Южна и Северна Корея на крачка от войната

Кризата – заради потопен през март военен кораб на Сеул
25 май 2010 07:30,
122
Южна и Северна Корея на крачка от войната
Снимка: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ир е наредил армията на страната да бъде приведена в състояние на пълна бойна готовност, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на съобщение на южнокорейската агенция "Йонхап".

Напрежението на Корейския полуостров ескалира, след като международни експерти установиха, че потъналият през март в Жълто море южнокорейски военен кораб "Чхонан" е бил потопен от севернокорейско торпедо.

При потъването на плавателния съд загинаха 46 души. Пхенян обаче отрича да е отговорна за потъването на кораба.

САЩ вече обявиха, че ще проведат съвместни военноморски учения с Южна Корея в Жълто море.

Ученията ще проверят способността на двете страни да откриват вражески подводници и да предотвратяват превоза на ядрени материали.

Президентът Барак Обама нареди американските военноморски сили да си сътрудничат с южнокорейските си колеги, за да се гарантира предотвратяването на бъдеща агресия от страна на Северна Корея.

В понеделник южнокорейският президент Ли Мюн Бак съобщи, че ще постави въпроса пред Съвета за сигурност на ООН и прекрати търговските връзки с КНДР. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
jigr преди 13 години
da se prebivat kato sa glupavi
10
4
 
15
 
! Отговори
neznam преди 13 години
Ето го изхода от финансовата кризата :))))
9
7
 
26
 
! Отговори
Богнострокулум преди 13 години
ако някой си мисли ,че САЩсе чудят как да започнат война със Северна Корея, зада помогнат на местното население, дълбоко греши !С. Корея може и да са комунисти и , ама досега не съм чул да са нападнали суверенна държава. Колкото до потъналия кораб, не мога да разбера защо така упорито се пропуска факта , че той всъщност е потопен в северно-корейската акватория, като де факто е бил нарушител. Преди години южнокорейците опитаха същия номер със самолет над Русия и бяха отстреляни.
8
9
 
27
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Най- вероятно става дума за северно корейско торпедо изпратено от американска подводница. прекалено добре се разбираха двете кореи напоследък и миролюбивите американци не им хареса
7
2
 
25
 
! Отговори
desso преди 13 години
На обикновените корейци и на тях не им е леко. Комунизма се крепи от глада и мъките на народа си.
6
2
 
29
 
! Отговори
м преди 13 години
Нашият комунизъм едно време си е било направо демокрация,в сравнение със този който е във северна Корея във момента
5
5
 
13
 
! Отговори
xax преди 13 години
Edno vreme robite sa bili dalech po-dobre ot severnokoreicite. Burzo vlizaite dokato nqmat qdren potencial !!
4
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никога не съм одобрявал войната, но Северна Корея явно трябва да бъде демократизирана насилствено. Бързо и ефективно да се изреже един от последните комунистически тумори на Земята.
3
15
 
11
 
! Отговори
3646y преди 13 години
Светът върви към гибел
2
7
 
22
 
! Отговори
м преди 13 години
преди един месец бях написал ,че рано или късно северна Корея ще влезне във война със САЩ,но не съм си мислел че толкова бързо ще се стекът обстоятелствата,и толкова скоро ще сме можеби свидетели на военни действия,сега се замислям дали тези международни експерти не са били експерти само на САЩ и южна Корея със цел търсене на повод за военни действия
1
12
 
36
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Това комунистите са страшна работа... От една страна гладни като кучета....от друга, лъжливи като ***.....не било тяхно торпедото.....сигурно от марсианците ще да е....или пак ще кажат, че е долна провокация.....Явно, докато не спрат да им дрънкат петолъчките в главите, нещата няма да се оправят...