Росатом натиска за АЕЦ "Белене"

"Не се влияем от никаква магия, искаме резултат"
Обновена: 16 мар 2011 14:56 | 16 мар 2011 14:55,
231
Росатом натиска за АЕЦ "Белене"
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Булфото

Руската страна е настроена конструктивно за постигането на конкретен резултат в преговорите с България за АЕЦ "Белене".

Това стана ясно от думите на представителите на Държавна корпорация "Росатом" Сергей Новиков и Кирил Комаров, които дадоха брифинг в рамките на форум на доставчиците от атомната промишленост в столичния "Интер експо център".

"Настроени сме абсолютно конструктивно и сме в постоянен диалог с българското ръководство, не се влияем от никаква магия на цифрите и ще работим така, че да постигнем конкретен резултат", заявиха те.

Още по темата
Двамата отбелязаха, че ако не бъде подписано поредното 12-о споразумение за изграждане на атомната централа, което следва да стане до 31 март, след тази дата "Росатом" няма да има никакви юридически основания да продължи работа по проекта, но изразиха оптимизъм, че срокът ще бъде спазен.

"Получихме списък с въпроси от НЕК, от отговорите на които зависи окончателното решение, в частност по 12-о споразумение", съобщи Новиков.

Според него отговорите на руската страна вече са готови и са изпратени в българската компания.

"Атомстройекспорт" вече не води преговори за цената, фиксирахме цена от 6,3 млрд. евро, защото това поиска българското правителство", каза Комаров.

"Готови сме да работим по всеки един от вариантите – с фиксирана цена или с ескалация", добави той.

По думите на Сергей Новиков тази цена ще се запази до 2019 г., като инфлационният риск ще остане за руската страна.

Кирил Комаров посочи, че ако България се откаже от изпълнението на договора за изграждане на АЕЦ "Белене", подписан между "Атомстройекспорт" и НЕК, руската страна ще използва всички възможности, предвидени в договора.

В отговор на въпрос съществува ли възможност изработеният реактор за АЕЦ "Белене" да бъде платен и инсталиран на площадката на АЕЦ "Козлодуй", Комаров коментира, че анализ на руската страна показва, че подобен вариант ще увеличи сроковете за пуск с поне 2-3 години, а цената ще бъде значително по-висока.

"В Белене в момента има всичко необходимо, направени са нужните инвестиции, площадката е идеално готова и там централата може да се построи във възможно най-кратки срокове", каза той.

"Ако всичко това се прехвърли към Козлодуй, трябва да се започне отначало и около 1 млрд. долара, които вече са инвестирани, ще бъдат загубени", добави специалистът.

Според представителите на "Росатом" заложените системи за сигурност в АЕЦ "Белене" са абсолютно достатъчни и проектът отговаря на всички основни изисквания в сферата на сигурността.

"Заинтересовани сме централата да е безопасна, защото от това зависи и нашата репутация и разбираме какви мащаби може да има всяка една авария", подчерта Комаров.

Те подчертаха, че имат опит в изграждането на всякакви защитни съоръжения, включително срещу цунами.

"Готови сме да направим всяко едно подобрение или ново защитно съоръжение, но това ще повиши цената", отбелязаха специалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Русия е готова да работи по проекта за строителството на АЕЦ Белене в България както по фиксирани, така и по нефиксирани цени, заяви представителят на Росатом Кирил Комаров, цитиран от РИА Новости.В края на миналия ноември ръководителят на Росатом Сергей Кириенко заяви, че проектът е с твърда цена. Тази цена е била намалена от 6,7 милиарда евро на 6,4 милиарда евро. Той посочи, че руската страна е съгласна и да няма най-висока рентабилност, но няма да строи с цената на свои загуби.Цената на договора за АЕЦ Белене е определена на 6,3 милиарда евро. Това е фиксирана цена до 2017 година. Това е нашата позиция, но сме готови на всякакъв вариант на развитие на събитията, включително да работим по нефиксирана цена, каза Комаров.Ако строителството продължи по-дълго или инфлацията е по-висока от прогнозите, то това са рискове, които поема руската страна", добави той.Накрая ще клекнат руснаците пред Боко! И ще го молят "молим те г-н Тиква, дайте да ви правим централата на по-ниска цена, докато ЕК не е приела резолюция ХХХХ и всичко пропадне..."
14
8
 
2
 
! Отговори
Ангела преди 13 години
*** какво напрежение сега е Боко, ни напред, ни назад.
13
1
 
18
 
! Отговори
Петров преди 13 години
Щом еднатат страна "натиска" другата да подписва, познай коя страна ще е на далавера.
12
28
 
13
 
! Отговори
.. преди 13 години
Ако България не построй белене сме обречени. Не знам дали всички дето сега плюят и храчат срещу строителството ще плащат с кеф 1 или 2 лева за киловат. Ако не разбирате какво значи това ще ви го преведа сметка за ток около 1000 лева на месец за 80% от домакинствата в България. Само да не излезете тогава да стачкувате и да ревете казвам Ви да си го знаете от сега!
11
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който дава парите, той определя правилата! На ссср-ците като не им отърва, да се откажат! Нужна е твърда позиция, но не откъм нашия гръб!!!
10
4
 
29
 
! Отговори
ЙОТИНГЕР Е ПРАВ.... преди 13 години
ПРОЕКТА АЕЦ-БЕЛЕНЕ ,....ТРЯБВА ОСНОВНО ДА СЕ ПРЕРАЗГЛЕДА НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО!ЕВЕНТУАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ В ТАЗИ АЕЦ--ЗАСЯГАТ КАКТО БЪЛГАРИЯ---ТАКА И ЦЯЛА ЕВРОПА!ЯПОНСКИТЕ АЕЦ--ЗАСТРАШИХА , ДАЖЕ НАШИТЕ ШИРИНИ !-ГАРАНЦИИ --НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ДАВА С ЛЕКА РЪКА!ПРИРОДА Е ТОВА------НЕ Е "ПАРТИЙНО ПОРЪЧЕНИЕ"....ОТ ТЪПОГЛАВЦИ!ВИДЯХМЕ ГИ ВЕЧЕ --КОЛКО СТРУВАТ!
9
11
 
25
 
! Отговори
UK преди 13 години
Президентът на Венецуела Уго Чавес заяви, че прекратява новооткритата ядрена програма на страната. Миналата година Венецуела и Русия подписаха договор за изграждането на първата АЕЦ. Уго Чавес, който съвсем няма авторитета на мъдър държавник, заяви по телевизията, че случилото се в Япония показва колко опасни са централите.Бойко Борисов - българският Уго Чавес (както сполучливо го определиха заради безподобния му популизъм) - не се отказва от АЕЦ Белене. В парламента заяви, че големите нямало да се откажат от ядрена енергия и само ще има проверки, а проектът Белене ще стане.Ситуацията създава дилема да се определи кой е по-умен от двамата популисти? Дали популистът Чавес, който заради безопасността на народа си се отказва от АЕЦ? Или популистът Борисов, който напук на световните притеснения за АЕЦ и спирането на 7 централи в Германия, настоява да се строи Белене, защото е в интерес на държавата?Първият демонстрира открита любов към Русия, но това не му попречи да замрази жадуваната от нея ядрена програма във Венецуела. Вторият не демонстрира такава любов към Русия публично. Дори като дойде на власт обяви, че замразява АЕЦ Белене, после твърдеше, че ще я правят само ако е изгодно, на ниска цена. А напоследък твърди, че ако не я направим, токът ще поскъпне 18 пъти и България ще фалира за 15 години с ток от перки и тецове.Вече стана ясно, че българският Уго Чавес си обръща мнението наопаки дори в рамките на една седмица. Но с АЕЦ Белене няма шега. Рискът е голям. Това, което става в Япония, показва, че келепирът от АЕЦ може да се изпари само за 3 дни. Разходите след тази авария ще надхвърлят всички разходи за строителството на АЕЦ Фукушима, заедно с печалбата от произведения ток.А ако се стигне до масово заразяване на населението, това не може да се измери в пари. Но българският премиер в момента на най-голямата световна криза на ядрената енергетика от Чернобил насам, настоява да строи АЕЦ. Дори против преобладаващото обществено мнение в момента първите анкети показват, че около 2/3 от българите са против АЕЦ Белене.Някои ще кажат, че Борисов го натискат руснаците. Както може да се предполага, с моркова и тоягата. А той дали въобще се е съпротивлявал?Дали приказките му против Белене в началото като стана премиер не бяха само за да си вдигне цената?
8
4
 
20
 
! Отговори
боян преди 13 години
кой се спорзаумява по 12 пъти за едно и също нещо бе?!?!?
7
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде Тиква, натискай за по-ниска цена на Белене!!!! Недей да си държиш главата между краката!!!
6
21
 
38
 
! Отговори
Сафо преди 13 години
Руснаците са много нагли. Цяла Европа замразява ядрените си проекти, а те идват тук, във васална България и поставят ултиматуми, добре прикрити под розовия воал на добрите намерения.
5
8
 
21
 
! Отговори
us преди 13 години
Император Акихито: Ситуацията в АЕЦ е непредсказуема
4
15
 
23
 
! Отговори
Юберменш преди 13 години
Дотук трима *** се изс*аха. Да, платиха ми, комунист съм, а на всичкото отгоре съм и евреин !
3
25
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ех, мамка ви комунистическа.... Умирате да си пробутате проектите....
2
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Готови са за всичко от нас се иска само да се наведем в леко разкрачена стойка.
1
22
 
36
 
! Отговори
Таласъмчо преди 13 години
Не ни трябва АЕЦ Белене, ако токът, който ще произвежда ще е три пъти по- скъп от сегашния.