Взрив в японска АЕЦ

Неуправляема ядрена реакция започна в централата
Обновена: 16 мар 2011 14:39 | 12 мар 2011 10:20,
504
Взрив  в японска АЕЦ
АЕЦ Фукушима Снимка: Reuters

В пострадалата от земетресението и последвалите вълни цунами АЕЦ "Фукушима" 1 е започнала неуправляема верижна ядрена реакция. Това съобщиха от японското министерство на икономиката и промишлеността.  Открит е радиоактивен цезий в близост до електроцентралата.

В АЕЦ „Фукушима” 1 е избухнал взрив, над нея се издига дим, предаде Ройтерс, като се позова на японска телевизия. Няколко работници са пострадали, предаде BBC.

Покривът и външните стени на реактора се срутили, съобщи телевизия NHK, цитирана от Франс прес. Японските медии излъчват предупреждение към гражданите, които се намират в близост до централата, да останат в домовете си и да се опитат да изолират прозорците и вратите си.

Японското правителство потвърди, че е имало експлозия и изтичане на радиация в АЕЦ "Фукушима " 1.
Правителството начело с премиера Наото Кан и експерти анализират ситуацията.

Изпусната е  радиоактивна пара от първи и втори реактор на японската АЕЦ  "Фукушима 1", съобщи по-рано в Токио говорител на националната комисия по  сигурността на атомната енергетика, предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Целта бе да се понижи високото налягане и да бъде  предотвратено разрушаването на реакторните корпуси.

В реактор  1 едно явно бе започнала вече неконтролирана верижна ядрена  реакция. Системата за охлаждане бе спряла да работи, което  доведе до спичане на част от горивните пръчки.

Централата се намира на 240 километра от столицата Токио.


 

По-рано в централата беше регистрирано ниво на радиоактивност 1000 пъти над нормалното.  Премиерът Наото Кан разпореди всички жители в радиус от 10 км около мястото да бъдат евакуирани заради риск от радиоактивно замърсяване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Напиши коментар Коментари
417
4
 
3
 
! Отговори
do 432 преди 13 години
Доста злобно изказване към човек, който не познаваш. Защо си толкова злобен ? На нас българите радиация не ни трябва докато си имаме *** като теб.
416
2
 
1
 
! Отговори
offline преди 13 години
"Неуправляема ядрена реакция" - избихте рибата... Да на би да са им пуснали атомни бомби пак?!?!
415
4
 
7
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Току що Яне Янев направи изявление , че разполага със безспорни доказателства за съпричастност на Б.Б. и Цв.ЦВ. към взрива във АЕЦ Фукушима!В понеделник доказателствата щели *** бъдат предадени в прокулатурата!
414
1
 
3
 
! Отговори
до 430 преди 13 години
който иска информация да си пусне ББС или Русия тодей, там предават всичко на живо!
413
4
 
2
 
! Отговори
do 429 преди 13 години
Да и ние дадохме писменост на половин европа и целия СССР. Освен това в Италия има много потомци на българите - справка марката Булгари да ви говори нещо?!
412
5
 
2
 
! Отговори
do 426 преди 13 години
Опасността е , че ще си криеш като плъх в мазето - за да скриеш дебелия си *** от радиацията. Ще ядеш фафли боровец и ще акаш в кофа. Ще забърсваш мазното си чело от страх. Ще ти се насебере мръсотия под ноктите, което няма да ти пречи да се храниш. Ще живееш като червей, какъвто всъщност си.
411
2
 
2
 
! Отговори
до 413 преди 13 години
А ходи и създавай блага и държава с такива като ТЕБ, точно за такъв "МАТРИАЛ " до сега говорим ?
410
1
 
16
 
! Отговори
pff преди 13 години
Седя и си мисля как сме цяла нация от ядрени физици, а мен ми е интересно само защо в тъпитени медии никои никаква информация не дава за случващото се, нима още сме съветски селяни, които не ги интересува нищо освен случващото се в обора или маи медиите ни са такива, защото са нищо повече от политически ***, но не и грам журналисти!!!
409
6
 
9
 
! Отговори
До 424 преди 13 години
Напреднали са, но ние българите сме по-умни и от тях. Все пак ние създадохме компютъра и луноходите. И първата кинопрожекция в Европа се е състояла в Русе!!!
408
2
 
2
 
! Отговори
Марк преди 13 години
365ф извинявай не видях , че вече си дал инструкцията!Но нищо нека се напомня!
407
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Спокоен съм, че Япония е на другият край на света. Иначе майка ни жална.
406
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако все още има в БГ някои които разбира от атомна физика, нека излезе и каже каква е опасността за нас ... стига са се крили като плъхове ...
405
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво съвпадение - певицата Кали тези дни пусна своя песен, която се казва "Спрях ли ти ТОКА" Това да не е пророческа песен?!
404
1
 
8
 
! Отговори
Японците, преди 13 години
са най-напредналата нация ,предполагам че знаят за какво става на въпрос ,а имат и достатъчно ресурси от знания !
403
1
 
12
 
! Отговори
Глас Народен преди 13 години
"Неуправляема ядрена реакция започна в централата" ??? Днес.бг, вие имате ли някакво макар и елементарно познание по физика? Неуправляема ядрена реакция се е случвала два пъти на японска земя - над Хирошима и Нагасаки.
402
7
 
0
 
! Отговори
Марк до съседа преди 13 години
407Радиацията никой не може да я спре естествено!Да припомня инструкцията от Студената вояйна, която се отнася до оцелелите при ядрено нападение:1. Увивате се в един бял чаршаф!2. Тръгвате към най-близкото гробище!3. Вървите бавно , за да не ви заподозре военната полиция че сте откраднали чаршафа! В общи линии следвай инструкцията!
401
10
 
7
 
! Отговори
мъдрец преди 13 години
Японските аварии са по-безопасни от съветските, защото са японски.
400
3
 
5
 
! Отговори
облакът преди 13 години
ако не завали проливен дъжд по пътя му, другата седмица облакът ще погостува малко и на наша територия.
399
1
 
1
 
! Отговори
до 415 преди 13 години
цезии
398
6
 
4
 
! Отговори
до 365 от Дани преди 13 години
Спазих точка по точка указанията ти!Намерих бял чаршаф и вървях бавно,докато не ме погна едно улично псе.То хукна да бяга и аз след него,за да си взема чаршафа.Така стигнахме до гробищата и преди да ни стигне ударната вълна,паднахме с песа в един прясно изкопан гроб.Сега чакаме да свърши обедната почивка на гробарите,за да ни закопат!