен/а.
173
0
 
1
 
! Отговори
Сема преди 14 години
Иран е била светска държава до 1979 година,когато ислямистите с бунт,революция налагат шерият.Така че,в кой век живеем наистина,че да не можем да протестираме за свободата си.За личната ни свобода.
172
0
 
0
 
! Отговори
d преди 14 години
Коментарът ми бе до 164-ти......До 171 относно това за което мечтаеш - просто е утопия !При хората ВИНАГИ ще е както при животните !Това че хората имат разум в повече от животните неозначава че са по-хуманни. Разумът винаги ще се използва за налагане НАД другите видове,народи и каквото се сетиш......така е устроен светът и живота ! Естествен подбор. По-умните (а те са посилни )се обединяват и изяждат по-тъпите - това което се случи с Бг например, Сърбия,Ирак,Виетнам,Аржентина...
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Прав/а си. Аз просто си мечтая хората да са си хора и да използват това, което ги различава от животните и то е разума. Всеки човек го има, но за съжаление много малко са тези, които го ползват. Както спомена няма нищо случайно. Всяко следствие си има причина.Всеки от нас каквито и да сме по народност или раса има силата да мисли сам, а не да следва някой манипулатор да мисли вмнесто него и да му налага правила,които далеч не отговарят на неговите виждания под формата на 'божествени' измислици.
170
0
 
0
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 14 години
На позиция 158 съфорумник е написал: "Религиите и комунизма до това водят!"Комунизмът (интернационал-социализмът) е вид религия. Ако комунистите само кротко се кланяха в мавзолея на Ленин и рецитираха цитати от манифеста из червените си кътове, не би било страшно. Страшното идва, когато религията се намеси в политиката.Исус Христос е казал: "Кесаревото кесарю, Божието Богу." С други думи, не смесвайте политиката и религията.
169
0
 
0
 
! Отговори
- do 166 преди 14 години
Nai losho e kogato ne znaem ot kade idvame, kakvi sme i kakvo tochno iskame. Istoriata nai dobre ni uchi-Vsiaka krinost e zavarshvala pagubno. No vijdame dobre,che tova momiche naistina beshe doubito ot zagrijenite neveji pomoshtnici okolo neia.
168
0
 
0
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 14 години
На позиция 158 съфорумник е написал: "Религиите и комунизма до това водят!"Комунизмът (интернационал-социализмът) в вид религия. Ако комунистите кротко само кротко се кланяха в мавзолея на Ленин и рецитираха цитати от манифеста из червените си кътове, не би било страшно. Страшното идва, когато религията се намеси в политиката.Исус Христос е казал: "Кесаревото кесарю, Божието Богу." С други думи, не смесвайте политиката и религията.
167
0
 
0
 
! Отговори
d преди 14 години
Много си далеч от някои неща, всеки има правото да мисли каквото поиска, но се сещаш че умните са доста по-малко от масата ***!Изводите си ги прави сам/а.Нищо случайно няма на този свят, дали някои има обяснение или не това не променя същноста. Че глупавите са повече от умните също не е случайно.......Дерзай и чети повече.Небъди ограничена тиква.
166
0
 
0
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 14 години
Анонимният от позиция 160 пита: "А Молдова?"С Молдова не се занимават, за да не дразнят руската мечка - Молдова практически е в нейните лапи. Основният противник на нашата цивилизация сега е ислямският фундаментализъм. Надяваме се руската мечка да е на наша страна.
165
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 14 години
Da. Vidiah i razbrah ! Neveroiatno! Natiskat ia po gardite za da disha...!!! Na prostrelian chovek v gardite pavi li se izkustveno dishane..po tozi nachin..? !! Pazi Boje ! Policiata ia prostrelia, a tezi tapanari okolo neia ia doubiha. Tova e polojenieto. Nevejestvo,Fanatizam ii Nasilie. Mir na dushata i !