Светът брани иранка, осъдена на пребиване с камъни до смърт

Бразилия й предложи убежище, САЩ също се включиха в кампанията
3 авг 2010 20:13,
137
Светът брани иранка, осъдена на пребиване с камъни до смърт
Демонстрация в Ню Йорк срещу нарушаването на човешките права в Иран. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

САЩ официално се намесиха в кампанията за защита на иранка, осъдена на смърт чрез пребиване с камъни заради изневяра.

Съединените щати настояват Иран да приеме предложението на Бразилия да даде убежище на Сакинех Ащиани.

„Пребиване с камъни в XXI век е варварски акт и трябва да бъде забранено“, заяви говорителят на американското външно министерство Филип Кроули във Вашингтон. "Надяваме се Иран да се вслуша и да приеме предложението за даване на убежище“.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва предложи в събота убежище на Ащиани, която е майка на две деца.

„Моля иранският лидер Махмуд Ахмадинеджад да даде разрешение на Бразилия да приеме тази жена“, заяви бразилският президент.

Ако присъствието на Ащиани в Иран не било приятно на неговия „приятел Ахмадинеджад“, жената може да бъде изпратена в Бразилия, добави Лула да Силва.

Иран обаче категорично отхвърли предложението на бразилския президент.

Властите в Техеран коментираха, че Луис Инасио Лула да Силва едва ли разполага с достатъчно информация по случая и външното министерство на ислямската република щяло да му изпрати повече детайли.

Още по темата
22 юни 2009 15:41
182

Децата на осъдената жена оспорват присъдата с аргумента, че майка им изобщо не е извършила престъпление.

Нямало никакви доказателства за изневяра, а присъдата е произволна.

Друг съд вече осъди жената на 90 удара с пръчка. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: Иран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе я бой с камъните по главате аааааа ще се е*е с комшията аааааа!!!
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бе дай аз да те пребия символично с пръчка да видим каква песен ще пееш после.
124
0
 
1
 
! Отговори
Мая преди 13 години
Вие в ред ли сте? "светска правосъдна система имало там" Символично били извършвани наказанията. Що не се раходите до там да пробвате, анонимци? apostatesofislam/media/stoning.htm
123
4
 
5
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
Статията е манипулативна. В Иран в сила е правосъдна система със светски характер, а не с религиозен. В изостанали селски райони се практикува все още традиционното ислямско право, но то но се толерира от държавата, даже се преследва от правосъдието, когато предизвика например телесни повреди. Затова и боя с пръчки и замерването с камъни се извършват само символично и имат по скоро характер на морална присъда.
122
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докато не пребият с камъни Ахмади-Неджад Иран ще си остане една изостанала религиозна държава със съответната инквизиция и средновековни порядки.
121
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно, ако Русия реши да поиска някой американец осъден на смърт да бъде помилван, каква ще е реакцията на САЩ:)
120
1
 
7
 
! Отговори
От тълпата преди 13 години
На някой прави ли му впечатление, че знакът "мир" на знамето е сгрешен? Малко ми напомня за протестите против правителството миналата година, когато питаха някой тийнейджър, кой е министър-председател на България и той седеше и мигаше. Добре е да има протести, но добре е и човек да отива с ясна позиция и да може да я отстоява.
119
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Светът брани иранка" - явно според новите американски карти на планетата Земя съществуват само 3 държави САЩ, Бразилия и Иран. Това си е поредната американска атака срещу Иран, целяща да злепостави и настрой негативно световната общественост спрямо персите. Иран е суверенна държава и като такава има свой собствени закони, които трябва да се спазват и щом тази иранка ги е нарушила тя си заслужава наказанието независимо какво мислим ние за това.
118
1
 
9
 
! Отговори
Емо преди 13 години
Християнство?!?!? Добре че е имало европейци да се борят с него!! Да не мислите че в разцвета си, християнството е било по-напредничава религия от исляма?!? Инквизицията и кръстоносните походи да ви говорят нещо? Едни от най-големите варварства в човешката история са в името на вярата, включително и на християнската! 6-7 века ислямският свят е бил по-напредничав от христианския.. Ако европейците не бяха цивилизивали половината свят, и сега щеше да е така..
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе тия иранци големи завистници. Не им пука за Корана , мъка им е , че и те не смеят да шавнат
116
0
 
1
 
! Отговори
ttt преди 13 години
Лично аз мисля, че Сакинех Ащиани ще има по-голям шанс ако САЩ мълчат по случая. Или дискретно да лобират пред други правителства да подкрепят предложението на Бразилия.
115
1
 
3
 
! Отговори
ТОЙ преди 13 години
А ако тебе хванат в изневяра, какво следва - нагорещено желязо в ***, арматура в *** и вибратор в и без това ненужната ти уста !!! *** !
114
1
 
0
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
***, тебе да не те е родила *** бе, ааа... сигурно -извинявай!
113
0
 
2
 
! Отговори
do122 преди 13 години
TSIVILIZATSIQTA I RAZVITIETO NA EDIN NAROD E TOZI KOITO E NAI DALE4 OT RELIGIQTA.VIJTE SKANDINAVSKITE STRANI I TEXNITE 4OVE6KI PRAVA.
112
1
 
20
 
! Отговори
Избягал Иранец преди 13 години
Исляма е добра религия, щом се исповадва от враговете обаче :). Прави ги глупави, ограничени и рано или късно толкова изосстанали че стават зависими от изповадващите всички другирелигий :)) сички изповадващи ислям се ползват с благата които са създадени от християните :) Напредакът в технологийте и медицината е дело наъ-вече на християни :))) Люлката на цивилизацията е християнството:)) Ако има пишещи тук които не го вярват да отидат да живеят в Иран и ще са сигурни в правотата ми :)
111
13
 
7
 
! Отговори
Евала! преди 13 години
Имат закони и ги спазват! Евала!
110
1
 
11
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Умнико, Новия Световен Ред у нас е започнал много преди 20 години! Тия процеси са започнали след 09.09.1944 г и сега им берем плодовете-ниска раждаемост, много емиграция и слаба икономика само че това е много дълга тема, а колкото до турското робство,трябва да си *** за да го одобряваш,още повече че ти никога не си живял под ислямска власт.Тези които са живели са давали мило и драго за да се отърват-ако не вярваш потърси документална литература от ония времена и ела да дискутираме тогава
109
7
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
тръгне ли се по пътя на състраданието, нищо не може да те спаси от толерастията и беззаконието. българина не спира да реве че няма ред, но когато чуе за подобни неща надува вой до небесата колко са варварски и нехуманни. мисли си че на запад всичко е ОК и че това доказва как може да има спокойствие и ред без варварства като това. е, щом на запад всичко е ОК, защо в америка децата не ги пускат да играят на улицата? защо наркотиците пътуват на запад, а не на изток?
108
2
 
3
 
! Отговори
за 114 преди 13 години
На път са да изчезнат само такива, като тебе, които раздават персонални оценки висотата от собствената си камбанария и се опитват да отнемат правото на хората да изказват мнение. Е няма да липсвате на никого............
107
1
 
2
 
! Отговори
за 109 преди 13 години
Къде мъчиш децата да не пускам мойто там ?