Хуманитарен ад. В Хаити става страшно

Охранителни камери са запечатали труса
15 яну 2010 10:07,
62

Санитарната обстановка в Хаити придобива катастрофален размер заради огромния брой разлагащи се тела и липсата на медицинска помощ, съобщи РИА Новости.

Властите не могат да се справят с погребението на загиналите. Стотици тела лежат по улиците на Порт-о-Пренс. Само в четвъртък са били погребани 5 хиляди души, жертви на унищожителното земетресение.

Ситуацията се усложнява от липсата на питейна вода и електроенергия. С настъпването на нощта в столицата започват да вилнеят мародери.

Международното летище в Хаити е парализирано от претоварване. В четвъртък 11 самолета са кръжали над летището, без да успеят да кацнат.

Обстановката се усложни допълнително и след като кулата за наблюдение рухна.

Още по темата
До този момент Русия е изпратила три самолета с подвижна болница и екип от специалисти. Очаква се да пристигнат лекари и от Чили.

Канада предостави 5 млн. долара спешна помощ за бедстващото население. 10 млн. долара ще отпусне Бразилия, а  ЕС – 3 млн. евро.

На 12 януари силно земетресение с магнитуд 7,3 по Рихтер разтърси остров Хаити. Кошмарното земетресение бе последвано от още два много силни земни труса с магнитуд 5,9 и 5,5.

Първият вторичен трус бе регистриран в 17 часа местно време (22 часа по Гринуич), седем минути след силното земетресение със сила 7,3, разтърсило столицата Порт-о-Пренс и околностите.

Източник: Reuters

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
... преди 14 години
Само лоши неща напоследък, е*аси майката какъв живот живееме
40
0
 
0
 
! Отговори
Kuzmich преди 14 години
Мен лично ме притеснява факта ,че в последните няколко дена говорим само за Румяна Желева,а хората в Хаити умират и дори вчера БТВ пусна допитване, дали България трябва да окаже помощ.Много забавна игра.Също така е странно ,че в повечето новинарски емисии се отделя незначително ефирно време за това бедствие.Вижте руските новини.Започват като топ новина.Нас ни интересува една къде не знае как да си върже обувките,а ще ми става еврокомисар
39
0
 
0
 
! Отговори
с. преди 14 години
Между другото се извинявам защото малко прибързано те насолих преди да прочета какво точно си написал!А относно посещенията в Хаити не съм бил!Но в Доминикана съм бил!Така че айде по-леко с епитетите,отворко!:)
38
0
 
0
 
! Отговори
Joro преди 14 години
Наистина ужасна трагедия, ама в Хаити и без земетресение си е ужасно. Представям си каква е тая инфраструктура щом са се срутили всички болници, кулата на летището, президентството, училища, административни сгради, целия град и въобще цялата държава. От инфото по медиите май не стана ясно че Хаити е част от о.Хаити където се намира и Доминиканската република, където май никой не съобщава за жертви, а разстоянието е нищожно.
37
0
 
0
 
! Отговори
12345 преди 14 години
като чете човек какво си написал започва да те жали щом не си разбрал какво съм написал. В прав текст съм посочил защо ги връщат , но ти очевидно или не знаеш български или не можеш да разсъждаваш нещастнико , а когато съм посетил Хаити ти си пасъл патки
36
0
 
0
 
! Отговори
човешко създание преди 14 години
Най-накрая един потребител да напише човешки коментар, поздравления за което !Доколкото коментарите на кой трябва да се случва такова нещо... на никого не го пожелавам, защото на второ място след войните, природните бедствия са най-страшния мор за нас крехките човешки създания, а както всички виждаме природата все по-често започна да се обръща срещу нас, сега всичко е в ръцете на развитите държави и помощта която те оказват
35
0
 
0
 
! Отговори
с. преди 14 години
Ами въпрос на държавна политика бе!САЩ могат ли да приютят всички!?Половин Мексико и изобщо Латинска Америка е в САЩ!Без да броим хората от Източна Европа,Русия и кой ли още не!Що били връщали тия от Хаити!Ти пък откога *** от Хаити толкова ги заобича!?До вчера сигурно не беше чувал за Хаити!Ама нали сега е идеален повод да се оплюят американците и ти и другите *** станахте смели хаитянски защитници на мига!Жалки сте!
34
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 14 години
"В Хаити става страшно"А до сега беше веселба ?! И вие журналистите пишете колкото да не заспите ...
33
0
 
0
 
! Отговори
Плашипутарник преди 14 години
Време беше да се редуцира малко населението, може ли 10 милиона *** на площ 1/4 от България ? Ние тук сме 5-6 милиона че няма място вече, за там не ми се мисли..
32
0
 
0
 
! Отговори
s. преди 14 години
Браво!Един нормален и аргументиран коментар да прочета!Все повече се убеждавам че така наречената българска нация никога нямма да се причисли към нормалните народи!В България е пълно с ненормалници!Които по цял ден се занимават само с мразене,плюене на лошите империалисти и душевни и еротични блянове свързани с Русия,Путин,Медведев,москвич и водка!Е,никога няма да се оправи тая държава!С това население.....
31
0
 
0
 
! Отговори
12345 преди 14 години
ами отговори си защо тия от Куба ги вземат а от Хаити ги връщат - всичко е въпрос на качество на хората - ето сега мародерстват , правят барикади от труповете на съседите си - абе Вуду народ
30
0
 
0
 
! Отговори
Тъй, тъй... преди 14 години
Алекс се изцепи първосигнално! И в трагедията търси да тръсне някоя гадна плювка по "гадните империалисти".На другия ден след земетресението САЩ пратиха $ 10 млн., Германия - EUR 1 млн. Франция също изпрати веднага пари. Да не говорим, че французите си имат по традиция доста свои хора там. Споменаваха се няколко хиляди французи в Хаити.Китай вече също докара екипи там.Съсипаното летище САЩ веднага го поеха да го докарат поне да може да поема някакви самолети.Сега пращат самолетоносач. За сведение един самолетоносач винаги се придружава поне от няколко спомагателни кораба. Които също ще участвуват в спасителните операции. 5000 войника за за помощ на сушата. Отделно самолетоносачът с навигационните си системи може да поеме функциите на срутиката се контролна кула на летището и да води самолетния трафик на помощите.Престанете да плюете ей така, по принцип и от някаква политическа партизанщина. Трагедията е страшна, щетите огромни и затова на такъв фон ви се струва, че помощщта е малко. Но за толкова късо време, за ден-два не става да се изсипе планина от помощ. Просто технологично не е възможно. Колкото и да ни се ще.Само за пример да ви припомня, че при голямото земетресение в Турция българските спасители чакаха два дена мандат за да отидат. На десетина часа път с кола разстояние.А в Хаити, за разлика от Турция тогава, даже държавните институции не функционират като хората. Доколкото ги има в момента...
29
0
 
0
 
! Отговори
geiski komentari преди 14 години
bulgarite pi6at geiski i nesvurzani komentari ne samo upravlqva6tite sa zle celia narod si e zle takiva sa si i upravlqva6tite elementarno a?
28
0
 
0
 
! Отговори
. преди 14 години
На САЩ трябваше да им се случи, да, понеже хората там по цял ден и нощ бачкат, за да имат и не са за жалене. За жалене са тия дето по цял ден лежат, живуркат си и чакат бананите да узреят. Нали сме цоциалисти и хуманни люде - трябва да толерираме и съчувстваме на мързела.
27
0
 
0
 
! Отговори
с. преди 14 години
Дори и да се случи(да не дава Господ) американците ще се оправят!Независимо от злобеенето на тиквеници като тебе!Нали се сещаш!
26
0
 
0
 
! Отговори
ДС преди 14 години
ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ НА ЕБРЕЙСКИЯ ПУДЕЛ САЩ !!! НЕ НА ТЕЗИ БЕДНИ ХОРИЦА
25
0
 
0
 
! Отговори
do das преди 14 години
mn si zle lape 6e vidi6 zemetresenie posle ili nqma da si jiv ti ili blizkite ti ili nqma da ima6 pokriv nad glavata ti maitap li si misli6 4e si prai jivota ?
24
0
 
0
 
! Отговори
s. преди 14 години
Ти не си и длъжна да си съгласна с мен!Но в случая злобеенето към САЩ е безпочвено!Нито са виновни за бедствието,нито пък са длъжни да реагират като пожарникари за 1 час!Хората ще помогнат и то много!За разлика от безполезните европейци и тн!И стига с тоя петрол!Навремето САЩ загубиха много войници и потрошиха милиарди в Сомалия!Нали се биха с милициите на Мохамед Айдид!Какво спечелиха тогава!??Не че са цвете ама стига сте плюли!
23
0
 
0
 
! Отговори
баба Хакерка преди 14 години
Извиненията ми бяха само за това, че не бях ти прочела коментара докрай, не че съм съгласна с теб...
22
0
 
0
 
! Отговори
баба Хакерка преди 14 години
Извинявай, прочетох само първото ти изречение и побързах да ти отговоря. Още веднъж, моите извинения...