Ако поиска, Техеран може да направи две атомни бомби

По данни на ЦРУ за това ще са необходими две години
28 юни 2010 16:08,
100
Ако поиска, Техеран може да направи две атомни бомби
Сателитна снимка на ядрени съоръжения в Иран. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Иран разполага с достатъчно количество нискообогатен уран за две атомни бомби, по оценка на шефа на ЦРУ Леон Панета. Ако режимът в Техеран реши, може да ги направи до 2012 година, каза Панета пред американския телевизионен канал ABC.

Руският президент Дмитри Медведев коментира, че тези данни трябва да бъдат проверени много внимателно. „Ако твърденията на американските тайни служби бъдат потвърдени, ситуацията ще се изостри значително“, каза Медведев след срещата на Г-20 в Торонто.

За да може да бъде използван за атомна бомба, уранът първо трябва да стане високообогатен.

„Смятаме, че ако режимът в Техеран реши, може да стигне до този етап за една година. След това ще е необходима още около година, за да се разработи съответната система, с която бомбите да могат да бъдат изстрелвани“, обясни шефът на ЦРУ.

Пенета е убеден, че въпреки скорошното затягане на санкциите на ООН, Техеран продължава да работи върху ядрения си капацитет.

В Техеран „тече дискусията дали трябва да продължат с разработването на бомбата или не. Но без съмнение развиват възможностите си в ядрената област и това дава повод за загриженост – какви са намеренията им“, обясни Панета. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 13 години
В исторически план не съм компетентен, признавам.Оба4е миналата година разстрелваха демонстранти по улиците на Техеран.Но за друго ми е въпроса-не бива в ръцете на хора ,за които голямата цел е джаннета с 80-те красавици с регенериращи химени, да се дава оръжие с такава сила....На мен например хич не ми се бърза за там, и на планетата Земя се чувствам отлично, хихихихи
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз не искам Иран да има Ядрено,,, а и Израел да няма Ядрено....
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи ти смяташ, че в Израел не са откачени управляващите, а в Иран - са? Много си промит, даже е излишно да ти пиша.
28
3
 
6
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 13 години
AMI ZA REJIMA V EVROPA ZA6TO NIKOI NE GOVORI.NE VI LI UMRAZNA S TEZI ATOMNI BOMBI BE.6TE HAR4A LUDI PARI DA ZGLOBQ ATOMNA BOMBA?! KOGO BUDALKATE BE.TE AKO IMAHA TAKIVA NAMERENIQ S USOBENNO GOLQMA LEKOTA 6TQHA DA NAPRAVQT ATENTAT NA ATOMNATA NI CENTRALA I OT TAM EVROPA 6TE QDE RADIOAKTIVNIQT BAHUR I SLU4IQT PRIKLIU4VA.DA NAPRAVI6 ATENTAT OT TOZI TIP IZLIZA MNOGO PO EVTINO.GADNI MANIPULATORI KAJETE 4E ISKATE ZEMITE IM I GLOBALNO GOSPODSTVO I TOVA E KVO NI ZARIBQVATE S TAPOTIITE SI!!!
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Целта е Русия през арабите--в задния двор на русия Кавказ-- лека полека ще ги заградят от всякъде и чрез икономически натиск ще ги принудят да се разоръжат ,, Руснаците имат позициив иИрак-сега нямат В Иран имат позиции--после няма да имат и така докато обръча се свие -- виж какво става в азиатската част на русия -та те чакат американците...
26
2
 
8
 
! Отговори
IND преди 13 години
Стига сте говорили глупости - достатъчно държави с откачени управляващи и имат ядроно оръжие не са необходими повече. То и сега е опасно ами ако всяка страна си направи ядрен арсенал какво ще стане?
25
1
 
3
 
! Отговори
55 преди 13 години
И двете държави са съюзници на САЩ - т.е. те са в правото си да извършват геноцид колкото си искат както господарите и американците и евреите.
24
5
 
4
 
! Отговори
Iron man преди 13 години
е ,значи след 2 години край с иран.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И Бг ,ако поиска може да направи атомна бомба ,но и трябват 200 години...
22
1
 
4
 
! Отговори
Див Петел преди 13 години
Ми кво да кажа.....?......Пуцай, кумееееееее.
21
3
 
9
 
! Отговори
Аналитик преди 13 години
Има още нещо интересно. Пакистан и Индия също са ядрени държави, но никой никога не е правил проблем от това! Дали причината не е във факта, че са далеч от Израел? Всъщност, ако човек погледне историята, ще види последователна политика на запада в близкия изток. Политика, свързана с интереси - евреи и петрол. Нищо повече.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те със сигурност ще ги атакуват първи-- това е подготовка на общественото мнение,,,Те САЩ ги заплашват но най-вероятно Израел ще ги удари,,, зависи от ситуацията в момента преди удара...
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те в Ирак цяла воина направиха по снимки и изобщо не видях световната садамова заплаха ( химическа и бактериологигическа ) а видях мерак за петрол...
18
5
 
11
 
! Отговори
Любомирчо преди 13 години
Ако съм на мястото на Иран със сигурност ще искам да имам ядрена бомба за да мога да оцеля. Двама от съседите ти са окупирани в лъжливи войни. Същата тази държава окупиралаАфганистан и Ирак вече е правила преврат в Иран през 50-те години на миналият век махайки най-демократичният режим в целият близък изток. Всеки нормален държавник при това положение ще търси начин да запази независимоста на държвата си. Само Ядреното оръжие гарантира това
17
1
 
17
 
! Отговори
! преди 13 години
Предполага се, че освен ЦРУ единствено днес.бг имат снимка на местоположението на ядреното оръжие на Иран.
16
5
 
8
 
! Отговори
Yup yup преди 13 години
Единствената държава някога ползвала подобно оръжие отново дава акъл на другите как да живеят и какво правят / да не правят. Богоизбраните евреи отново говорят от името на Христос, човек които самите те заклаха.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами пишете колко бомби има Израел , те в Иран да не би да се въоражават заради Бг.
14
2
 
5
 
! Отговори
Пеци Летвата преди 13 години
с същия успех могат да снимат от сателита "Подова Керамика" и да обявят че стублени имат ядрена програма.
13
4
 
15
 
! Отговори
Аналитик преди 13 години
Забелязва се нещо интересно. САЩ и Израел имат ядрено оръжие, но не смятат, че могат да злоупотребят с него. Иран няма ядрено оръжие, но на запад смятат, че персите могат да злоупотребят с него. ЗАЩО? Гузни ли са на запад, или смятат, че те са нормални а персите - не? И в двата случая обаче, крайният губещ ще са евреите и Щатите. В науката има принцип: "Всяко действие поражда обратно по посока и еднакво по сила противодействие".
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бе да, колкото Ирак имаше оръжия за масово унищожение и връзки с Ал Кайда. Бомба имат севернокорейците, имат и ракета, с която да я пратят, затова американците вече се *** в преговорите си там...