Светът през бурка

Повечето жени, които носят бурка във Франция, са родени там и сами са приели исляма
9 апр 2010 15:24,
240
Светът през бурка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Франция е една от няколкото европейски страни, в които ислямските була, закриващи изцяло лицето, може да бъдат забранени съвсем скоро, пише ВВС.

В малък парк в Авинон, Кенза Драйдер, на 31 години, тича по неподдържания тенис корт и насърчава противника си, като размахва ракетата. Играта не би направила впечатление на никого, ако Кенза Драйдер не представляваше доста необичайна гледка.
 
Семплата й синя дреха стига до земята. На главата си има дълъг сив шал, покриващ косата и раменете. И най-впечатляващото от всичко е, че носи бурка, която покрива всичко, освен дълбоките й кафяви очи.

Госпожа Драйдер, родена във Франция в семейството на имигранти от Мароко, е една от малкото мюсюлманки във Франция, които носят бурка. Според официалната статистика те са не повече от 2000 от над 5 милиона мюсюлмани в страната. Но през последната година точно върху тях беше фокусиран дебатът за интеграцията на мюсюлманите и това какво означава да си французин.

Парламентарна комисия препоръча да се забрани забулване на лицето при ползването на обществени услуги – социални служби, болници, транспорт.  

Въпреки предупрежденията към правителството, че пълна забрана ще бъде незаконна, то планира да приеме закона, който ще наложи ограничение за носенето на бурка в близките седмици.

„Защо трябва да се връщаме към средновековни традиции“, пита Андре Жерен, председател на парламентарната комисия. „За мен було, което напълно покрива на лицето, е жена в подвижен ковчег“.

Жерен първи започна да говори открито за забраната на тези дрехи по времето, когато като кмет на предградие на Лион виждал все повече жени, които ги носят. Той е убеден, че го правят по нареждане на, както ги нарича, фундаменталисти.
 
„Тези жени са контролирани“, смята депутатът.

Кенза Драйдер се смее на подобни твърдения. Почивайки си на пейка в парка в Авиньон, майката на четири деца разказва как си купила своята бурка преди около 11 години. Дори не казала на мъжа си, докато не го сложила един ден, когато тръгнали на пазар.

„Той много добре знаеше, че не зависи от него дали ще излизам така“, разказва тя, спомняйки си как мъжът й реагирал с просто: „Окей, да тръгваме“. Оттогава тя носи никаб.  

Казва, че повечето жени, които носят бурка, са родени във Франция и сами са приели исляма. „Това е лично решение, тяхната свобода да направят това, което искат".

Аргументите срещу носенето на бурка не са само феминистки и не се отнасят само до статута на жената.

Никаб, казва водещата феминистка във философията Елизабет Бадентер, е „тотална противоположност на трите принципа на Френската репулика“.

Тези принципи – свобода, равенство, братство, са написани или издълбани на фасадата на всяка административна сграда.

„Криейки лицето си“, обяснява Бадентер, отпивайки от кафето в елегантния си парижки апартамент, „нарушаваш принципа за равенство. Тя, която крие лицето си, е в превъзхождаща позиция спрямо мен. Тя ме вижда, но отказва реципрочност“.

Освен това тук е и ревниво пазената във Франция идея за секуларизма – абсолютното разделяне на религията от държавата, кореняща се в революцията от 1789 година и закриляна от закона от векове.

„Можеш да имаш каквато си искаш религия“, казва  Бадентер, „но тя трябва да си стои в личната ти сфера“.

Проблемът е, че много френски мюсюлмани гледат на това не само като на отхвърляне на тяхната религия, но и като игнориране на съществуването им във Франция.

Предградията с висока концентрация на мюсюлмани от Северна Африка от поколения имат ниво на безработица далеч над средното за страната. Нивото на образование повсеместно е ниско, а бедността е истински проблем.

Според Кенза Драйдер „не чужденците не искат да се интегрират, а държавата не иска да ги интегрира – има голяма разлика“.

Тя, както и много други мюсюлмани, обвиняват правителството, че не успява да отговори на социалните и икономическите проблеми на новодошлите. И има послание към депутатите, които искат да я спрат да ходи забулена на определени публични места – няма да се подчини.

„Депутатите, които говорят за свобода, равенство, братство, не разбират истински Френската република“, казва тя, вече в апартамента си в Авиньон, където в присъствието само на семейството и други жени маха булото и прави вечеря на децата.

„Свобода означава свобода на съвестта и на себеизразяването. Равенство означава да не съдиш чужденеца, а братство означава подкрепа от французите към френските граждани“.

Думите й са знак за растящото предизвикателство пред дългогодишните ценности и принципи на Франция, след като все повече мюсюлмани пускат корени в страната. Бурката е само видимата страна на усилието да се дефинира какво вече означава да си французин. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Ценностите на една цивилизация се налагат с меч и поддържат живи с огън, докато неотменимо се утвърдят"Ценностите на една империя се поддържат така. Това какво те прави по-различен от османците и римляните. Няма империя която да не се е разпаднала с времето.
172
1
 
26
 
! Отговори
Даола преди 14 години
А що се отнася до интеграцията в една чужда страна, тя е двустранен акт - гостите трябва да приемат правилата на страната-домакин.
171
7
 
19
 
! Отговори
SS преди 14 години
Истинските християни бяха испанските конкистадори. Всички след тях бяха лигльовци, затова запада нашата юдеохристиянска култура. Ценностите на една цивилизация се налагат с меч и поддържат живи с огън, докато неотменимо се утвърдят. Пример: цяла Южна Америка. При това не става дума за раси, а за цивилизационна принадлежност. Затова последният неграмотен *** в Рио де Жанейро ни е по близък от нобелов лауреат - арабин.
170
1
 
25
 
! Отговори
Даола преди 14 години
Ужасно е - аз бих се задушила за 5 минути под това покривало.И освен това искам светът да гледа лицето ми - по лицето могат да се прочетат толкова много неща. Мисля, че всяка майка иска нейното дете да гледа лицето й, за да знае във всеки един момент, колко много тя го обича.Мисля, че нито един от аргументите на исляма за бурката не издържа критика. Това е огромен акт на неравноправие и потискане.
169
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бих казал че дявола има много лица. От всички религии и вярвания. Както и добрите хора.
168
1
 
26
 
! Отговори
Петрол преди 14 години
Да вярваш в Аллах и да спазваш някои традиции, не означава да не идеш на работа, с костюм, в банката, щом това е облеклото. Светът се е цивилизовал по този път като е възприел и нови неща. А вярата си е в човека. Казвам, че тази жена, не е права, въпреки вярата си. Защото облеклото не прави вярата, а то трябва да е съобразено и с обществото, около нас! Вярата е в теб, а облеклото, да е според ситуацията. Никой не тича, с костюм, а да иде на работа, с анцуг, в банка?
167
3
 
22
 
! Отговори
Петрол преди 14 години
Прав си, че има много издевателства,, в името на Християнството. Но то е вършено от конквистадори, а не от Хрисияни. Има разлика. Но, какво е виновно Православното Християнсво, че някакви си алчни групировки, са клали? Християнството е миролюбива религия, а често се бърка, с кръстоносничеството. Не е едно и също. Кръста и Христос не винаги са отъжддествени. И тези, които почитат Аллах, не бива да налагат с насилие религията си, над другите, както и обичаите си! Това също е Зло!
166
2
 
21
 
! Отговори
SS преди 14 години
Ислям = безутешно средновековие. Няма място в нашата цивилизационна рамка. Да се преследва безусловно.
165
0
 
24
 
! Отговори
Петрол преди 14 години
Ако бях там, щях да се изкефя да искам за проверка документите и. Не, за гавра, а за да им докажа, че тези обичаи са направо ***, според човешкото разбиране, за доброто. Че, ако иска да не я свалят, да не флиртува. Самото поведение на човека, определя и как ще се отнасят с него. Не говоря за разни изнасилвачи - за тях смърт! Аз виждам много жени всеки ден, но не ги пожелавам физически. Което не ми пречи да отбележа, че са красиви. Няма лошо! Казано е: не пожелавай! Красотата радва окото.
164
0
 
19
 
! Отговори
От "Дявола" преди 14 години
Не го приемая така насериозно написах го да спрат да се карат ;)))))
163
1
 
22
 
! Отговори
От 155 преди 14 години
"рочети фатвата на един ирански духовник(излезе скоро), където се казва че всеки терористичен акт автоматично прави терориста неверник и той директно отива в ада"Не съм чел целия ти пост но щом вярваш в това за мен си добър човек. Кажи това на колкото се може повече мюсюлмани. Бог да те пази.
162
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всеки има право да носи каквото си иска, но къде е границата !? Нима може да се ходи гол по улицата или да се прави секс на публи4но място? Когато едно нещо символизира нещо лошо за пример неравенство на половете неможе да се толерира. За тази жена вси4ко може да е ОК, но какво послание оставя на подрастващите? В бъдеще на хора с извратени вярвания трябва да бъде забранено да отглеждат деца, това е пагубно за тяхното развитие!
161
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
istinska nindjaaa
160
2
 
23
 
! Отговори
НаМиГо Тури преди 14 години
това на снимката жена нинджа ли е?
159
3
 
27
 
! Отговори
desso преди 14 години
На тази "пичка" ще и кажа само, че ако в Иран християнка тръгне по къса поличка направо ще я разстрелят, а нея още никой не я пипнал затова че се разхожда зачулена във Франция. Каква интеграция искат още тия ***.
158
3
 
20
 
! Отговори
до 155 преди 14 години
Няма такова нещо, единствената свещена война на исляма е войната на Мохамед срещу Мека, другото са тълкувания, нямащи нищо общо с истината. Прочети фатвата на един ирански духовник(излезе скоро), където се казва че всеки терористичен акт автоматично прави терориста неверник и той директно отива в ада. А ако ще си говорим за християнство, знаеш ли примерно случката, в която пред един град населен с протестанти и католици се спира католическата армия дошла избива протестанти и когато питат духовника как да различат едните от другите, той казва: Избийте всички, Господ ще познае своите мога да ти цитирам стотици примери на избиване в името на християнството, мога да ти цитирам и библията където се казва Избийте всички, мъже, жени, деца, ни коза ни пиле да остане.. (стария завет) така че от католицизма никой няма повече грехове. Вярно е също обаче че източното православие може би е най човешкото от християнските религии.
157
2
 
30
 
! Отговори
Петрол преди 14 години
Арогантността на мохамеданите, понякога граничи, до безумие. Защо си мислят, че тяхната религия е правилната? Аз пък, като същество, древно, колкото и бог, казвам, че тяхната религия е варварска, порочна и малко са нещата, които са правилните. Защо си мислят, че трябва да налагат техните си обичаи, над християни и други? Ами, ако аз наредя Мрака да им наложи моите разбирания, за Правдата? Един мюсюлманин няма да остане жив, колкото и праведен да е, дори и заради вярата си. Да уважават другите!
156
1
 
22
 
! Отговори
Грешник до 148 преди 14 години
Дяволе, прости нам, грешните! Немой ни гори, щото и без друго са ни подпалили петите - я тока надценен, я приватизация, я други! Що не накажеш тези откачалници, дето войнстват, с техните откачени ритуали? Или си техен покровител? Тогава ти си отговорен, за цялата тази бъркотия, която е по света? Ще трябва да си понесеш наказанието! Два дена, с бурка, на лицето и да се опиташ да целунеш *** си! А, да те видя, с бурка, колко струваш? Закуска обед и вечеря, през "бурка"! Ще те питам, как е?
155
1
 
22
 
! Отговори
Петрол преди 14 години
Вярата и общественните норми на поведение, не винаги се припокриват. Аз вярвах, че ще ударя джакпота, от Тотото, но не стана. Което не ми попречи да си върша задълженията. Ами, че да не си турих одеяло над ушите? Вярата трябва да си е в човека, а нормите на поведение понякога и се променят! Едно време самураите са вярвали, че не трябва да си сотавят сабите. А да сте виждали, в Япония да вървят така? Tака, че ислямистите, да не се правят на луди, заради вяра, а да живеят и според общ.ред!
154
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
каква е тази наглост? отиваш в една страна,и започваш да я обвиняваш,че не те приема? че аз длъжна ли съм да те пусна в къщи,бе,кокошко забулена? от де да знам колко тротил носиш под фереджетата си.у вас ако щеш се къпи с бурка,ако изобщо се къпеш,де. в друга държава-ще уважаваш законите ! иначе- в пустините ви !