Климатгейт

Манипулирали ли са учените данните за глобалното затопляне
4 дек 2009 06:45,
176
Климатгейт
Снимка: БГНЕС

Месеци наред на страницата на Института за климатични изследвания CRU можеше да се проследи средната температура в света, измерена от екип на института . Миналата седмица обаче учените изведнъж изтриха собствените си данни за последните девет месеца.

Говорителка на института обяснява пред „Ди Велт“ изчезването на данните с „атаката срещу сървъра на CRU“.

Началото на скандала, наричан вече „Климатгейт“, сложи хакерска атака срещу сървъра, след която пред обществеността се появиха вътрешни имейли на института.

Съдържанието им предизвиква подозрението, че при данните за температурата на  CRU има несъответствия. Нещо повече, че от института понякога съзнателно са преувеличавали сериозността на глобалното затопляне.

Освен че бяха изтрити данните, изчезна и шефът Фил Джоунс – директор на института, централна фигура в световния съвет по климата IPCC и най-важният учен в измерването на климатичните промени.

Джоунс се оттегли от службата си – поне докато данните му не получат независима оценка. „Важното е да няма сянка на съмнение върху CRU  и изследванията му“, обосновава оттеглянето си Джоунс. Той обаче не е единственият, който ще бъде проверяван.

Университетът в Пенсилвания обяви, че много внимателно ще прегледа изследванията на техния професор Майкъл Ман. Това е ученият, който вкара в изучаването на климата така наречената Крива на хокейния удар.

Става въпрос за статистическо представяне на средната температура в света през последните 1000 години. Данните почти не показват промяна на температурата до началото на  индустриализацията, когато има драматично стръмно покачване.  

Това се разглежда като доказателство за уникалността на сегашното затопляне на климата.

Ман, тежка категория в научните среди, също е засегнат от хакерската атака.

Още по темата
Един от хакнатите имейли на директора на CRU предизвика най-голямо внимание през последната седмица. В него Джоунс споделя с колега, че приложил в представянето на своята статистическа крива „трика“ на Майкъл Ман, „за да скрие“ едно намаляване на температурата.

Сега колегите му обясняват, че изборът на дума бил не подходящ, но в случая  „трик“ се използвало в смисъл на „умно решение“ на проблем пред науката.

Предисторията на „трика“: Ман проследил своята „Крива на хокейния удар“ през последните 1000 години на базата на косвени данни, например кръговете на дърветата. При изследването на своите дървени свидетели на миналото обаче установил, че след 1960 година кръговете говорят за охлаждане, вместо за действителното затопляне. Затова Ман приложил към тези данни резултатите от измервания с термометър, направени след 1960-а.

Критиците намират два недостатъка в този подход. Първо „трикът“ не е достатъчно прозрачен. Второ: термометрите може и да са измерили правилно температурата след 1960 година, но след като косвените данни са погрешни, как ученият може да е сигурен, че са достоверни за изтеклите 1000 години.

„Климатичните скептици“, които поставят под съмнение драматичността на климатичните промени и вината на човека за тях, смятат, че хакнатите имейли могат да оправдаят и други упреци срещу Джоунс и колегите му.

Говори се както за натиск върху редакциите на специализираните издания, целящ да попречи на публикуването на „скептични“ статии, както и за унищожаването на неудобни имейли и данни.

Всички си дават сметка, че хакерската атака срещу CRU е свързана със започващата следващата седмица конференция за климата в Копенхаген – обезврежда се една от ключовите фигури и се хвърля сянка върху теориите му.

Докъде може да доведе това, веднага се видя в американския парламент. Опозиционните републиканци, водени от „скептика“ Джеймс Инхоф, както и някои демократи, вече освен икономическите аргументи, прилагат и научни съмнения за климатичните промени. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
до 42Нек ще купува излишната ми енергия и когато аз не произвеждам, а ми трябва ще ми продава. Накраяа ще смятаме кой на кой колко дължи, защото енергията не струва еднкво през различние части на деня.Аз може и да искам да печеля на гърба на другите, но ако искам може и да не печеля. Ако искам може да кажа на НЕК да не ми купува повече ток от колкото съм използвал аз. Какво ще кажеш тогава?
45
0
 
1
 
! Отговори
:~ преди 14 години
Нали и енергоспестяващите крушки бяха вредни и от тях се ослепяваше за няколко години. Да ви се похваля - аз съм феномен. Повече от 12 години чета на такава крушка и дори очила не съм сложил.*** може пък да съм *** и да чета малко? Знаеш ли какво може да измислят петродоларите?
44
0
 
1
 
! Отговори
Viktor преди 14 години
Добро утро пианицепсвиж "Състояние на страх" от Майкъл Крайтън
43
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
ТомовЩе ти предложа друг поглед върху нещата. Тези проценти, които ти ги цитираш са резултат от поне 50 години инвестиции в енергетиката, нали? Това е така.Искаш ли да погленем данните за 2008-*** на НОВИТЕ инсталирани мощности в ЕС. Не за това, което ВЕЧЕ е инсталирано последните 50 години, а НОВИТЕ за 2008-***?Ще ти кажа:48% Вятър40% ТЕЦ на природен газ.2% другиТЕЦ на въглища и АЕЦ са на минус. Въпроса ми е след 50 години с подобна теденция как ще изглежда енергийния микс?
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти май си много зле. Тогава, ако всички имат такива модули, на кой ще си продаваш излишъка, бе ***? За какво ще й е на НЕК твоята електроенергия? И в този смисъл, щом искаш да печелиш на гърба на другите, ти с НИЩО не си по-добър от тези срещу, които риташ (патрол, газ, въглища и т.н.)
41
0
 
1
 
! Отговори
Томов преди 14 години
С две думи, това което искам да кажа, че фосилното лоби държи за топките почти целия свят. Просото икономиката ни е базирана на такава основа. Всяко нещо от ежедневието ни е произведено с енергия - храната произв и транспортирана с петрол, дрехите, материалите, пестицидите, препратите - каквото се сетите. Всяка една брънка от ежедневието ни. И някой да ми каже че тези хора нямат политическо влияние и не могат да купуват политическо влияение и че ще се оставят току така някой да им вземе хляба ??
40
0
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
"Човек може да промени своя капацитет на преживяване като се предвижи от месоядно към тревоядно ниво и по този начин да скъси една от неефективните звена на хранителната си верига."оставям на тъпите еколози да гонят "ефективност", аз като едно образцово животно гоня продължаване на гените си, не ме интересува ефективността. ако ефективността беше хубаво нещо, щяхме да си стоим на ниво едноклетъчни водорасли.
39
0
 
1
 
! Отговори
:~ преди 14 години
Абе как няма глобално затопляне? Вече до края на ноември бяхме по тениски навън! Едва от втори декември започнахме да обличаме палтата и да ги събличаме между 12-15 часа по пладне.Кви дървесни кръгове, кви пет лева? Дървесните кръгове зависят от много фактори, не само от температура...
38
0
 
1
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Винаги ми е смешно когато някой каже каква яка изгодат имат зелените технологии. Много клишета са научени на изуст и всички ги мързи да погледнат данните. Да вземем САЩ и да погледнем енергийното им перо:Петрол - 37.1% Газ - 23.8%Въглища - 22.5%Атом - 8.5%Възобновима - 7.3% ( от тях 6.8% от ВЕЦ)т.е. 0.5% от цялото им енерг. потребл. е от новите зелени технологии...Страшно мощни са, няма що.
37
0
 
1
 
! Отговори
Евгени преди 14 години
Ето го и от мен за да се виждат и двете гледни точки http://***.middlebury.net/op-ed/global-warming-01.html
36
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
до номер 31"В този случай токът ще е безплатен само за теб."ЕМИ НАЛИ И АЗ ТОВА ТИ ГОВОРЯ БЕ ЛУД!!!!!Идва безплатен ток за хората, които са готови да си платят сметките за тока за следващите 10 години на веднъж, или на лизинг, и след това да имат 10-20 години безплатен ток. Колкото повече стават тези хора, толкова по-малки са печалбите на въглищното, петролното и ядреното лоби.И все пак има безплатен ток.
35
0
 
1
 
! Отговори
до 19 и 24 преди 14 години
Безкрайно сте прави, пичове! Ама на целокупното народонаселение му е по-лесно да се остава да го правят на маймуни. Умствените усилия явно не са по вкуса не само на нашенеца. Майкъл Крайтън дава една сериозна основа за размисъл не точно по проблемите на 'Глобалното затопляне", а по съвременните политики за контрол на обществените нагласи. Мисля че определението му ППМК е проблемът който прави книгата му не чак толкова известна. Какво е ППМК? Ами той го нарича политико-правен-медиен конгломерат..
34
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
до 29Очевидно си прав, като казваш, че "след време няма да има бензин и дизел". Очевидно те са крайни. Разликата между теб и мен, е че ти искаш да ИЗЧАКАМЕ да свършат и тогава да започнем да инвестираме в новите технологии.Аз искам да започнем инвестициите в новите технологии СЕГА. Да ги субсидираме, да ги подпомагаме, за да може те да станат по-дорби от изкопаемите МНОГО ПРЕДИ изкопаемите да започнат да свършват.Това значи да започнем борбата срещи промените в момента. Разбираш ли?
33
0
 
1
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Този спор малко прилича на този за вредата от цигари 70-те. Както и днес, дълго цигареното лоби се съпротивляваше, дори и днес отделни индивиди с понижена невронна активност в главите смятат цигарите за безвредни. Въпреки финансовата си мощ, цигареното лоби отстъпи пред фактите. Да се надяваме че същото ще се случи и с петролното лоби.
32
0
 
1
 
! Отговори
КлиЗматолог преди 14 години
Погледнете си касовата белжка за тока и ще ви стане ясно защо толкова бясно се създават такива световни лъжи и се защитават, а учените, които искат да се дискутират тези неща с факти и показват доводи, че това са лъжи, биват отрязани от всякаква изява.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В този случай токът ще е безплатен само за теб. А остатъкът, който казваш, че ще продаваш на НЕК на ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ, ще излезе МНОГО ПО-СКЪП на обикновения потребител от този, който се произвежда от ВЕЦ например. Така, че айде моля те спести ми глупостите за безплатното...
30
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
до номер 25Майкъл Крайтън е невежа и платен ***. Виж на уикипедията за книгата му. Пълна е с изопачаване на научните изледвания. Подбиране на факти, които са му изгодни за гледната точка, тотално игнориране на останалите и т.н.Ти защо реши, че всичко написано от него е вярно и е светая светих?
29
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: Номер 22Извинявай, обаче не съм видял тук някой да рита срещу ВЕИ.Аз също съм фен на фотоволтаиците, но лошото при тях е че все още са много скъпи, особено за нас в България. От друга страна, ако наистина прочетеш романа на Майкъл Крайтън - "Състояние на страх", ще разбереш че той също не е против ВЕИ. Има един негов коментар, че в момента никой не се сеща да използва влакове, кораби или автомобили с парни котли на въглища, нали така?Така и след време няма да има бензин и дизел.
28
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
до 26Как да няма безплатен ток?Представи си, че си купя фотоволтаичен модул, който изплатя НАПЪЛНО, чрез не купуване на ток от НЕК и продаване на излишния ми ток на НЕК, за 10 години, а той ми работи още 10 години.Въпроса ми е: Безплатен ли ще ми е токът следващите 10 годин или не?
27
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
до 19, Анонимен.И не ми цитирай Майкъл Крайтън, мир на прахът му, продажен ***. Теорията ти за манипулацията издиша, защото за 2008ма САМО (!) ЧИСТАТА ПЕЧАЛБА(!) на ПЕТТЕ(!) най-големи САМО(!) ПЕТРОЛНИ КОМПАНИИ(!) е по-голяма от ОБОРОТА (!) на ЦЯЛАТА(!) ВЕИ индустрия. Повтарям - ЧИСТАТА ПЕЧАЛБА, ПЕТТЕ НАЙГОЛЕМИ, ОБОРОТА, ЦЯЛАТА ВЕИ Индустрия.С идването на разпредления енергодобив, чиято цел е енергията да се произвежда максимално близо до където се употребява, познай какво ще стане?