Взрив в японска АЕЦ

Неуправляема ядрена реакция започна в централата
Обновена: 16 мар 2011 14:39 | 12 мар 2011 10:20,
504
Взрив  в японска АЕЦ
АЕЦ Фукушима Снимка: Reuters

В пострадалата от земетресението и последвалите вълни цунами АЕЦ "Фукушима" 1 е започнала неуправляема верижна ядрена реакция. Това съобщиха от японското министерство на икономиката и промишлеността.  Открит е радиоактивен цезий в близост до електроцентралата.

В АЕЦ „Фукушима” 1 е избухнал взрив, над нея се издига дим, предаде Ройтерс, като се позова на японска телевизия. Няколко работници са пострадали, предаде BBC.

Покривът и външните стени на реактора се срутили, съобщи телевизия NHK, цитирана от Франс прес. Японските медии излъчват предупреждение към гражданите, които се намират в близост до централата, да останат в домовете си и да се опитат да изолират прозорците и вратите си.

Японското правителство потвърди, че е имало експлозия и изтичане на радиация в АЕЦ "Фукушима " 1.
Правителството начело с премиера Наото Кан и експерти анализират ситуацията.

Изпусната е  радиоактивна пара от първи и втори реактор на японската АЕЦ  "Фукушима 1", съобщи по-рано в Токио говорител на националната комисия по  сигурността на атомната енергетика, предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Целта бе да се понижи високото налягане и да бъде  предотвратено разрушаването на реакторните корпуси.

В реактор  1 едно явно бе започнала вече неконтролирана верижна ядрена  реакция. Системата за охлаждане бе спряла да работи, което  доведе до спичане на част от горивните пръчки.

Централата се намира на 240 километра от столицата Токио.


 

По-рано в централата беше регистрирано ниво на радиоактивност 1000 пъти над нормалното.  Премиерът Наото Кан разпореди всички жители в радиус от 10 км около мястото да бъдат евакуирани заради риск от радиоактивно замърсяване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Напиши коментар Коментари
437
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Носете новите *** и живейте като за последно,защото скоро ще се мре от тази радиация!.......
436
2
 
1
 
! Отговори
до 453 преди 13 години
Откъде знаеш, че е хубаво? Да не би да си пробвал?
435
2
 
2
 
! Отговори
до 451 преди 13 години
За задръстванията са виновни политиците, че набутаха всичко в един град. Не може почти 1.5 човека да живеят като хора в град, предвиден за 500 хиляди! Затова предлагам Пловдив да стане столица и институциите да се преместят там, той е на равно и има накъде да расте
434
2
 
3
 
! Отговори
до 144 преди 13 години
Не е вярно! Хората в Родопите може и да са невежи, но са много добри и гостоприемни! А то и хората в София са невежи, но си мислят, че много могат и много знаят.
433
2
 
2
 
! Отговори
манафин до 441 преди 13 години
е хайде де по-бързо идвай, само теб чакаме! на идване мини през аптеката и си вземи вазелин.
432
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Земетресението щеше да ни е от полза,ако беше се случило при посещението на ББ в Япония!
431
3
 
7
 
! Отговори
до 445 преди 13 години
Ама изобщо не съм от село! Просто там се живее, няма смисъл да работя по 8 часа, да пътувам по 3 часа в задръствания и т.н. Просто ще си живея живота щастливо и скромно! Няма да харча за Мола пари, няма да ходя по скучни и опушени партита, ако имам деца няма да живеят пошло! Ще израснат на чисто! В добра среда!
430
4
 
2
 
! Отговори
до 446 преди 13 години
Ако не беше българският гений сега нямаше да имаш компютър!!! А не е тайна, че Луи Пастьор също има българска жилка.
429
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 13 години
Радиацията от Чернобил е обиколила Земята 7 пъти (3% от ядреното и гориво е излязло в атмосферата). Проблемният реактор в Япония е почти 5 пъти по-мощен. Следователно пожелавам ти приятен живот в Родопите!
428
2
 
4
 
! Отговори
pff преди 13 години
А като си припомня наглостта на БТВ от преди дни, когато бяха пратили двама *** на границата между Либия и Тунис и двамата след завръщането си ги приемат като гости в студиото под заглавието журналисти на БТВ се връщат от хуманитарна мисия в Либия!!! Кое беше хуманиторното в цялата история, да не са дарили нещо само заснеха страданието на хората на границата, но поради големия си журналистически капацитет и "т*пки" стигнаха само до там, но не и в центъра на конфликта!
427
3
 
2
 
! Отговори
ясен до 441 преди 13 години
А на нас какво ни пука от кое село си бе, *** *** такъв?!
426
1
 
6
 
! Отговори
Флашко Патрашков преди 13 години
По време на посещението на нашата делегация в Япония сме им подарили последното изобретение на БАН - микровълнов чушкопеп със ГПС -навигация.За съжаление вчера някой го е включил ...........
425
3
 
2
 
! Отговори
до 441 преди 13 години
Как само си личи че си от село. Изобщо не ти пука какво става извън твоя жалък и мизерен животец! Много ограничени хора има в тази БГ!
424
4
 
3
 
! Отговори
до 441 преди 13 години
Онези *** в Родопите са сред най-злобните българи. Упс, грешка те са *** помаци и турци, не са никакви българи!!!
423
2
 
3
 
! Отговори
do 432 преди 13 години
Бих те застрелял като мръсно, бясно куче, каквото си, но не искам да си хабя куршума за теб, затова смятам да те прибя до смърт с бухалка.ЛИчНО !
422
2
 
0
 
! Отговори
от 439 преди 13 години
Коментарът е до 429
421
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дреме ми на мене какво става в Япония! След 1 година отивам да живея в слънчевата къщичката в едно село до Доспа с моето кученце, която си купих преди години и още изплащам. Там ще си живея, ще си гледам в двора домати, чушки, картофи, ще си продам апартамента в София и ще живея с лихвите и това, което си отгледам в двора! В Родопите хем ще се спася от лошотията на хората, хем ще живея спокойно! Това е щастие! Каквото и да става, в Родопите въздуха и всичко е така, че няма да ми пука! :)
420
2
 
8
 
! Отговори
Водния до номер 6 преди 13 години
Чернобилския реактор не бе виновен ... бяха виновни *** работещи в централата които направиха серия грешки....
419
4
 
4
 
! Отговори
до 424 преди 13 години
И какво общо има Русе с Япония,че и с първата кинопрожекция..Но има 3 русенки женени за японци...
418
2
 
3
 
! Отговори
до 417 преди 13 години
Би било добре ако тази катастрофа промени нещо в световен план, но това няма да стане. Човекът е човек - вари го, печи го, все същото животно. Не взема поуки от нищо. Проблемът е, че смъртта ни ще е дълга и мъчителна. И днешното поколение изглежда ще има късмета да преживее началото на края.