Продават на търг първия компютър Apple

Той е пуснат на пазара в в периода 1976-77 г.
Обновена: 14 ное 2010 09:38 | 14 ное 2010 09:26,
50
Продават на търг първия компютър Apple
Стив Возняк. Снимка: БГНЕС

На аукцион на Christie's ще бъде продаден Apple I - първият персонален компютър, произведен от едноименната компания, пише The New York Times.

"Дядото" на компютрите е пуснат на пазара в 200 екземпляра в периода 1976-77 г.

От днешна гледна точка параметрите му предизвикват умиление: микропроцесор MOS 6502 1Мhz, RAM 8 Мb.

През 1976 г. компютърът се е предлаган на цена 666,66 американски долара, докато сега се очаква да бъде продаден за 160 до 240 хил. долара.

Въпросният екземпляр е бил асемблиран лично от един от основателите на Apple, Стив Возняк.

През 1987 г. - 12 г. след основаването на компанията - Возняк я напуска. Шестдесетгодишният американец от полски произход обаче и до днес продължава да е един от притежателите на най-много акции от Apple заедно с ко-основателите на фирмата Роналд Уейн и Стив Джобс (настоящ изпълнителен директор на Apple).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
5
 
! Отговори
електрончик преди 13 години
Робко е безсмислена играчка, за образование и радост на децата. Ако американските данъкоплатци бяха *** като комунистическите, да харчат за глупости, в Америка тогава щеше да е пълно с Робковци, и ВСИЧКИТЕ по-добри от нашия, по ВСИЧКИ параметри.Та твойта фукня в момента е пълна излагация!
47
1
 
3
 
! Отговори
екс преди 13 години
но това не ни е правило никога "електронното чудо" на СИВ ! СМЯХ! Това твойто е типичната бг-комплексарщина - били сме велики, ама все някой ни е попречил! Стига глупости! Компютрите ни бяха кражба, нищо наше, а по-скоро като турските дънки! И това беше практика на всички соц. страни - патенти не се уважаваха, щото нямаше диалог със "гнилия капитализъм! За да се излекува родината ни в ново време, трябва всички да се отърсим от глупавите заблуди и откровенни лъжи, с които ни промиваха мозъците!
46
1
 
3
 
! Отговори
екс преди 13 години
Абе не говори глупости бе! Света само робко гледаше! Робко беше нещо интересно само и единствено поради факта, че нямахме грам инфо какво става навън! Извадката ти от НСИ е толкова достоверна, колкото робко е бил нещо голямо! Погледи в нето, да не ти пращам линкове, и виж колко и какви компютри са имали ВСИЧКИ СИВ страни! И в кои от тях сме изнасяли ние! Може да сме изнасяли за там, за където сме изнасяли оръжия - 3тия свят - Афганистан примерно! Дето копуват всичко, щото нямат нищо!
45
1
 
4
 
! Отговори
... преди 13 години
Байче, ако нещо не ти е докрай ясно, не се напрягай! РОБКО е било играчка за такива малоценни като тебе. Специалистите виждаха в него архитектура от нов тип. Ти можеш ли да обясниш къде беше тогава автоматиката и имаше ли световен аналог РОБКО? А това за 40% (60 000 ПК) е извадка от НСИ, ако имаш въпроси, задай ги на тях. Впрочем, може ли празната ти чутора да си представи какво означават 60000/250 = 240 ПК в община за година? Общините получаваха по 3-4 бройки. Останалото - по 2ро направление.
44
3
 
4
 
! Отговори
eks преди 13 години
Писна ми от твоето словоблудство! Имко-тата бяха директно копие(разбирай КРАЖБА) на Apple II !!! А Робко е една малка и смешна роботизирана ръчичка с щипка... нали не вярваш, че тази играчка е била нещо толкова значимо?! Дето като го били пуснали, и света онемял, раираш ли ... ИГРАЛ СЪМ СИ С ТАЗИ ПРОСТИТОЯ НАВРЕМЕТО! Нищо значимо не беше ... И кои са ТЕ , дето ни спряли вноса?! Това требе да са били МАРСИАНЦИТЕ, нали? :))))))))))
43
1
 
4
 
! Отговори
екс преди 13 години
Отново ПЪЛНИ глупости и ПЪЛНИ лъжи! "България произвежда 40% от компютрите използвани в страните от социалистическият блок (60 000 компютъра годишно)" !!! Почти всичко, което сме произвеждали като компютри е било за вътрешен пазар. Да ти се иска, и да Е така ...е голяма разлика, чукча ... Отново питам : ОТ КЪДЕ вадиш тези данни? Цитирай достоверен изсточник!
42
1
 
3
 
! Отговори
електрончик преди 13 години
И Китай краде, но малко и завоалирано. А България не просто крадеше, а КРАДЕШЕ, защото не беше на свободния пазар и нямаше как да бъде наказана.
41
1
 
4
 
! Отговори
... преди 13 години
България произвежда 40% от компютрите използвани в страните от социалистическият блок (60 000 компютъра годишно), като по това време за производството на електроника са ангажирани над 300 000 работника а произвежданата продукция е на стойност $13.3 млрд/годишно (8 милиарда рубли).Чукча не читател.
40
1
 
5
 
! Отговори
... преди 13 години
Аха, а днешен Китай произежда всичко по патент. Аман от "специалисти"!
39
1
 
6
 
! Отговори
... преди 13 години
Точно 1982 година, малко след пускането на ИМКО-2. Тогава ни спряха вноса. Преди това нашите демонстрираха на едно изложение РОБКО. Който има познати, които са бачкали в завода в Правец, да ги попита, те ще му разкажат.
38
3
 
6
 
! Отговори
екс преди 13 години
България НИКОГА не е била високо-технологичния "колос" на СИВ - ВСЯКА една от страните членки си прозивеждаше СОБСТВЕН микрокомпютър! Със сигурност и руснаците и немците и чехите и и и си прозивеждаха собствени - гарантирам го!
37
4
 
4
 
! Отговори
екс преди 13 години
До 26, на хапчета ли си, или си си така по рождение?!! :)))"през 82-83 България БЕ ОБЯВЕНА ..." от кой бе?! Ти не си спомняш точно, щото такива простотии НЯМА! Аман от псевдо-разбиращи с "данни" подочути от тук от там, и без един надежден източник!!!!!!!!!!!!
36
1
 
5
 
! Отговори
правец 8д преди 13 години
Продавам изключително запазен Правец 8 Д - 1988-9 г. някъде май беше купен.Но не знам какви пари да му търся
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам еталон или не, но предпочитам да дам още 2000лв. отгоре и да си взема един наистина добър лаптоп - Alienware :P
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аа как бе... Само до утре сутринта ли? :) То цифрите си го показват - Андроид набира все повече сила и последните месеци изпреварва iOS по брой продадени устройства. А и за разработка е доста приятно, доста са ни улеснили от Google :) Телефоните и т.н. на Епъл не стават, виж за компютрите им - колеги и познати казват, че били супер за разработка, но още не съм пробвал да видя какво е.
33
1
 
4
 
! Отговори
woodoo преди 13 години
както някой беше казал, епъл прави лайфстайл айтъмс.. и все пак ос х е симпатична и пасваща на домашни потребители, някак си стимулираща когато се ползва като среда за разработка. много овърпрайсд, с много контрол от страна на епъл обаче... но трябва да им се признае наличието на добър бизнес усет, маркет капа им го доказва някак си : )
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много ми е смешно когато се появят разбирачи и започнат да твърдят, че няма нищо по-добро от Mac и Iphone...На цената на един Mac може да се сглоби такова PC, че Стив Джобс трябва моментално да застреля зомбитата, които го направиха милиардер. За преимуществото на новите модели на Samsung, HTC, Blackberry и дори Nokia пред Iphone 4 може да говорим до утре сутринта :-))
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айфон...Айпад...Мак...Изостанали технологични джаджи на тройно по-висока цена...Ама като има балъци :-))
30
2
 
5
 
! Отговори
Steve Jobs преди 13 години
МАC OS
29
2
 
7
 
! Отговори
електрончик преди 13 години
28Ами не, нали имаха съдебен спор - вторият след Атанасов беше "на метри" след него.Аз друго се питам - поляците дали имат награда "Возняк" за извънредни успехи в полските информационни технологии, или тая комплексарщина си е само наш патент?