Взрив в японска АЕЦ

Неуправляема ядрена реакция започна в централата
Обновена: 16 мар 2011 14:39 | 12 мар 2011 10:20,
504
Взрив  в японска АЕЦ
АЕЦ Фукушима Снимка: Reuters

В пострадалата от земетресението и последвалите вълни цунами АЕЦ "Фукушима" 1 е започнала неуправляема верижна ядрена реакция. Това съобщиха от японското министерство на икономиката и промишлеността.  Открит е радиоактивен цезий в близост до електроцентралата.

В АЕЦ „Фукушима” 1 е избухнал взрив, над нея се издига дим, предаде Ройтерс, като се позова на японска телевизия. Няколко работници са пострадали, предаде BBC.

Покривът и външните стени на реактора се срутили, съобщи телевизия NHK, цитирана от Франс прес. Японските медии излъчват предупреждение към гражданите, които се намират в близост до централата, да останат в домовете си и да се опитат да изолират прозорците и вратите си.

Японското правителство потвърди, че е имало експлозия и изтичане на радиация в АЕЦ "Фукушима " 1.
Правителството начело с премиера Наото Кан и експерти анализират ситуацията.

Изпусната е  радиоактивна пара от първи и втори реактор на японската АЕЦ  "Фукушима 1", съобщи по-рано в Токио говорител на националната комисия по  сигурността на атомната енергетика, предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Целта бе да се понижи високото налягане и да бъде  предотвратено разрушаването на реакторните корпуси.

В реактор  1 едно явно бе започнала вече неконтролирана верижна ядрена  реакция. Системата за охлаждане бе спряла да работи, което  доведе до спичане на част от горивните пръчки.

Централата се намира на 240 километра от столицата Токио.


 

По-рано в централата беше регистрирано ниво на радиоактивност 1000 пъти над нормалното.  Премиерът Наото Кан разпореди всички жители в радиус от 10 км около мястото да бъдат евакуирани заради риск от радиоактивно замърсяване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Напиши коментар Коментари
397
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Едно е ясно-тази катастрофа ще промени много неща в глобален план.При такава трагедия всичко друго ижглежда незначително.
396
5
 
11
 
! Отговори
Помнещ преди 13 години
Това си е втори Чернобил, както и да го увъртат !
395
2
 
6
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
Някой има ли представа какви са реакторите на Фукишима - хетерогенни, хомогенни, какво е горивото, естествен уран/дано не е/,слабо обогатен уранчист, делящ се изотоп, за преносителя ... то май стана ясно?
394
1
 
9
 
! Отговори
o преди 13 години
Руснаците следят ситуацията нон-стоп. Техните телевизии и сайтове дават най-подробна информация. Във vesti.ru може да влезете и да видите взривът на реактора, ясно се вижда във вертикална посока ударната вълна. Гледката е направо потресаваща.
393
11
 
3
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Мараба компанията!Ей сега обядвах и викам я да видя кво става?Е как са джапанките?
392
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В българия всеки разбира от коли, жени (или мъже), футбол, политика и ядрена физика.
391
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре бе, разбирач. Това преди 10 мин го казаха по телевизията. Сигурно ппеди това не си имал и идея какво е реактор.
390
2
 
6
 
! Отговори
Юберменш преди 13 години
...но те траят само няколко часа и не захранват помпите на пълна мощност. Единственото притеснително нещо е въпросното изтичане на цезий. Цезият е с ниска температура на топене, но щом е вече в атмосферата това означава, че той е в газообразно състояние, следователно температурата в ядрото в момента на изтичането е била над 600 градуса по Целзий. Следователно сега може да се говори за още по-висока температура на активната зона, но тук може да се стигне единствено до стопяване, не и до взрив.
389
1
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Ей, нещастен народ сме, пълно с *** ***! И интересно, почти всички с висше образование по ядрена физика. С изключение на няколко мнения, за всичко друго се чудя, как може да въобще да има такива хора на земята? Дано всичко се размине и с по-малко жертви!
388
1
 
9
 
! Отговори
Юберменш преди 13 години
Второ, аварията не е била предизвикана от самото земетресение. При трус японските АЕЦ изключват автоматично реакторите си, но активната зона продължава да бъде много гореща, което налага охлаждането й с вода да продължи. Причината охлаждането да спре е било цунамито, което идва след земетресението - то изкарва от строя дизеловите агрегати, които захранват с ток помпената система, и водата спира да циркулира.Операторите успяват да върнат частично потока от вода към ядрото чрез батерии, но...
387
1
 
8
 
! Отговори
Съседа преди 13 години
Хммм, лесно ви е да се базикате понеже сте далече от Япония. В момента ви пиша от Южна Корея а това си е доста близо до Япония и съм силно обезпокоен от случващото се да не е станало нещо като случката с Чернобил и военните крият резултатите от катастрофата. Надявам се всичко да е под контрол, като си нямам на представа как ще се спре радиационното замърсяване.
386
1
 
10
 
! Отговори
Юберменш преди 13 години
Аман от *** разбирачи. Ей затова интернет-доставчиците трябва да правят тест за интелигентност, на всеки който иска да се върже към мрежата. Първо, японските реактори разполагат със здрава защитна обвивка около самия реактор. Взривът, срутил сградата, най-вероятно не е на самия реактор, а на турбина или външен пароотвод. Дори при такава експлозия въпросната защитна обвивка е достатъчно твърда, за да задържи критичните зони на реактора изолирани от атмосферата. ...
385
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знаете ли че към днешна дата Хирошима е прецъвтяващ град? От пълни развалини го вдигнаха наново! Японците и Китайците са работни и задружни - точно както мравките. И мравките като им бутнат мравуняка за нула време го построяват наново. А ние не уважаваме нито чуждото, нито нашето.
384
4
 
8
 
! Отговори
дявола преди 13 години
До призоваващите господ.Мисля,че той си свърши работата отново добре-наказа тези,които най-малко заслужават.Човечеството само трябва да се спасява.
383
1
 
6
 
! Отговори
tragedy преди 13 години
След Хирошима и Нагасаки сега и това бедствие!
382
3
 
2
 
! Отговори
до 393 преди 13 години
Те са свикнали на обмен на ядрено оръжие и то на практика ,като се започне от Хирошима и Нагазаки ,сега обратно ,към САЩ!
381
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В сравнение с бомбата над Хирушима това е нищо. Ще се оправят, дано няма повече трусове
380
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глупавите хора като Марин не са чували за ветрогенератори...
379
6
 
12
 
! Отговори
марин преди 13 години
do 374 Много *** коментар, АЕЦ не ни трябвал. Точно АЕЦ ни трябва не само на нас ами на цялата планета. ТЕЦ-овете са едни от най-големите замърсители, които способстват за глобалното затопляне. Другият вариант е да се върнем в средновековието.
378
1
 
2
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
Хубавото е че модерните реактори са проектирани, така че да използват обеднени ядрени горива и ядрена експлозия е практически невъзможна (ясно е че експлозията идва от втори контур и следователно радиацията е "минимална", лошото е че ако наистина вкарат СОЛЕНА морска вода във втори контур могат да съсипят целия ректор.