Засилена е охраната на коптските църкви в Европа

Имало отправени заплахи за терористични актове в храмовете
Обновена: 6 яну 2011 14:44 | 6 яну 2011 14:44, Елка Василева
3
Засилена е охраната на коптските църкви в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Полицията е засилила охраната на коптските църкви в различните страни в Европа в навечерието на Коледа, която коптите, както и православните в Русия, Сърбия и други страни, отбелязват на 7 януари.

Коптски църкви има във Франция, Великобритания, Германия, Италия, Ирландия, Швейцария, Шотландия, Холандия, Швеция, Австрия и Дания.

Мощният взрив, станал в новогодишната нощ пред църква във втория по големина град в Египет Александрия, отне живота на 21 души, около 100 бяха ранени.

Непосредствено след експлозията египетски експерти и официални лица посочиха високата степен на вероятност „чуждестранни сили“ да са били причастни към терористичния акт.

Това беше потвърдено и от египетското вътрешно министерство, което заяви, че разполага с оперативна информация за няколко чужденци, проникнали в Европа преди известно време с цел извършване на терористични атаки, пише РИА Новости.

Още по темата

По-рано международната терористична мрежа „Ал Кайда“ отправи заплахи срещу египетските християни. След тези заплахи египетските власти засилиха охраната на църквите в Кайро и в останалите градове.

През август на сайта на една от ислямистките терористични организации е било публикувано комюнике със заплахи. В него са били посочени 30 египетски коптски църкви, както и 15 коптски храма в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: терористичен акткопти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коптите са еретици на християнска основа.Те са монофизити,тоест,признаващи едната природа и едната воля на Богочовека Господ Иисус Христос. Ние ,гърци,българи,сърби,руснаци,румънци сме истинските християни,тоест ние сме православни християни,които изповядваме,че Иисус Христос е Истински Бог и Истински Безгрешен Човек.
3
0
 
5
 
! Отговори
М. преди 13 години
Не знаех, че и в Европа има коптски църкви. Замислям се какво в крайна сметка се цели с тези терористични актове? Рискът се поема от хора, които сигурно искрено вярват в нещо и си мислят, че постъпват правилно. Но кой ли ги подработва с цел да спечели предварително набелязани облаги в по-далечен план? Жалкото е, че загиват или остават осакатени съвсем невинни хора. Не дай, Боже, да се случва!
2
1
 
6
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
за пояснение:Коптите са египетските християни. По традиция са последователи на Коптската православна църква. В днешно време членовете на църквата са около 15 милиона души. Към Коптската църква принадлежи автономната Британска православна църква.Коптският език се е съхранил и до днес като литургичен език в Коптската православна църква, а египетският арабски език е официалният говорим език в днешен ЕгипетКоптски език :страна - ЕгипетБрой говорещи - използва се само за литургии...
1
1
 
1
 
! Отговори
bg преди 13 години
Amerikancite i izraelcite sa sushto vragove na koptskite hristijani.