Какво може да направи всеки един от нас за Земята?

Тазгодишното честване преминава под мотото "Зелена генерация"
22 апр 2010 07:08,
59
Какво може да направи всеки един от нас за Земята?
Снимка: Коалиция "За да остане природа в България"

Тазгодишното честване на Деня на Земята – 22 април, организирано от Международната мрежа за Деня на Земята, е посветено на 40-ата годишнина от началото на отбелязването на този ден.

Природозащитната коалиция "За да остане природа в България" организира шествие-карнавал по случай Международния ден на Земята.

Маршрутът ще тръгне около 18,30 часа от НДК, ще премине по бул. "Витоша", площад "Света Неделя" и Софийския университет и ще завърши с шоу на езерото "Ариана".

На Деня на Земята се открива и тридневният Фестивал на българското образование, който стартира с шестие на училищните знамена.

Маршрутът стартира от 10,30 часа от музея "Земята и хората", преминава по моста на влюбените и завършва пред централния вход на НДК, където е и официалното му откриване.

В редица общини в страната също ще бъдат организирани разнообразни прояви, насочени преди всичко към децата, учениците и студентите.

Международната мрежа тази година фокусира вниманието си върху кампанията „Зелена генерация”, като призовава институциите, бизнеса и неправителствените организации, милионите хора по света за предприемането на конкретни действия за решаване на въпросите, свързани с изменението на климата.

Кампанията „Милиард действия за зелено” е една от инициативите, насочена към мобилизиране на хората за създаване на промяна, стъпка по стъпка, чрез предприемането на малки действия в нашите домове, училища и бизнес, които, добавени едно към друго, водят до огромен колективен напредък.

Денят на Земята е ключова възможност за всички нас, хората, за корпорациите и правителствата да обединим усилията си за създаването на световна „зелена икономика”, казват от Мрежата на Деня на Земята.

За отбелязването на 40-ата годишнина на Деня на Земята са предвидени многобройни събития в 40 града по света. Ще се състоят значими събития във Вашингтон, Лондон, Мумбай и Сидни, както и в Рио де Жанейро, Токио, Пекин и Барселона.

Изменението на климата засяга не само природата, а и нашето здраве, всекидневие, икономика и култура. Учените са единодушни, че тенденцията към затопляне на климата не може да бъде спряна, но нашите общи усилия за намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата могат да забавят този процес.

Какво може да направи всеки от нас?

Изменението на климата е световен проблем и безспорно всеки един от нас разполага с капацитета да допринесе за промяна на ситуацията в позитивен план. Дори малките изменения във всекидневните ни навици косвено допринасят за намаляване емисиите на парникови газове в атмосферата, без това да повлиява върху качеството ни на живот. Освен това тази промяна може да ни помогне да спестим финансови средства. Ето няколко основни стъпки, които всеки от нас може да предприеме:

Намалете силата на отоплението – снижавайки температурата със само 1°C, можем да намалим сметката за ток средно с 10%, като това ще спести 300 кг емисии на C02 (въглероден диоксид) годишно за всяко домакинство.

Настройвайте правилно термостата – за да може, когато не сте вкъщи или по време на нощния сън температурата в помещението да спадне.

Заменете еднопластовите прозорци с двупластови – това изисква първоначална инвестиция, но тази мярка ще намали количеството на изгубената енергия поради лошо уплътнение на прозорците с над 70%. Когато проветрявате къщата, не отваряйте прозорците за повече от няколко минути, тъй като това води до загуба на топлина и като общ резултат в рамките на една година причинява емитирането на почти 2 тона C02 от всяко домакинство.

Поставете подходяща изолация на прозорците и вратите в дома – най-ефективният подход за спестяване на енергия и съответно редуциране на емисиите на C02 в дългосрочен период.

Гасете осветлението, когато нямате нужда от него – тази практика може да спести годишно 400 кг емисии на CO2 от всеки дом.

Не оставяйте електрическите апарати в режим „stand-by”.

Пестете водата, като затваряте кранчето на чешмата, взимате бърз душ и не ползвате пералня прекалено често.

Практикувайте разделно събиране на отпадъците – рециклирането на един килограм алуминий спестява 9 кг емисии на парникови газове, един рециклиран килограм пластмаса спестява 2 кг емисии на парникови газове, както и 1 кг преработена хартия спестява 1 кг емисии на CO2.

Потърсете алтернатива на използването на кола – използване на превозното средство от няколко души едновременно, прибягване до градски транспорт, ходене пеша или пътуване с колело. Всеки литър гориво, изгорен от моторно превозно средство, води до изпускане на 3 кг CO2 в атмосферата.

Не шофирайте с висока скорост – движейки се с над 120 км/ч, повишавате разхода на гориво с над 30%, в сравнение със скорост от 80 км/ч.

Потърсете алтернативи на пътуването със самолет (например пътувайте с влак) – самолетните полети представляват един от най-сериозните източници на емисии на парникови газове в атмосферата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Водолей преди 13 години
Ако ползваме тоалетни казанчета за 3/6 л.,икономията е ~15 л.вода на човек заден(без проблеми с простата и мехур).Това прави 1.35 кубика на месец за 3 чл.семейство.А иначе използването на хипермаркетите си е чиста далавера!
52
0
 
2
 
! Отговори
aaaaaa преди 13 години
Не знам дали това е казано от толкова високопоставена личност,но определено е много вярно...-както и тъжно....
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Единственото нещо, което може да има ефект е образованието, а не го видях нийде в препоръките. Пак лекуваме симптоми. Какво правим с изкореняването на причините.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някои цял живот правят икономии, други цял живот си правят каквото искат. Но се чудя - в каква държава живеем, след като вече втора седмица след избухването на вулкана слушаме как самолетите не излитат, но за хората, които живеят в близост и дишат отровите никой нищо не казва. Просто нямам думи! Лошото е, че избухне ли един по-големичък вулкан, сме отишли всички на кино и никой няма и да има възможност да си дава глупавото мнение.
49
0
 
4
 
! Отговори
икономически разтеж преди 13 години
Ресурските на земята са ограничени. Природните закони са с много "финна настройка" и са свързани помежду си хармонично. Земята не може до безкрай да се справя с негативите на човека. Реалността е едно, а желанието на хората друго. Човек иска да консумира до безкрай. Просто бомбата с "икономическият разтеж" е заложена още в началото на създаването на този модел на света - наречен "съвременна цивилизация".
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз се чудя като икономисти говорят за "Устойчив икономически растеж" какво имат предвит? Че всичко ще расте до безкрайност? Икономистите си живеят в някакъв измислен свят.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Клайматгейт ги фанаха в измама и във взимане на цитати извън контекст. Освен това "глобално затопляне" стана "климатични промени", заради ***, които като стане зима и казват "Къде отиде глобалното затопляне бе, глей кви температури има, май ти пропадна теорийката хахаха". Тая зима имаше студ в европа и САЩ и веднага се почнаха. Никой не коментира, че беше необичайно топло в канада, китай, австралия, южна америка, както и на полюсите. Ай сиктир
46
1
 
6
 
! Отговори
икономически разтеж преди 13 години
"Участието на хората" в климатичните промени се увеличи прекалено много през последният век. Всяка година се говори за "икономически разтеж", което означава - повече пушек. Производство на повече коли, повече фабрики. Изсичане на повече дървета. Забогатяване на населението. Харчене на повече пари за глупости.
45
0
 
7
 
! Отговори
Гочо преди 13 години
Енергийните мафии по света нямат сметка населението да бъде енергийно независимо. Като си плащаш тока даваш и на престъпниците с бели якички. Един малък ветрогенератор за семейни нужди на селска къща или вила е прекалено скъп на пазара. Скъп не по себестойност, а с надута рекетьорски цена.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, всички можем да спасим Земята, като я освободим от присъствието си.
43
0
 
5
 
! Отговори
koko преди 13 години
Между другото да добавя - до скоро се борихме с "глобалното затопляне", но някои неудобни разкрития около Климатгейт направиха така, че световната пропаганда елегантно да насочи борбата към "климатичните промени". Така няма да има значение дали температурите се качват или падат - важното е борба да продължи и баламите да дават кинти, без да задават неудобни въпроси.
42
0
 
5
 
! Отговори
Гочо преди 13 години
Аз и жена ми в къщи правим разделно сметосъбиране. Хранителни отпадъци, обелки и други био продукти ги заравям на специални места в градината. Там те се превръщат в тор. Малко е , разбира се, но кой каквото може...
41
1
 
3
 
! Отговори
one преди 13 години
Save the planet, Kill yourself..
40
1
 
4
 
! Отговори
koko преди 13 години
Климатът на планетата винаги се е променял и ще продължи да се променя при това без участието на хората. Най-голямата идиотщина, която ще ни избоде очите, но ние категорично отказваме да я видим и проумеем, дори е издигната в лозунг: Да спрем климатичните промени !
39
0
 
3
 
! Отговори
Brainstorm преди 13 години
Съветите са полезни-както е казал един китайски мъдрец : "И най-дългото пътешествие започва с първата крачка ".
38
0
 
3
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
Всичко може да бъде управлявано на ток - въпроса е волята за развитие да наделее над алчността за печалби.
37
1
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 13 години
Глобално затопляне има. Климатът на земята се променя. Вече не нужно някой да ми го казва. На 31 декемри беше 20 градуса. Глобалното затопляне ще доведе до разтопяване на ледниците. Вече това се случва.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблема е, че дори и целия ток да се прави от вятърни мелници :), камиона не можеш да го караш на ток, самолети на ток няма (изключвам някакви експерименти тук), корабите одавна не работят на вятър.
35
0
 
3
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
Премълчава се и нещо друго - всичко това за разхода на електричество идва поради начина по който се генерива - с горене на въглища (предимно). Тоест източника на СО2 не е вашата готварска печка или неизгасена лампа, а завода който произвежда електроенергията.И сега е време да се каже че искаме да се произвежда екологично чиста енергия от възобновяеми източнижи, понеже, колкото и да пестим енергия въглищата винаги ще отделят СО2.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много направи за земята факта, че енергията, която се произвеждаше от 1, 2, 3, 4 блок на АЕЦ Колзодуй, вече се произвежда от екологичната Марица Изток.