Ако поиска, Техеран може да направи две атомни бомби

По данни на ЦРУ за това ще са необходими две години
28 юни 2010 16:08,
100
Ако поиска, Техеран може да направи две атомни бомби
Сателитна снимка на ядрени съоръжения в Иран. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Иран разполага с достатъчно количество нискообогатен уран за две атомни бомби, по оценка на шефа на ЦРУ Леон Панета. Ако режимът в Техеран реши, може да ги направи до 2012 година, каза Панета пред американския телевизионен канал ABC.

Руският президент Дмитри Медведев коментира, че тези данни трябва да бъдат проверени много внимателно. „Ако твърденията на американските тайни служби бъдат потвърдени, ситуацията ще се изостри значително“, каза Медведев след срещата на Г-20 в Торонто.

За да може да бъде използван за атомна бомба, уранът първо трябва да стане високообогатен.

„Смятаме, че ако режимът в Техеран реши, може да стигне до този етап за една година. След това ще е необходима още около година, за да се разработи съответната система, с която бомбите да могат да бъдат изстрелвани“, обясни шефът на ЦРУ.

Пенета е убеден, че въпреки скорошното затягане на санкциите на ООН, Техеран продължава да работи върху ядрения си капацитет.

В Техеран „тече дискусията дали трябва да продължат с разработването на бомбата или не. Но без съмнение развиват възможностите си в ядрената област и това дава повод за загриженост – какви са намеренията им“, обясни Панета. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
3
 
! Отговори
Горна Малина преди 13 години
Към ХИХОЕвреите са напълно наясно, че ако нападнат Иран, ще им се върне тъпкано, дори и да имат първоначален успех. Крайно време е за се замислят, дали по- доброто решение е да спрат застрояването на Палестински територии?Ти въобще не си наясно с истинските фактиИран са тези ,които размахват наляво и на дясно ракетите си и атомната бомба,която още не са направили. Какво общо имат палестинците с Иран,Авганистан или Ирак.Кюрдите са също мюсюлмани .Мюсюлмани са иВ Судан и в Йемен....Защо не кажеш нещо за хилядите убити в Ирак или Судан или палестинци убити от Хамас?
90
0
 
2
 
! Отговори
Горна Малина преди 13 години
Към Иван!!Ако Израел ми беше съсед, а САЩ държаха 50 000 войници и няколко самолетоносача до границите ми, И АЗ ЩЯХ ДА СИ НАПРАВЯ АТОМНА БОМБА, стига да можех.************************************************************Ако Израел беше съсед на България,то Швеция и Норвегия щяха да изглеждат ,като най враждуващите страни в света.
89
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Иран не биха използвали атомно оръжие с-у бази на САЩ , защото е безмислено. А и да имат АО ще са няколко бомби, САЩ не се поколебаха да ударят Япония през Втората Световна .Ако Иран посегне с Ядрено оръжие с-у САЩ смятам че американците ще ги изтрият от лицето на земята.Дано като си направят бомбите Иран да ги изтрелят успешно с-у Израел
88
1
 
2
 
! Отговори
До 79 преди 13 години
Намали америкаските филми приятелю! Ал Кайда няма нищо общо с Иран, все едно да кажеш, че иранците са араби - хората напоследък много ибичат да всички и всичко под общ знаменател.САЩ няма да нападнат Иран - това е изключено, първо че нямат нужните ресурси да водят толкова много войни едновременно, второ че този път няма да имат нужната международна поткрепа, напротив тази война много бързо може да прерастне в световна. САЩ ще се опитат да "превземат" Иран отвътре, чрез дестабилизация или преврат
87
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако това по-долу е вярно значи базата на НАТО до Бургас ще се превърне в първа мишена за врага!Дупе да е яко на живеещия тука!А вчера някой си злорадстваше и се кефеше на конфронтацията между Израел и Турция.За Бога,ако се задава буря - не мислите ли че ще сме в центъра на Урагана???
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересна статия има в руският седмичник`Наша версия!Аз първи път прочетох това ,НО МИСЛЯ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕ ГОЛЯМО ВНИМАНИЕ НА ТОВА!Според седмичника през август т.г. - Между Русия,Украйна и Турция ще бъде сключен военен съюз и евентуално в близките най-много 5г.Турция ще напусне НАТО!Към новия съюз ще се включат др.от които на 1во място се посочва Китай.Целта е - вече да се елеминира американското влияние тук и там.Интересна среща се е състояла вчера и в Либия - също не е за пренебрегване
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАЙ-ИСКРЕННО СЕ НАДЯВАМ ТЕ ПРОСТО ДА РАЗПОЛАГАТ ВЕЧЕ С ТЯХ И С НЕОБХОДИМАТА СИСТЕМА ЗА ИЗСТРЕЛВАНЕ И ПРИ ЕВЕНТУАЛЕН КОНФЛИКТ ТОЗИ ПЪТ ДА ГИ ИЗСИПЯТ В НАЙ-ГЪСТО ЗАСЕЛЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ТЕРИТОРИИ!!! АМАН ВЕЧЕ!ПЪРВО ИРАК... ЯСНО ЗАЩО!ПОСЛЕ АФГАНИСТАН... И ЗА ТАМ РАЗБРАХМЕ ЗАЩО!СЕГА ИРАН ЕЕЕЕ МАМКА ВИ АМЕРИКАНСКА.... ДАЙ ГИ ВЗРИВИ НАЙ-ПОСЛЕ ТИЯ!АМА ХЕРЕДОТ ИМА ЕДНА ХУБАВА МИСЪЛ... ТЯ МЕ УСПОКОЯВА!РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ИМА ВИДИМ НА ХАМЕРИКАНЦИТЕ КРАЯ!!!
84
1
 
3
 
! Отговори
cirk преди 13 години
май тази история звучи мноооого познато, нямаше ли и химически оръжия и в съседен Ирак ?! - НЕ , само огромнио залежи от петрол който се транспортират към северноамериканския континент за да стимулират тамушната и без това позападнала иконимика , за да могат американчетата да карат 5000 кобикови коли който харчат по 25 - 30 литра гориво....!!!
83
2
 
3
 
! Отговори
nn преди 13 години
Айде почна промиването на мозъци....По същата логика папуасите са следващата световна заплаха защото само са решили и за 20 000 - 30 000 години са построили водородна бомба ! ! !Ужас ви казвам! Ужас!
82
1
 
0
 
! Отговори
nn преди 13 години
Айде почна промиването на мозъци....По същата логика папуасите са следващата световна заплаха защото само са решили и за 20 000 - 30 000 години са построили водородна бомба ! ! !Ужас ви казвам! Ужас!
81
1
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
A be to na amerikancite ne moje mnogo da se vqrva.Dobre e vsqko tqhno tvardenie da se proverqva mnogo vnimatelno.
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kuior fishek ama vrshi rabota: tazi info e basi partenkata. sho, ***, ako za edna godina moat da spretant 2 ot tea bombi, ako reshat tehnirancite moat za systoto vreme da bodnat 4 bombeta ama po-manani, ili 8 oste po manani i tn i tn. t.e. tehnirancite moat za edna godina da napraat hiliadi malki bombi i da iztrepat hilaidi malki gradove.zasto obace praat samo dve bombeta, i za koi gradove- da pitame us poslannikyt v sofia. otgovoryt ste bude-iskali sa da gi metnat srestu sofia na pedalite
79
2
 
4
 
! Отговори
Любомирчо преди 13 години
Дори да приемем, че Ал Кайда направи атентатите. Нека да си припомним кой съзадае Ал Кайда кой съзадае муджахидините кой ги научи да убиват кой им даде оръжие. Ако още нещо си спомним май почти всички атентатори бяха Саудитци. Държава която е съюзник на САЩ. Сащ май не нападнаха Саудитска Арабия. Къде тук е Иран а ? Още едно нещо да си припомним САЩ спонсорират и помагат на една терористична организация която има много атентати срещу Иранци казва се Муджахидин ал халк.
78
0
 
4
 
! Отговори
Knock преди 13 години
***
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Даам ,сигурно и първия човек на Луната бел американец?хахахаха
76
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** ти да не се хвана на този холивудски номер от 2001 г. На ли на янките им трябваше повод, направиха си го и хоп, няколко войнички и заграбване на световните залежи от петрол. Двама френски *** доказаха, че пентагона е ударен с ракета но дебелогъзите са нагли и си правят каквото си искат. Но така е като има *** като теб да вярват на небивалици.
75
8
 
5
 
! Отговори
Рейнджър преди 13 години
***, ти забрави ли какво стана на 9/11/2001 - хиляди жертви! Искаш ли тоя ад пак да се повтори. На *** в Техеран трябва да им се разпори *** от въздушни удари. После няма и да си помислят за терористични актове и атомни бомби да произвеждат!
74
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***, я кажете коя държава е нападната от Иран в последните 50 - 100 г. А после помислете колко страни бяха пометени от САЩ и Израел в последните 60 г. САЩ искат да заграбят световните ресурси, не само петрола. Иакат всичко и ще водят войни за него по всякакъв начин. Народите които не им дадат доброволно ресурсите си ги чака съдбата на Афганистан и Ирак. Иран знае какво го чака и се стреми да се опази. Дали ще може, аз лично съм на тяхна страна. Не става въпрос за религия и идеология ...
73
2
 
3
 
! Отговори
SSSR преди 13 години
CHTOM AMERIKA. RUSIA . IZRAEL IMA ATOM ZACHTO PIK IRAN DA NYAMA. TOVA CHTE IMA SAMO V HRITIANI ILI KATOLITSI. NYAMA TAKAVA SVINE.
72
12
 
6
 
! Отговори
USA преди 13 години
Много ги търпяхме тия въшливи ***. Време е да ги избомбим и тях в най-скоро време и да бъдат смазани. След това изобщо няма и да помислят да правят ядрени оръжия и да заплашват европа и света.