Процесът срещу Брайвик ще започне най-рано 2012 г.

Затворът, в който е нападателят, е бивш нацистки концлагер
Обновена: 28 юли 2011 17:36 | 28 юли 2011 17:35, Елка Василева
32
Процесът срещу Брайвик ще започне най-рано 2012 г.
Затворът Ила, Норвегия. Снимка: Reuters

Процесът срещу Андерш Брайвик, извършил нападенията в Осло и остров Ютьоя, при които загинаха 76 души, ще започне не по-рано от 2012 г., заяви днес главният прокурор на Норвегия Тур-Аксел Буш в интервю за норвежката телевизия NRK.

Разследването на кървавите актове на Брайвик е с такъв мащаб, че съдебният процес срещу него вероятно ще започне не по-рано от следващата година, заяви Тур-Аксел Буш.

Действията на Брайвик са по същността си тероризъм, тъй като са целели насаждане на страх у населението, каза той.

Обвиненията няма да са напълно готови преди края на годината, посочи Буш пред норвежката телевизия NRK, изразявайки надежда, че делото ще се състои през 2012 г.

От уважение към жертвите и техните близки извършителят трябва да бъде съден за всяко убийство, което изисква значително количество документация.

Пред телевизията генералният прокурор каза, че властите обмислят дали Брайвик може да бъде обвинен в престъпления срещу човечеството. Максималното наказание за този вид деяния е 30 години затвор.

Полицията анализира запис на заподозрения, направен от охранителна камера минути преди бомбената експлозия в Осло, за да установи какви са били движенията му в столицата, пише вестник "Афтенпостен". Властите проверяват и компютъра и интернет дейността на 32-годишния Брайвик, преди да извърши атентатите.

От полицията обявиха, че утре Брайвик отново ще бъде разпитан, съобщи Асошиейтед прес.

Полицията съобщи, че е прекратила претърсването за тела на други жертви около остров Ютьоя, където бяха застреляни 68 души, предаде Ройтерс.

Междувременно Брайвик, който е задържан в напълно изолирана затворническа килия, поставя на ръководството на затвора необичайни искания, едно от които е да му се осигурява специална храна, предаде телевизия Sky News.

Медията не конкретизира какво по-различно от обикновената затворническа храна иска да получава задържаният.

По-рано агенция Ройтерс съобщи, че преди да тръгне да „прочиства норвежкото общество“ на остров Ютьоя, Брайвик е планирал да си наеме две елитни проститутки и да се почерпи със скъпо френско вино плюс деликатеси и сладкиши. Бонбоните му трябвали, за да си „зареди батериите“. За повече сили той е прибягвал и до стероидни и протеинови напитки, комбинирайки енергийните напитки с „таблетки на агресията“.

Освен специалната храна 32-годишният норвежец поискал да му бъде предоставен и неговият „манифест“ на 1500 страници, върху който е работил в последно време, достъп до сайта WikiLeaks и лаптоп.

Съгласно решението на съда в Осло от 25 юли Брайвик остава в предварителния арест  осем седмици. Забранени са му срещи с близки и каквато и да е кореспонденция. Четири седмици обвиняемият трябва да бъде в пълна изолация.

Вчера адвокатът на обвиняемия Геир Липестад съобщи, че във вторник на Брайвик са били дадени листове и химикалка, за да работи върху речта си пред съда. Той бил поискал и компютър, но полицията е отказала да изпълни това искане, посочи Липестад.

В момента Брайвик е в изолатора в затвора със строг режим „Ила“, който се намира в сградата на бивш нацистки концлагер в градчето Берум. По-рано медии предположиха, че норвежецът ще бъде пратен в „най-хуманния затвор“ - „Халден“.

„Дейли телеграф“ пише, че е бил избран „Ила“, тъй като от другия затвор Рингерике, в който първоначално е било планирано да го отведат, има гледка към остров Ютьоя.

В затвора „Ила“ в единична килия е лежал руският неонацист Вячеслав Дацик, обвинен в незаконно носене на оръжие, пише NEWSru. Той разказва, че се е чувствал там „като на курорт“. На Дацик не му харесвало единствено това, че го хранили само със сандвичи и че телевизорът в килията хващал само норвежки канали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Живея в Осло и мога само да кажа, че този ненормалник почерни толкова семейства, а ще получи само 30 години. Това беше много голям шок за Норвегия, но хората започнаха да коментират и да се питат какво го е подтикнало да подготви толкова мащабна операция. Че не е с всичкия си е ясно, но..тук наистина се напълни с всякаква *** от целия свят и почти всички убийства и изнасилвания са извършени от пакистанци, сомалийци, албанци.Не само това ами и се плодят като въшки. На хората започна да им писва
27
0
 
0
 
! Отговори
ranik56 преди 12 години
До тогава - тоя ...белите червеи трябва да го " почистят " до кокал .
26
1
 
10
 
! Отговори
онаследени права преди 12 години
Норвегия е известна като една от най социалните и хуманни държави загрижена за благоденствието на всеки отделен индивид и строгото спазване на закона и човешките права.За това останалите от миналото в наследство и авангардни за своето време националносоциалистически концлагери,са днес съгласно изискванията , модерно трансформирани и осъвремнени, събуждащи учудване и завист в изостаналите наций с бъдещите си прогресивно футуристични научно изследователски институти и хуманнитарни затвори.
25
4
 
6
 
! Отговори
ahm преди 12 години
Добре, де не може ли да го осъдят на по 21 години за ВСЯКО убийство - 76 х 21 = 1596 г. затвор - щом 21 години е максималната им присъда, да извъртят нещата така. И повечко време в КАРЦЕРА за тоя г*з. После 1 път месечно - ЛИНЧ на площад. Бой с пръчки и камъни. После пак карцер.
24
2
 
5
 
! Отговори
Фанети Мазакура преди 12 години
този брейвик що не поиска да го съдят в бг. досега да е под гаранция или най-много домашен арест. догодина ще почнат да протакат делото, че нямало доказателства за вина и след 2-3г ще го оправдаят и по живо по здраво ще му върнат и пушките и амониевата селитра
23
1
 
3
 
! Отговори
Гагарин до 22 преди 12 години
Това е найневероятният коментар, който съм прочел!Брейвик агент на Евросъюза, правилно ли те разбирам?
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Случаят с Брейвик е манипулиране на общественото мнение и е насочен срещу Норвегия с цел да си промени политиката си и влезе в ЕС. Зора е да й приберат Трилионите национално богатство
21
1
 
5
 
! Отговори
до Пепо преди 12 години
Нещо наподобяващо и приличащо на соцлагер !
20
5
 
1
 
! Отговори
Пепо преди 12 години
Какво означава концлагер?
19
11
 
16
 
! Отговори
Робин Худ преди 12 години
Боже, в какъв свят живеем! Това изчадие, без да му мигне окото, изби толкова невинни хора/деца/, а те ще се отнасят с него цивилизовано?! Да го дадат на роднините на убитите и те с дум-дум патрони да му видят сметката, ама зрелищно-пред цял свят, па нека следващ изверг да посмее да вилнее така. *** е имало и винаги ще има: обществото трябва просто да ги изтребва!
18
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 21.12.2012-та ще бъде произнесена присъдата, но няма да я лежи
17
4
 
5
 
! Отговори
Аненербе преди 12 години
Като стана дума за скандинавВсе пак не бива да не се забравя,че Норвегия е била една от малкото любими чужди държави на Фюрера,ползвана като нордическа лаборатория и инкубатор,където под най голяма секретност са извършвани най различни човешко генетични опити за усъвършенстване на бъдещата арийска раса.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сигурно иска храната да е Кашер.Все пак е масон 3 степен.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този хладнокръвен касапин, дали няма да се окаже че е вегетерианец?
14
3
 
5
 
! Отговори
надзирателя до 13 преди 12 години
Сбърка. Топла вода лятото и студена зимата, така трябва :)
13
6
 
16
 
! Отговори
vlady преди 12 години
За такива трябва сериозен затвор покриващ световно признатия стандарт Bang Kwang (Bangkok Hilton) - 30 човека на постелки или рогозки на пода, мизерна храна, студена вода, бой с палки и тежки вериги при дисциплинарни нарушения.
12
2
 
2
 
! Отговори
чичо Митко до 10 преди 12 години
Ти пък. На мен каузата ми се материализира пред погледа едва след третото голямо, а ищаха да се боря за нея идва чак след половин литър :)))
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жертвите от *** терор в България, Унгария, Румъния са стотици пъти по голями, но за разлика от България, в другите две държави особенно в Унгария има и наказателни акции срещу тях, затова Унгария от водеща по *** сега е изместена от България. Демотирането на железопътните релси, кабели на ел. преносната мрежа и др. също са тероризъм. И к'во излиза накрая ?
10
9
 
12
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
Имал е човека кауза, борил се е и е загубил битката. Ние понеже си имаме кауза само като пийнем по едно-две малки на маса за това сме си на това дередже повече от 20 години.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"..Действията на Брайвик са по същността си тероризъм, тъй като са целели насаждане на страх у населението, каза той..."Значи в България спокойно мога да кажа че всички във властта от 21 години могат да бъдят съдени за тероризъм, както и ***!!!! Или може би не е така ? Аааа, това е друго..Разчистване на сметки с хората и всяване на страх..