Светът през бурка

Повечето жени, които носят бурка във Франция, са родени там и сами са приели исляма
9 апр 2010 15:24,
240
Светът през бурка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Франция е една от няколкото европейски страни, в които ислямските була, закриващи изцяло лицето, може да бъдат забранени съвсем скоро, пише ВВС.

В малък парк в Авинон, Кенза Драйдер, на 31 години, тича по неподдържания тенис корт и насърчава противника си, като размахва ракетата. Играта не би направила впечатление на никого, ако Кенза Драйдер не представляваше доста необичайна гледка.
 
Семплата й синя дреха стига до земята. На главата си има дълъг сив шал, покриващ косата и раменете. И най-впечатляващото от всичко е, че носи бурка, която покрива всичко, освен дълбоките й кафяви очи.

Госпожа Драйдер, родена във Франция в семейството на имигранти от Мароко, е една от малкото мюсюлманки във Франция, които носят бурка. Според официалната статистика те са не повече от 2000 от над 5 милиона мюсюлмани в страната. Но през последната година точно върху тях беше фокусиран дебатът за интеграцията на мюсюлманите и това какво означава да си французин.

Парламентарна комисия препоръча да се забрани забулване на лицето при ползването на обществени услуги – социални служби, болници, транспорт.  

Въпреки предупрежденията към правителството, че пълна забрана ще бъде незаконна, то планира да приеме закона, който ще наложи ограничение за носенето на бурка в близките седмици.

„Защо трябва да се връщаме към средновековни традиции“, пита Андре Жерен, председател на парламентарната комисия. „За мен було, което напълно покрива на лицето, е жена в подвижен ковчег“.

Жерен първи започна да говори открито за забраната на тези дрехи по времето, когато като кмет на предградие на Лион виждал все повече жени, които ги носят. Той е убеден, че го правят по нареждане на, както ги нарича, фундаменталисти.
 
„Тези жени са контролирани“, смята депутатът.

Кенза Драйдер се смее на подобни твърдения. Почивайки си на пейка в парка в Авиньон, майката на четири деца разказва как си купила своята бурка преди около 11 години. Дори не казала на мъжа си, докато не го сложила един ден, когато тръгнали на пазар.

„Той много добре знаеше, че не зависи от него дали ще излизам така“, разказва тя, спомняйки си как мъжът й реагирал с просто: „Окей, да тръгваме“. Оттогава тя носи никаб.  

Казва, че повечето жени, които носят бурка, са родени във Франция и сами са приели исляма. „Това е лично решение, тяхната свобода да направят това, което искат".

Аргументите срещу носенето на бурка не са само феминистки и не се отнасят само до статута на жената.

Никаб, казва водещата феминистка във философията Елизабет Бадентер, е „тотална противоположност на трите принципа на Френската репулика“.

Тези принципи – свобода, равенство, братство, са написани или издълбани на фасадата на всяка административна сграда.

„Криейки лицето си“, обяснява Бадентер, отпивайки от кафето в елегантния си парижки апартамент, „нарушаваш принципа за равенство. Тя, която крие лицето си, е в превъзхождаща позиция спрямо мен. Тя ме вижда, но отказва реципрочност“.

Освен това тук е и ревниво пазената във Франция идея за секуларизма – абсолютното разделяне на религията от държавата, кореняща се в революцията от 1789 година и закриляна от закона от векове.

„Можеш да имаш каквато си искаш религия“, казва  Бадентер, „но тя трябва да си стои в личната ти сфера“.

Проблемът е, че много френски мюсюлмани гледат на това не само като на отхвърляне на тяхната религия, но и като игнориране на съществуването им във Франция.

Предградията с висока концентрация на мюсюлмани от Северна Африка от поколения имат ниво на безработица далеч над средното за страната. Нивото на образование повсеместно е ниско, а бедността е истински проблем.

Според Кенза Драйдер „не чужденците не искат да се интегрират, а държавата не иска да ги интегрира – има голяма разлика“.

Тя, както и много други мюсюлмани, обвиняват правителството, че не успява да отговори на социалните и икономическите проблеми на новодошлите. И има послание към депутатите, които искат да я спрат да ходи забулена на определени публични места – няма да се подчини.

„Депутатите, които говорят за свобода, равенство, братство, не разбират истински Френската република“, казва тя, вече в апартамента си в Авиньон, където в присъствието само на семейството и други жени маха булото и прави вечеря на децата.

„Свобода означава свобода на съвестта и на себеизразяването. Равенство означава да не съдиш чужденеца, а братство означава подкрепа от французите към френските граждани“.

Думите й са знак за растящото предизвикателство пред дългогодишните ценности и принципи на Франция, след като все повече мюсюлмани пускат корени в страната. Бурката е само видимата страна на усилието да се дефинира какво вече означава да си французин. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Господин 7777 да не мислите че европа е само на християните и мюсюлманите имаме право както изкаме ще сме какво изкате всички българи дето са в мюсюлманска страна задалжително да носят забрадка ли ??? а тука които са задалжително да не носят помисли малко бе момче ли си момичелиси мило мое дете помисли малко преди да пишеш...
192
1
 
20
 
! Отговори
някой си... преди 14 години
като бачках преди две години на Златни пясаци, един ден дойде една жена с такава бурка да пазарува от моя магазин...започна да пита за тва, онова, което продавах на магазина и аз едно време я помолих да си свали тази бурка...и тя ми каза, че ще го направи за много кратко време...а след това направо нямам думи, какво беше...младо момиче на 17 години, сексапил от всякаде...попитах я, защо се разхожда по този начин в България, като прави повече впечятление в околноста...
191
4
 
26
 
! Отговори
7777 преди 14 години
На Европа им писна от мюсюлманите! На паспорта им освен очите, нищо дрyго не се вижда, как да регистрирст ниндja! Европейските jени ги задължават да носят було на тяхната територия, дори стюардесите като кацат на техните аеропорти.Да се махнат от Европа всички мюсюлмани, ако не спазват и уважават нашата религия и закони
190
1
 
25
 
! Отговори
hhh преди 14 години
кво да ги правиш, талибани... изостанали с десетки години от съвременните хора!
189
1
 
20
 
! Отговори
петрол преди 14 години
Хитлер, мохамед, темучин, Ото Скорцени и много други, са страдали от остра язва на дванадесетопръстника. И понеже болката ги е режела вътрешно, тази злоба са я изкарвали на ученията си, на заповедите си, на много други невинни и виновни същества. Затова не оправдавайте такива лидери, колкото и да сте фанатици, защото не познавате вселената. Истната не винаги е кава, каквато я виждаме. Религията е вярата ни, която определя живота ни. Но тя не бива да с налага с меч, а по убеждение.
188
1
 
21
 
! Отговори
Петрол преди 14 години
Ще ти доверя. Прав си. Но тези учители, като Мохамед, Темучин и др., страдали, от язва на дванадесетопръстика. И когато са пропагандирали, нещо ги е присвивало и болката е пораждала бяс. И това се е отразило в словата им. И както ги кажат, така са ги записали вярващите. И религията е готова. Затова всеки учител, преди да проповядва общочовешки учения, нека си направи клизма, за да не съжалява и той и поколенията после! Не една невинна душа е умряла, заради язвата им. Верно е!
187
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Маите са "ликвидирани" много преди испанците да стигнат до Америка. Изчезнали са по неизвестни причини.
186
2
 
17
 
! Отговори
От 184 преди 14 години
Не ми слагайте минуси без да знаете за какво става на дума в стихотворението.
185
1
 
23
 
! Отговори
От 187 преди 14 години
до: SSЮдейте в момента са откъснати от християнството и имат ядренно оръжие и според Стария завет си мислят че Израел им е отреден от Бог и като мое мнение мисля че ще го пазят с всички възможни средства. Това е близко до унищошение не само на цивилизацията но и на живота. Исках да напиша
184
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Юдейте в момента са откъснати от християнството и имат ядренно оръжие и според Стария завет си мислят че Израел им е отреден от Бог и като мое мнение мисля че ще го пазят с всички възможни средства. Това не е близко до унищошение не само на цивилизацията но и на живота.
183
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Пожелавам ти да отидеш да живееш в мохамеданска държава. Да видиш за какво става въпрос.
182
2
 
20
 
! Отговори
SS преди 14 години
SS не озвачава есесовец, а Спиро Стойков. В случая мечът е инструмент на правдата, в други случаи /по-чести/ такъв инструмент е било словото или книгата. При мюсюлманите това не работи - материалът е повреден. Така че, остава меча. Просто е.
181
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Въпреки че става дума за религия а не за патриотизъм бих казал че доста от хората тук трябва да прочетат или да си припомнят стихотворението на Ботев "Моята молитва".
180
1
 
28
 
! Отговори
Ice преди 14 години
Това да се родиш свободна французойка и сама да приемеш исляма и да носиш бурка ми звучи като да си пчела и да да се бориш срещу меда
179
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много от коментиращите не са запознати с устоите на исляма и значението на това покривало. В Корана то не само че не е задължително, а дори не се споменава!!! (нужно е само да се покрива косата и деколтето). От друга страна смятам, че е дискриминация френските власти да забранят на жени със забрадки да посещават болници например! Направо е смешно това да се случи в европейска страна.
178
4
 
20
 
! Отговори
Даола преди 14 години
А цивилизацията не се налага с огън и меч - наскоро отново беше излъчен прекрасният филм " Мисията".Аз винаги се питам как ли биха изглеждала цивилизациите на маите или инките, ако испанските конкистадори не бяха ги ликвидирали.Или ако индианците от Северна Америка след поголовното унищожение не бяха натикани в резервати. И въобще понятието цивилизация трябва да се преосмисли.
177
2
 
23
 
! Отговори
SS преди 14 години
Има такава империя, това е именно империята на юдео-християнската цивилизация. За 5 века тя прегърна милиарди човешки същества, къде с добро, къде с малко помощ - черни, бели и жълти, и им даде мироглед и светоусещане, на които се основава 21 век. Дори китайците и японците изповядват нашия мироглед, така че не става дума за религия дори, а за форма на цивилизация. Само мюсюлманите са изпуснали влака, на който се вози целия свят.
176
1
 
21
 
! Отговори
Петрол преди 14 години
Убеден ли си, че меча налага Правдата? Мечтата ми е, да отделя свестните хора, на една страна, а варварите, на другата. А ти ще се окажеш май, от другата. Тогава просто щеше да е лесно. За няма и час, щяхте да бъдете изтребени и да останат - Хора! От всякакви религии ги има. Но това, което казвам и бог не можа да направи, а камо ли друг. Не всичко е лесно. конквистадорите извършиха много неправди - като еничарите са. Ти есесовецо, не познаваш Правдата, а само меча. Но меча и сърпа не са всичко.
175
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
АБОСЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСЕН.
174
2
 
25
 
! Отговори
Петрол преди 14 години
Прав си. Във всички религии има обособени от правилното вярване и прилагането му. Но често има и извращения. Християнството е най-толерантно, но и будизма е такъв. Че в Азия има хиляди религии, да не би да си налагат всеки да носи фередже, шапка или тояга? Не! Те просто си носят официалните дрехи и си вярват, в себе си. А тука разни фанатици, искат насила да разрушат системата и да въведат ислямски фереджета, джамии, закони, езици, обичаи? Не бива! И сред техните обичаи има много пороци.