Посредници за мир пристигнаха в Либия. Войната се ожесточава

Четирима африкански лидери ще търсят компромиси между двата лагера
Обновена: 10 апр 2011 22:21 | 10 апр 2011 22:18,
49
Посредници за мир пристигнаха в Либия. Войната се ожесточава
Снимка: Reuters

Мисия на Африканския съюз пристигна в Либия, за да се опита да договори прекратяване на огъня между бунтовниците и силите, лоялни към Муамар Кадафи.

Президентът на ЮАР Джейкъб Зума се срещна с Кадафи, предстои делегацията, която ключва още трима африкански лидери, да посети Бенгази.

Делегацията на Африканския съюз включва представители на пет държави – държавните грави на ЮАР, Мавритания, Мали, Република Конго и външния министър на Уганда.

Мисията на африканските лидери беше одобрена от ЕК като посредник в Либия, а нато разреши кацането на самолетите им в Триполи.

Основната цел на мисията е да се постигне прекратяване на огъня и намиране на адекватно разрешение на кризата.

Тази задача обаче ще е трудно изпълнима, защото бунтовниците вече отказаха да сложат оръжие, ако не бъдат отстранени от власт Кадафи и семейството му.

Нито една от двете страни не показва готовност да направи компромис в името на примирие, коментира ВВС.

В неделя продължиха боевете в Аждабия в източната част на Либия, където правителствените сили успяват да изтласкат опозиционните бойци.

НАТО унищожи 25 танка на правителствената армия. При настъпването към Аждабия са били унищожени 11 машини, а останалите са били бомбардирани при Мисурата – единственият град в западната част на Либия, който е в ръцете на бунтовниците.

Алиансът обвинява армията на Кадафи в „брутален обстрел” на райони с мирно население. Атаката в неделя беше една от най-интензивните от началото на международната операция в Либия.

Междувременно поддръжници на Кадафи са подготвили проект на конституция на страната, но в него не е уточнено мястото на лидера, съобщи Ройтерс.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Африканския съюз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
6
 
! Отговори
revlio преди 13 години
do 23 задръстенияами на Запада и Изтока му е все едно кой е вожда на племето важно е да изпълнява а яде ли си поданниците е.е ли ги им е все едно В НАШИЯ СЛУЧАИ СА БИВШИТЕ КОМУНИСТИ който като едни въшки са се впили в народа
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
TAKA E ...TETKA MARA
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жалко човече. НИКОЙ не ти защитава Кадафи. Чисто и просто това, което чака народа му след като го махнат е същия геноцид както в България. Айде пий си дозата и си лягай
23
5
 
5
 
! Отговори
Аламут преди 13 години
Хайде лекарите се събудиха и започнаха да предписват лекарствата си, който по принцип на тях са им предписани. Алооо я се чуй само бе. Защитаваш комуниста Гадафи, кефиш му се на геройствата да си изтребва народа. Но инак плюеш по комунистите, който всъшност си един от тях. И тукашните палячовци не са ли на служба на Москва, а не на САЩ ***. Много противоречива нелогична ченгесарска платена *** сте, честно. От всичко ще се отречете, само и само на гръб да не паденете. Куковци червени...
22
0
 
2
 
! Отговори
revlio преди 13 години
do 19 комунистаами то пълно с дърти чугунени глави не трябва да се ходи никъде трябва просто да се огледаш
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв комунизъм бе скапаняко? Да бившите комунисти са и сега капиталисти и знаеш ли защо? Защото послушно изпълняват поръчките на по-големите от тях капиталисти от зад океана. И извън темата...ти пил ли си си тази вечер хапчетата? Че нещо комунистите в главата са ти повече от колкото можеш да понесеш явно...почва да ти изпушва през ушите.
20
5
 
5
 
! Отговори
Аламут преди 13 години
20 я си помисли пак преди да приказваш глупости. Либия била просперираща. И кой са проспериращите? тези който са от племето на Гадафи, а останалите племена един дървен, намазан с сол. Като толкова ви допада тази дивотия, ами ходите там бе, да ви трепят като мухи. На мой познати роднините са били там, и на два пъти за несмалко да се простят с живота си, а те държавата са им градили. Така че не минавате с левите си глупости за висок жизнен стандарт, защото ето го резултата на Гдафовият цоцилизъм.
19
6
 
4
 
! Отговори
Аламут преди 13 години
И какво е правилното мислене бе левиче? Вива Гадафи. Да живее майката ви партия, убиваща хора. И на това ли му викаш критично мислене бе? *** престъпен. Плюеш по тези който ти дават възможност да си дращиш глупостите си, внедрявайкити новите технологии, а ти ги плюеш. Ами наистина че трябва д аси седите в средновековието, диви и необразовани ***. А крепиш мъдурите на дрогирани ***, който ти се присмиват нагло и цинично и грабят данаците, платен драскачо. Говориш ми за див капитализъм. А че най-големите диви капиталисти са тъмно червените лисунгери, пребоядисали се, и ти някакъв си изтърсак, ще ми говориш за елементаризъм, че по надалеч от носът се не виждаш примитивноко безмозъчен. Наистина сте жалки червени ***.
18
2
 
13
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
Аламут ти си Баламут.Кадафи направи единствената в Африка социалистическа държава с добре действаща социално-пазарна икономика. Либия е модела, който е образец за доста страни от от Третия свят. Кадафи разпределя печалбите от петрола пряко на народа си. Всеки пълнолетен либиец получава годишен дивидент от петрола от 17 000 до 50 000 $. Отделно социални програми: безплатно здравеопазване, безплатно образование, половината от стойността на жилищата, субсидии за деца, субсидии за транспорт и т.н
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И такива *** на които им се привиждат още болшевики и комунизъм са за лудницата.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смешнико цялата окрадена България е окрадена с благословията не сеещите уранова демокрация. Цялото ти жалко съществуване и не на последно място липсата на елементарно критично мислене в гладкия ти мозък го дължиш на капитализъм в стил "Дивият запад" и "защита правата на хората". ***.
15
4
 
2
 
! Отговори
Аламут преди 13 години
И само *** комунист може да подкрепя животното избило не малко от собственият си народ през 41 г. си царуване, и съсипал живота на един и двама Либийци, чрез СПИН аферата, като главни обвиняеми бяха МЕДИЦИНСКИТЕ НИ СЕСТРИИИ *** кух. А от твойте данаци ти взеха за да му платят на това нагло и цинично животно, а ти викаш за него. Как да те уважава изобщо тогава човек, кухарино.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Казах ти го достатъчно просто да го схванеш дори с промития ти мозък - ***.
13
5
 
1
 
! Отговори
Аламут преди 13 години
Боли ме фара какво приватизират. По добре те да го приватизират от запада, че да се спре с небивалият Гадафов рекет. А на теб няма да е зле да ти привтизират още 138 милиона долара, че да светнеш като крушка голтако.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви *** какви червени бе ***. Това което прави Западът срещу Либия, Афганистан Ирак е лицемерна война за заробване на един народ и приватизиране на ресурсите му. ***
11
8
 
3
 
! Отговори
Аламут преди 13 години
Хитре Петре, и как виждаш да го оставят Гадафи? Военно престъпник на власт. Ами утре в знак на отмъщение ще залее света, и ти терористе го подкрепяш. Наистина че сте за срам и позор. Не 138 милиона долара да беше взел. Всичките ви пари да беше ошушкал този омразен наркоман Гадафи, че да ви дойде акъла ако изобщо имате акъл, как се подкрепя човек, който ти мисли злото, а вие си го подкрепяте *** нахални. Ама както каза един по долу. Много червен народец без мозъци има на тази земя.
10
1
 
9
 
! Отговори
ХИТЪР ПЕТЪР преди 13 години
НАГЛИЯТ Запад го яде якия Камиларски х~й.Без военния потенциал на САЩ, Западна Европа е обречена на провал.Макар че провалите са неминуеми даже и на САЩ плюс Зап. Европа (примери -- Ирак, Афганистан), но разбира се с по дълга агония и много, много пари.
9
1
 
2
 
! Отговори
Ананас преди 13 години
До 8Най-вече по тъпата фрегата, пълна с "банкоматчици"!Тя не е пристигнала още, бе ***!
8
2
 
3
 
! Отговори
Pravopis преди 13 години
Абе хора, може ли толкова правописни грешки в една статия? Моля ви се какво е това, правопис и пунктоация от 4-ти клас...
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Алоооо кажи къв си че да порицаваш.Кат тай срам - чупката.Свят голяяяяяям.