"Белене" ще издържа падането на 400-тонен самолет

За централата били предвидени уникални системи за безопасност
Обновена: 16 мар 2011 12:46 | 16 мар 2011 12:11,
128
"Белене" ще издържа падането на 400-тонен самолет
Възникването на цунами на територията на АЕЦ "Белене" било невъзможно. Снимка: Булфото

40 процента от цената на АЕЦ "Белене" се формират от системите за безопасност, съобщи Кирил Комаров от Росатом на форум в София.

По думите му за АЕЦ "Белене" са предвидени уникални системи за безопасност.

Централата е проектирана така, че да издържи падането на 400-тонен самолет и температурни колебания от минус 57 до плюс 60 градуса по Целзий, добави Комаров.

Според него за България не е подходящо да се отказва от собствените си АЕЦ и да зависи от други държави.

Комаров допълни, че около 30 на сто от дейностите за изграждане на централата ще бъдат за български фирми, като вероятно това ще струва около 2 милиарда евро. В строителството на централата трябва да се включат 5000 души.

По повод събитията в японската атомна електроцентрала "Фукушима" представителите на "Росатом" коментираха, че възникването на цунами на територията на АЕЦ "Белене" е невъзможно.

Торнадо може да се появи веднъж на 100 000 години, срещу което обаче проектът е защитен, отбелязаха специалистите.

Още по темата

Те припомниха, че в петкилометровата зона около предвидената централа няма активни разломи, а площадката й е одобрена за атомна електроцентрала от Агенцията за ядрено регулиране.

Във вторник еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че проектът за строителството на АЕЦ "Белене" в България трябва да бъде преразгледан, за да  бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност.

Европейският съюз пък обяви, че ще направи тестове за сигурността и рисковете на всички 143 атомни електроцентрали на територията на съюза. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: АЕЦ БеленеРосатом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
бай Шано преди 13 години
туй с цунамито ме сцепва ---на японците проблема е че са работохолици и след земетресението вместо да изключат реакторите те най-вероятно ги пуснаха на МАХ. ---а проблема с АЕЦ-а е сложен по простата причина че просто ни помага да отлагаме търсенето на нови източници---но замислете се какво са 40 год. нищо---.....
124
1
 
0
 
! Отговори
аслан преди 13 години
Нали БОКО се биеше в гърдите, че неще Белене? К'во му стана сега,че я иска толкоз много? Ама на глупавия устата му е преди разума. МАФИЯ!!!
123
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НА 27 МАРТ - ВСИЧКИ НА УЛИЦИТЕ НА ПРОТЕСТ С/У СТРОЕЖА НА БЕЛЕНСКАТА ЦЕНТРАЛА!
122
3
 
2
 
! Отговори
НЕ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ !!! преди 13 години
НЕ,НЕ,НЕ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ!НЕ,НЕ,НЕНЕ,НЕ,НЕ
121
3
 
2
 
! Отговори
ВАЖНО преди 13 години
Всички на булевардите - блокаж на мафията..Това ни остава, уви ..На 27-ми...MART
120
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
бе и без това тоя капитализам ни върна 50 години на зад .и вместо да вървим на пред се връщаме още и още..я пускайте газените лампи и стига вече с тоя Белене.ние сега не можем да си плащаме електричеството от АЕЦА строен при Живков без пари.а плащаме сега в капиталистическо време по сегашни цени.а си представете каква ще е цената на още непостроената.а и да го има след време щом не можем да си го позволим все едно че го няма.то и морето още си е там.но е недостижимо за повечето българи
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ne ni triabva belene opravete ikonomikata naroda mizeruva
118
3
 
2
 
! Отговори
чудо-смешно преди 13 години
"Белене" ще издържа падането на 400-тонен самолет"-това ли е гаранцията за издръжливост на земетресение от 9-та степен по Рихтер?!!!!
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
116, като се замисля, май не!Опитах се да обясня, че независимо от големите приказки и биенето в гърдите, винаги има въздействия и др. разни, които не се разглеждат и обмислят в процеса на планиране и проектиране. И е без значение е, кой каква дивотия ще ръсне пред медиите и ще твърди че всичко е от ПО до НАЙ.Защото въпреки големите приказки, ще ти споделя, че само през последните 120 г. в БГ-то има 10 земетресения с М>6 и интензивност от Х-Х степен. И 1 от тях е в Г.Оряховица. А ти смятай!
116
1
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Белене (така като гледам снимката) може да издържи и падането на Луната...
115
1
 
3
 
! Отговори
С.М. преди 13 години
113 - интересно защо те притеснява, че ракета можела да стигне до АЕЦ-а; не те ли притеснява повече, че тая ракета може направо да удари блока ти? :-)
114
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На скапания проект АЕЦБелене Европейския съюз и еколозите са му виновни че е недовършен.
113
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лешоядите от росатом идват за краднат нещичко от трупа на недовършената аец.
112
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ме притеснява 400-тонния самолет, а неговият товар! Както и възможността за пряко попадение от МКБР или такава със среден радиус на действие.Защото сме в обхвата на разполагащите с такова оръжие в Близкия Изток, а благодарение на безхаберието и ВВС-то, и ПВО-то ни са само спомен.Нека не се заблуждаваме, че Германия, Франция, UK или USA ще се юрнат да ни пазят. Щото и ние сме били в Европа.Дали проектантите и разните михлюзи в далаверката са го предвидили като нещо пак уникално? Едва ли!
111
0
 
1
 
! Отговори
do Дошо ot Coco преди 13 години
Ne obijdai darjavata BE Setik-ima samoleti Boeing B-747 Airbus A-340-600 i 380 i An TU-gledalsigi na snimki-tuk stava duma za naso4en terro udar ot vazduha po AE
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Самолета не, ама ако Боко Тиквата реши да скочи с парашут над централата, а парашута със сигурност няма да издържи, тогава великият Баща на нацията така ще се забие в Беленето, че ще стане на малки Белененца...
109
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще полети... ще полети...
108
1
 
5
 
! Отговори
до 104 преди 13 години
Нормално е да дава данни по Скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, защото по тази скала се проектира в цяла Европа, макар и под друго име / Европейската макросеизмична скала (EMS)/. Това че онзи *** Петър Диков каза, че сградите ни можело да издържат до 7.5 по Рихтер е абсолютна глупост, най-малкото никъде в света сградите не се проектират по Скалата на Рихтер, която е за определяне и сравняване силата на земетресенията...
107
0
 
3
 
! Отговори
Aman преди 13 години
104 - Млъкни, просто млъкни - писна ми от "зелени" лешояди като теб, няма значение кой какво се опитва да ви обясни вие сте само в режим на предаване (да преведа за инТелекти като теб): Едно си баба знае т'ва си баба бае...
106
1
 
1
 
! Отговори
Дошо преди 13 години
Ахахахаа 400 тонен самолет.И кой е тоя самолет бе смешници такива.Има само един такъв авиационен колос - Ан-225.Той много много не лети над нашата *** държавица.