Белгия спря продажбата на коли с изключващи се къси светлини

Използването им намалява вероятността от катастрофи с 8-17%
Обновена: 7 фев 2011 13:54 | 7 фев 2011 13:51,
96
Белгия спря продажбата на коли с изключващи се къси светлини
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Белгия забранява от днес продажбата на автомобили, чиито къси светлини могат да се изключват, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки държавния секретар за мобилността Етиен Схупе.

По този начин кралството работи в изпълнение на европейската директива, която постановява, че в Европейския съюз късите светлини на фаровете трябва да се използват през цялото денонощие независимо от осветеността на пътя.

Белгия обаче не планира да въвежда глоби за шофьорите, които карат с изключени къси светлини.
"Това е много сериозна промяна на режима за движение по пътищата, затова избрахме по-плавния, постепенен начин за приспособяване на шофьорите", отбеляза Схупе.

Според оценки на белгийското правителство още след три години повечето автомобили в страната ще се движат с включени къси светлини, което "ще допринесе за промяна на навиците на останалите водачи".

В момента през светлата част от денонощието къси светлини използват максимум 5% от шофьорите.

Според статистическите данни късите светлини намаляват вероятността от пътно-транспортни произшествия с 8-17% в зависимост от пътните условия, допълва ИТАР-ТАСС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дневните светлини са със светодиоди и харчат 20 пъти по-малко ток, отколкото старите крушки. И като са постоянно включени няма опасност да ги забравите и да ви глобят.
73
8
 
6
 
! Отговори
Шофьор на шейна преди 13 години
Кво значи аз съм свикнал ? Ми ти ако не виждаш кола със загасени фарове не си за книжка мой човек...
72
2
 
1
 
! Отговори
Шофьор на шейна преди 13 години
Навит съм да е голяма глобата, защото тогава ще сложа бутонче от клавиатура на GSM и ще го направя ненамираемо....така или иначе аз глоби не плащам никога...
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Европейците нямат никакъв интерес да вдигат разхода на гориво. Сметнали са, че постоянно включените фарове струват по-малко от купищата изкривени ламарини и осакатени хора. Бай *** пак не загрява. Той разбира само от бой по канчето.
70
3
 
2
 
! Отговори
Шофьор на шейна преди 13 години
За да мога да ги включвам и изключвам как защо ?Щото някой във фабриката пести от бутони...
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съгласи се че има моменти когато да си с включено осветление постоянно не е особено удачно.... --------------------------- Кога са тия моменти?А съгласен ли си за тия, които си слагат ключе на фаровете глобата да е 5000 евро?Защото аз като свикна да виждам коли със запалени фарове и тръгна да изпреварвам срещу тебе, мога да се убия?
68
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако я направят тая глупост сериозно, първата ми работа ще бъде да си прекарам чифт жички от бушона за светлините към едно ключе за включване и изключване....Ще им *** майките, работата на фабриките ще трябва да довършваме... Всичко е за пари !---------------------- ЗАЩО, БЕ????
67
5
 
6
 
! Отговори
Шофьор на шейна преди 13 години
Виж сега мой човек, ти обаче трябва да имаш възможността сам да избереш дали да ги включиш или не и съответно сам да си поемеш поседствията от решението. Съгласи се че има моменти когато да си с включено осветление постоянно не е особено удачно.... Ама такива като тебе, сами биха отишли да си дадат отпечатъците, сами биха си сложили камери за наблюдение в домовете, така че тебе не те мисля....такива винаги ги водят за носа :)
66
4
 
3
 
! Отговори
Hippaforalkus преди 13 години
Аз долу говоря на абдалите, след мен - още един пише... Бах маа му.Ама к'во да спориш с *** - то все едно да спориш с жена, с радио или огледало...
65
6
 
3
 
! Отговори
Шофьор на шейна преди 13 години
Ако я направят тая глупост сериозно, първата ми работа ще бъде да си прекарам чифт жички от бушона за светлините към едно ключе за включване и изключване....Ще им *** майките, работата на фабриките ще трябва да довършваме... Всичко е за пари !
64
4
 
6
 
! Отговори
Hippaforalkus преди 13 години
До 33: Това си е ИЗЦЯЛО твой проблем... Кой те е бил по *** да си вземаш Рено, последен модел? Хм? Имал си бол пари - платил си си... Сигурно за да се направиш на гъзар. Да, ама гъзарлъка се ЗАПЛАЩА... Аз, 'щото съм "*** аграрин" по думите на дървените шопи (демек - живея в "дълбоката провинция" на 20 км от Пловдив) си сменям сам фаровете на Мондео-то и Микра-та... Да ти кажа - веднъж годишно я ми изгори крушка, я не... И пак казвам - електромерът не се върти по-бързо ако караш на къси...
63
3
 
16
 
! Отговори
Hippaforalkus преди 13 години
До анонимен 22: ***, и на теб ще ти обясня, при това - бавно, тъй като явно не можеш да мислиш бързо... Късите светлини НЕ СА за да можеш ТИ да виждаш, а за те виждат ТЕБ... А сега ти и останалите като теб си го набийте в гумените глави...
62
5
 
10
 
! Отговори
Hippaforalkus преди 13 години
До номер 2: *** като теб е крайно време да научат, че фаровете не са причина за повишен разход на електричество (демек - не ти въртят електромера)... Ех, ***, Ганьоооо...Не ги мисли, ти, европейците... Да почнат да падат свободно - пак няма да ги настигнем и за десетилетия...
61
1
 
3
 
! Отговори
с. до 58 преди 13 години
Светло е в България другия път!Оскъдно осветление повредено в 70% от случаите!Като пътуваш из страната повечето пътища не са осветени и е супер тъмно!Това е съчетано с оскъдни указателни табели и знаци и дори за българите е трудно да се ориентират!Страна,която можеш да прекосиш за 5 часа и всеки втори е с джипиес!Стига глупости!
60
0
 
8
 
! Отговори
zlr. преди 13 години
МОЛЯ ОПРАВЕТЕ СИ СТАТИЯТА!!!ОТ ДНЕС В БЕЛГИЯ ВЛИЗАТ В СИЛА РЕГЛАМЕНТИТЕ НА ЕС ЗА ДНЕВНИ СВЕТЛИНИ daytime running lights (DLR)А НЕ ЗА "КЪСИ"
59
8
 
8
 
! Отговори
nikolay преди 13 години
А някой може ли да каже ,колко в повече гориво харчи автомобила с включени фарове . А сега в световен мащаб ?!!!Според мен това с вкл. на фаровете е безсмислен разход на фона на намаляващите петро запаси .
58
8
 
10
 
! Отговори
Няма файда от фарове преди 13 години
В БГ си е достатъчно светло, не сме северна държава. Стига сте слугували на Монбат и продавачите на крушки
57
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да стимулираме производителите на автомобилни крушки базирани в Белгия.
56
0
 
5
 
! Отговори
канавка преди 13 години
Докато шофьори са ***, имащи се голяма работа, няма да има никакво значение дали са с нови гуми или карат на фарове. Порстотията ще е все една и съща. По-сокор трябва да се разстрелват на място всичката тая ***, е малко от малко да има спокойствие по пътищата.
55
1
 
9
 
! Отговори
Zlobcho преди 13 години
До 2 Анонимен: а колко са шофьорите които умеят да карат добре, пестейки гориво, да не седят на полусъединител 1 минута след тръгването, да знаят кога двигателя "мърка" и че не е нужно оборотомера да влиза в червеното за да смениш скоростта? Тогава колко процента CO2 ще бъде спестена на природата? Проблема е много по сериозен от светенето на късите. Имаше идея дневните свелини да са отделни (като компонент), със специфично насочване и намалена енергопотребност, но не знам какво стана с това.