Още няма сделка

Напрежението в Копенхаген достига връхната си точка
18 дек 2009 17:16,
18
Още няма сделка
Снимка: БГНЕС

„Тук съм не за да говоря, а да действам!”. С тези категорични слова американският президент Барак Обама увери, че успешният завършек на климатичната конференция в Копенхаген е негов приоритет.

В речта си той подчерта, че бездействие по въпроса за климатичните промени е равносилно на излагане на неприемлив риск на международната сигурност, световната икономика и планетата.

„Нашата способност да взимаме колективни решения е под сериозен въпрос”, призна държавният глава, който за мнозина беше спасителят за постигането на споразумение за драстично намаляване на вредните емисии газове в световен мащаб.

Дори „вездесъщият” Обама като че ли не е в състояние да контролира събитията в датската столица.

Според общото мнение ключът към решаване на спора за съкращаване на емисиите, съответните компенсации и т.н. се държи от САЩ и Китай, които са и двата най-големи замърсители на атмосферата с въглероден двуокис.

И двете суперсили дадоха индикации, че са готови на отстъпки. Вашингтон да даде повече пари за бедните и развиващите се страни, а Китай най-накрая да позволи мониторинг (макар и частичен) на обуздаването на газовите емисии на своя територия.

След речите си Обама и китайският премиер Вън Дзябао се оттеглиха за среща на четири очи, която може да се окаже разковничето към така жадувания успех на срещата.

Освен двамата за заключителната фаза на форума в Копенхаген пристигнаха и други 117 държавни ръководители, които представляват 89% от икономическия потенциал на планетата. Така не е лесно да се види кои са лидерите, които отсъстват.

Първата и набиваща се на очи група на лисващите е тази на страни производителки на петрол – Ангола, Азербайджан, Ирак, Казахстан, Либия, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Островни държави като Антигуа и Барбуда, Барбадос, Капо Верде, Куба, Фиджи, Ямайка, Соломоновите острови и Тонга също се изпратили в датската столица по-нискостоящи в йерархията политици.

Десете латиноамерикански страни, чиито държавни ръководители не присъстват, са Аржентина, Чили, Коста Рика, Еквадор, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Парагвай, Перу и Уругвай.  

По различни причини в Копенхаген не са и евролидерите от Италия, Швейцария и Украйна.

Но дори и без всички отсъстващи на климатичния форум има достатъчно ръководители, които да постигнат така нужното за по-доброто бъдеще на човечеството споразумение.

Към този момент то изглежда далечно, но не и невъзможно. Както пише немското издание Der Spiegel, трябват решителни действия, за да не се превърне конференцията в Копенхаген в черната дупка на човешката история, в символа на невъзможността на хората да действат задружно, за да защитят бъдещето на цивилизацията си. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
малкия СТАЛИН преди 14 години
Да бе,да!Обамчо нарежда,другите кимат и хоп!-"колективно решение"!..
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 9Лято и зима? Стига говори безсмислици. В България си ги има и 4-те сезона. Ти вироятно си сляп. Сезона го определям според това какви дрехи нося. Да не искаш да ми кажеш че ти минаваш само от едната крайност - в другата, т.е. от джапанки и шорти, директно към кужуси?
15
0
 
0
 
! Отговори
Стига глупости преди 14 години
Топлото е хубаво, Земята стотици пъти в съществуването си е преживявала периоди на затопляне и ледени епохи. Трябва да сме много нагли да мислим, че нещо се дължи на нас.
14
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 14 години
Затопляне има, но то се дължи на слънчевата активност, а не на човешката дейност. Няма да е лошо хора като 9 докато се ровят в нета да вземат да прочетат и мненията на учени по тези въпроси. Мнението и целите на политиците от САЩ и Западна Европа са ни ясни - елементарен цинизъм налаган с първобитна бруталност.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това не са лъжи, а очевиден факт, колкото и да я караш като кон с капаци не може да отречеш това за сезоните.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Брей имало още балъци като 9 да вярват на тези глобалистки лъжи!
11
0
 
0
 
! Отговори
petrol преди 14 години
Кой говори за миллиарди? И аз искам. От двадесет години вървя пеш и колата я карам, само през дъжд на вятър - по прегледи и натоварена като самосвал. Така, че съм учавствувал активно в това мероприятие, но не ми плаща-а-а-а-ат! Искам субсидия-я-я-я-я!
10
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
тоя пък пролетта му изчезнала...
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как може да говорите, че няма затоппляне. Я се върнете 10-тина години назад, имаше четири сезона и бяха ясно изразени, аз си ги спомням много добре. Сега не ви ли прави впечатление, че сезоните все едно са два? Само лято и зима. Пък на вас нали ви е добре да се мислите за "просветени" като дрънкате за конспирации. Нали ако имаше такива световни лъжи за милиарди тези, които ги ръководят щяха да се погрижат да няма такива новини, където *** като вас да дрънкат такива простотии.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това е диктатура, която искат да ни наложат, защото дори ако сега не стане, догодина в Мексико пак ще се проведе такава среща. А глобалното затопляне е поредната простотия и всички отговорни за публичното разпространение на тези глупости като Ал Гор, трябва да бъдат съдени за може би най-голямата научна измама в историята.
7
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Глобалното затопляне е естествен процес, връщане към естественият климат, тъкмо този, който по-възрастните от нас помнят от детството си е НЕЕСТЕСТВЕНИЯТ !!! И съветниците на Обама и на другите държавни лидери го знаят това, за климатолозите да не говорим, но нали въпросът е да се лапат милиарди !!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
Eko преди 14 години
Cqlata rabota malko zvu4i - Kat ne6tete orujiq (6tot nqma voini puk i 21 vek malko trudno) 6te vi prodavame EKO tehnologi i konsumativi, sega 6te podpi6em edna konvenciika 4e se zaduljava celiq svqt da zima ot nas i gotovoooooo..... Amerika otnovo super sila
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
добавен от: 8888 преди 29 минути +2 Отговори Ръководителите на Америка и Китай са алчни ***, за които на първо място стои парата а на второ планетата! Щото за ръководителите на Русия - НЕ?
4
0
 
0
 
! Отговори
Тихомир преди 14 години
Бараката щял да действа.Да бе да.Ако имаше подобно намерение щеше да започне реално да го прави в щатите и после да говори.
3
0
 
0
 
! Отговори
Ратълснейк преди 14 години
ГЛУПОСТИ! един ден човек заради алчността си ще яде и пие само пари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
НО НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ВСЕ ПАК ,ЧЕ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ Е ЛЪЖА И ИЗМАМА!
1
0
 
0
 
! Отговори
8888 преди 14 години
Ръководителите на Америка и Китай са алчни ***, за които на първо място стои парата а на второ планетата!