Белгия спря продажбата на коли с изключващи се къси светлини

Използването им намалява вероятността от катастрофи с 8-17%
Обновена: 7 фев 2011 13:54 | 7 фев 2011 13:51,
96
Белгия спря продажбата на коли с изключващи се къси светлини
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Белгия забранява от днес продажбата на автомобили, чиито къси светлини могат да се изключват, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки държавния секретар за мобилността Етиен Схупе.

По този начин кралството работи в изпълнение на европейската директива, която постановява, че в Европейския съюз късите светлини на фаровете трябва да се използват през цялото денонощие независимо от осветеността на пътя.

Белгия обаче не планира да въвежда глоби за шофьорите, които карат с изключени къси светлини.
"Това е много сериозна промяна на режима за движение по пътищата, затова избрахме по-плавния, постепенен начин за приспособяване на шофьорите", отбеляза Схупе.

Според оценки на белгийското правителство още след три години повечето автомобили в страната ще се движат с включени къси светлини, което "ще допринесе за промяна на навиците на останалите водачи".

В момента през светлата част от денонощието къси светлини използват максимум 5% от шофьорите.

Според статистическите данни късите светлини намаляват вероятността от пътно-транспортни произшествия с 8-17% в зависимост от пътните условия, допълва ИТАР-ТАСС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 13 години
Мноо си *** :)Разбира ти главата от Волво на тебе :)В китай няма нито едно прозведено Волво...Да не говорим за тези които се карат в БГ.. чиста проба качественни коли!
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
натоковали се ренде и опел и са родил гоуф 2
52
1
 
8
 
! Отговори
Volvo S40 преди 13 години
Миналата година китайците купиха Volvo, но използват производствените мощности в Швеция, което е нормално. Колкото до фаровете, три години не съм ги спирал, колата е на 75 000 км. не съм ги сменял, докато колегата по-долу с реното твърди, че на всеки 6 месеца сменя H7. Все пак има още живот в шведската стомана!!!
51
0
 
3
 
! Отговори
майтап бе Уили преди 13 години
Джигит, сигурно спират на осевата линия за да видят кой им присветва.
50
1
 
5
 
! Отговори
Джигита преди 13 години
От както карам на фарове, съм помел повече пенсионери по пешеходните пътеки от колкото за 10 години преди това. Тая статистика я покажете на роднините им. Ще ги успокои. Няма начин.
49
2
 
5
 
! Отговори
детенце преди 13 години
А аз искам и сирена, да се чувам отдалече!
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много по-добре 15 годишен опел...все пак сме в цървуландия, как някой ще си купува нова кола и на всичкото отгоре ще ми кара на фарове.
47
1
 
9
 
! Отговори
Предложение преди 13 години
Да се приеме закон - всеки автомобил, задължително с оранжев буркан на покрива. Вярно, че ще заприличаме на боклучийски камиони, но безопасността преди всичко !
46
1
 
10
 
! Отговори
майтап бе Уили преди 13 години
Чакам с нетърпение кога ще караме с винаги включени аварийни!
45
0
 
6
 
! Отговори
khk преди 13 години
айде ние да последваме примера, обаче за да изпълним петилетката, ние ще забраним коли на който се изключват дългите фарове
44
12
 
4
 
! Отговори
до Volvo S40 преди 13 години
Качил се в китайския таралясник и вероятно даже не знае, че Волво от много години не е това, което е било преди 20 години.Даже не знаеш, че е китайска компания, нали ? :-) Селянин в китайско Волво - картинка :-)
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега остава да приемат закон един комплект гуми- само за един сезон ! За по-голяма безопастност на пътя ,така де....Не си разпрал принципа мале! А той е : адекватно прилагане на мерки за безопастност на пътя. Когато е хлъзгаво - да се бориш с подхлъзванията, когато е тъмно - да си светиш, когато е бързо -да намалиш ! Всичко у нас обаче е сбъркано.....
42
4
 
9
 
! Отговори
шофьорче преди 13 години
Карането с включени светлини, вдига разхода на гориво с приблизително 5%, така че вие си преценете далаверата за кого е..бонус - прогнозна цена за горивото е около 3 /три/ лева през лятото!Признавам, че е по-празнично някак си, когато всички си светим.
41
1
 
8
 
! Отговори
Orido преди 13 години
Сега ако някой каже ,че шофьорите в USA са станали по-внимателни понежее 85 % от колите продавани там имат DRL ще му се изкикотя зверски.Бизнес,бизнееесссс господа плебеи.Интересо клати фесо..
40
3
 
2
 
! Отговори
qwerty преди 13 години
в щатите всички автомобили имат дневни светлини и кво от това. така светят, че като застане на светофара зад теб и ако погледнеш в огледалото може да ти извадят очите. както се казва: Файда. иначе има модели европейски автомибили с емблема - "звезда" който още от 2001-2 година притежават фунция за постоянно светване на фаровете ваднага след запалване на двигателя
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Страшни крушки ,бро ! Те не имат ли определени часове живот ? Или твоите при това каране ,дето го имаш са още в гаранция ? Я карай като мене ,ще видиш как се сменяват крушки.....
38
2
 
8
 
! Отговори
мале преди 13 години
леле кви злета има...то ако ви оставят с едни гуми 10години ще карате.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ***,които не подават мигачи,за тях има ли санкции?!
36
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Светят някакви с фаровете отсреща.И кво от тва ?А как беше преди години - само мутрите светеха и им се правеше място да минат !Сега всички светят..някаква незабележима подробност...Ако всички коли са жълти,как ще разбереш коя е такси та да се пазиш ?Тази мярка в България е пълна простотия ! Трябва да се въведе само при лоша видимост и както в Белгия- като си купиш нова кола тя да е така.И ти с Волвото - не се мисли ,че си много европеец като 3 г. светиш !Щом останалите са ти некви *** душици..
35
5
 
8
 
! Отговори
статистик преди 13 години
аз казвам че се вижда по-добре. карам от 10 години и откакто съм си купил колата вече 5 години не съм сменял крушка на фаровете.