Германският конституционен съд стопира Лисабонския договор

Ратификацията на документа засега не може да влезе в сила
30 юни 2009 13:32,
10
Германският конституционен съд стопира Лисабонския договор
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Конституционният съд на Германия спря ратификацията на Лисабонския договор.

Според решението, взето във вторник в Карлсруе, договорът за реформа на съюза не противоречи на конституцията на Германия. Има пропуски обаче в други свързани закони.

Те трябва да бъдат запълнени и тогава германският президент Хорст Кьолер ще може да сложи подписа си под договора.

Така нареченият Лисабонски договор за реформа на ЕС беше одобрен от Бундестага и Бундесрата с голямо мнозинство, но противниците му атакуваха ратификацията пред Конституционния съд.
  
Новите правила давали неконтролируема власт на институциите в Брюксел и нарушавали суверенитета на Германия, защото ЕС и Европейският съд могат да придобиват нови и нови правомощия.

Договорът, който разширява отговорностите на Брюксел и има за цел да направи съюза по-демократичен и гъвкав, а взимането на решения – по-лесно, трябва да влезе в сила от началото на следващата година.

Освен Германия, Полша, Чехия и Ирландия също не са ратифицирали документа.

Ирландия го отхвърли на референдум. За да се спаси реформата в съюза, ирландците ще гласуват отново през есента.

В Полша и Чехия договорът е одобрен от парламентите и чака решението на президентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
DO EVROPEEZ преди 14 години
TI JVNO SI OT TURSKITE POMIARI ,KOITO ME4TAIAT DA VLEZAT V EVROPA,AMA NEMA BE TURSKA-KIRGERMANIA E NAI VELIKATA STRANA V SVETA BE TURSKI-NAHUINIKAKO NE SNAEW VIG V INTERNET I NAU4I NEWTO PREDI DA PIWEW A SEGA NAHLUZVAI PATURITE ,NO NE PREZ GLAVATA ,I BEGAI NA TUTUNODA VI E.B.A TURSKATA-POMIA
8
0
 
0
 
! Отговори
Европеец преди 14 години
Лошо няма! Германия да излиза от ЕС и да се присъедини към ШОС с Русия и Китай. Тъкмо ще поканят и турците в него.Клекнаха немските ***, то се очакваше
7
0
 
0
 
! Отговори
Много европеец преди 14 години
ЕмоМен обаче много ми харесва Лисабонския договор. Аз съм голям привърженик на Федерална Европа, защото в Федералните Европейски Щати виждам единствентото спасение за милата ни родина от олигархомутренското управление.Докато ЕС-то нямат права да дойдат тука и да колят и бесят де що намерят престъпници ние никога няма да се оправим. Абсурдно е да си мислим, че българгарската политкласа ще оправи положението тук. Затова:ПОВЕЧЕ ПРАВА НА ЕС! ПОВЕЧЕ ПРАВА НА ЕК! ПОВЕЧЕ ПРАВА НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА!
6
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 14 години
Вярвай си! Това си е твой проблем. Линка е за тези, които не са го чели. И моля ви всички да спрете с тзи дума популизъм! Толкова грозна и често употребявана дума и същото време лишена от смисъл, че направо ми се повръща! Това единствената защита на хората, които няма как да оборят всеобща истина - наричат го популизъм. И не мисля, че конституциония съд в Германия е взел страната на популизма, такова твърдение би било смешно. Лисабоснкият договор е в противоречие с всяка една конституция!
5
0
 
0
 
! Отговори
европеец преди 14 години
Всъщност основната цел на Договора е да приведе институциите на ЕС в съответствие с почти двойно нарасналия брой на държавите-членки. Нима сериозно мислите, че Съюзът може да продължи дълго да взема гъвкави решения съгласно договори правени за 15 държави-членки, когато в него вече има 27!
4
0
 
0
 
! Отговори
европеец преди 14 години
Демагогия да се твърди, че някой крие договора. От година насам той е общодостъпен на всички официални езици на Съюза, тук например може да го прочетете на български http://eur-lex.europa.eu/bg/treaties/index.htm Огромната част от аргументите, с които противниците на Договора спечелиха в Ирландия нямаха абсолютно нищо общо със самия договор, а бяха свързани с икономически проблеми и редовните популистки изхвърляния на крайните партии.
3
0
 
0
 
! Отговори
ЕМо преди 14 години
Ще мине този договор! Не забелязвате ли как този договор някак си се крие от обществото и на много хора не им е ясно за какво става на . Обаче не всички са глухи и кухи и има разумни хора, които четат! Не като депутатите (подложките) във всички парламенти. Договорът ще мине, но е похвално, че в стара Европа все още има хора, които успяват да се опълчат на долни еврейски планове!
2
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 14 години
Стопирането е компромисен вариант. Ясно е, че договорът противоречи на германската конституция, но съдиите все пак нямат смелост да се опълчат открито на политическата върхушка. Затова се спират на противоречията с останалите закони.
1
0
 
0
 
! Отговори
лисабон преди 14 години
А някои хора гледат интересите на нациите си до последно.