Южна и Северна Корея на крачка от войната

Кризата – заради потопен през март военен кораб на Сеул
25 май 2010 07:30,
122
Южна и Северна Корея на крачка от войната
Снимка: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ир е наредил армията на страната да бъде приведена в състояние на пълна бойна готовност, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на съобщение на южнокорейската агенция "Йонхап".

Напрежението на Корейския полуостров ескалира, след като международни експерти установиха, че потъналият през март в Жълто море южнокорейски военен кораб "Чхонан" е бил потопен от севернокорейско торпедо.

При потъването на плавателния съд загинаха 46 души. Пхенян обаче отрича да е отговорна за потъването на кораба.

САЩ вече обявиха, че ще проведат съвместни военноморски учения с Южна Корея в Жълто море.

Ученията ще проверят способността на двете страни да откриват вражески подводници и да предотвратяват превоза на ядрени материали.

Президентът Барак Обама нареди американските военноморски сили да си сътрудничат с южнокорейските си колеги, за да се гарантира предотвратяването на бъдеща агресия от страна на Северна Корея.

В понеделник южнокорейският президент Ли Мюн Бак съобщи, че ще постави въпроса пред Съвета за сигурност на ООН и прекрати търговските връзки с КНДР. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
11
 
! Отговори
лицемери! преди 13 години
За този самолет американците още реват, че руснаците действали прибързано и не го идентифицирали правилно и т.н. Пропускат няколко факта обаче:1. самолета е прелетял 2 пъти над Руска територия (пресякъл е 2 полуострова преди да бъде свален)2. бил е с 500 мили встрани от курса си!?!?3. не е отговарял на повиквания по радиото и на предупредителните изстрели4. 2-3 години по- късно американски кораб в Ирански води сваля Ирански пътнически самолет и познайте какво - награждават капитана ...
30
1
 
28
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Севернокорейският войник - единственият войник на планетата, който не се нуждае от храна!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма страшно воиските на маршал Руков от татаристански военен окръг вече са заели кръгова отбрана , а балтииският подводен флот е в южно море -- Раул Кастро е наредил превземането на Вашингтон да бъде координирано с предстоящия ядрен удар ...
28
1
 
7
 
! Отговори
петрол преди 13 години
Разбира се, че ще си браним родината. Лошото е, когато другия продават и предават. Тогава излиза, че трябав да воюваш и срещу свои. но щом трябва и това ще правим. В крайнас метка, щом сме потомци на Болгарите, а те са справедлив и могъщ народ, не трябва да правим компромисси с нищо, с никой. Роднините винаги ядосват с нещо, но са безценни. Да сан и живи и здрави роднините на всички точни и родолюбиви Българи! А Северна и Южна Корея си знаят. Това е вътрешна война, разпалвана от чужди интереси.
27
0
 
6
 
! Отговори
Максо преди 13 години
Аз не успорвам това което казаш и то е вярно. Аз си имам родина и ще я пазя, не защото някой има интерес, а защото аз имам интерес моите роднини да са живи и здрави и да ме радват и ядосват дълго време . :) Така мисля аз за мен, мисля ,че така мислят и вси4ки други.Проблема за мен е,че не аз не те са виновни за интересите на определен брой хора, които немислят за мен и семейството ми а само за себеси и болните си амбиции.
26
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 13 години
А малкият и безащитен Китай ?!?
25
1
 
1
 
! Отговори
До Максо преди 13 години
Повярвай нямаш толкова ужасно много животи !
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"САЩ вече обявиха, че ще проведат съвместни военноморски учения..." - много ясно че сащ стоят зад тези мръсни игри. Най-вероятно и "международните експерти" направили "откритието" за севернокорейското торпедо, също са Хамериканци...
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще останем май и без една комунистическа държава на света...
22
0
 
7
 
! Отговори
петрол преди 13 години
И САЩ и друти са минали и минават по този път. Имперски амбиции, на определени кръгове, използуващи ресурсите на цялата страна и народи. Кому е изгодно да има война, между КНДР и Южна Корея е въпроса? Това е превърнато в бизнесс, дами и господа. Дори и да е или да не е потопила южнокорейският кораб, това е само предтекста за войната. Може да е истина, а може някой друг да го е потопил, за да създаде прецеденти. Кого ползува това нещо е въпроса? А, все ще се намери кой да го стори, при желание.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой е потопил кораба е божа работа. Може да са севернокорейците, но може и да са американците, южнокорейците и т.н. Доста вероятно е това да е работа на американците, за да прокарат в ООН каквото си искат за Северна Корея.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вчера международни експерти коментираха какво би се случило при конфликт. И заключението на всички бе ,че Северна Корея е с прекалено остарели оръжия, икономиката на страната е рухнала отдавна. Броя на танкове,самолети и техника е в много голям превес в полза на Южнокорейската армия. Конфликт би донесъл многократно по-големи загуби и жертви на Северна Корея. За това и преди месец Ким Чен Ир ходил да моли за помощ Китай, но едва ли Китай ще помогне на Северна Корея ,която вече е трън на всички.
19
7
 
11
 
! Отговори
Максо преди 13 години
И пак невинни хора ,които нямат избор ще го отнесат. СТРАШНО СТАВА.Дано един ден доживея САЩ да несаществува като държава, но за да стане това пак се опира до обикновенния човек което е жалко.
18
3
 
8
 
! Отговори
Ким Чер Цун преди 13 години
Уважаеми съфорумецо, прав сте но почти ! До колкото съм чувал Северна Корея не признават морската граница със Ю. Корея.... демек никакви акватории не важат при тях. Капиш ?
17
4
 
12
 
! Отговори
Космополитън преди 13 години
Ако не бяха братята от Пекин, американците одавна щяха да са влязли да ги "демократизират" Като се замисля...... освен да изразходват ракети друг келепир нямат там янките...... петрол не съм чувал да са открили в КДР-то
16
10
 
6
 
! Отговори
g.h преди 13 години
започва се - трета световна, скоро в действителност!
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ахъ-ахъ да почнат да си ходят на гости двете Кореи и опаааааа... пак "някой" им направи сечено.
14
10
 
26
 
! Отговори
Aнонимен преди 13 години
Мисля си, че е нагласено, хамериканците винаги търсят повод да влязат във война!
13
8
 
30
 
! Отговори
Obama преди 13 години
Северно-корейско торпедо с надпис "Made in USA"
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скоро сигурно ще почнат да ги демократизират северните корейци .