Процесът срещу Брайвик ще започне най-рано 2012 г.

Затворът, в който е нападателят, е бивш нацистки концлагер
Обновена: 28 юли 2011 17:36 | 28 юли 2011 17:35, Елка Василева
32
Процесът срещу Брайвик ще започне най-рано 2012 г.
Затворът Ила, Норвегия. Снимка: Reuters

Процесът срещу Андерш Брайвик, извършил нападенията в Осло и остров Ютьоя, при които загинаха 76 души, ще започне не по-рано от 2012 г., заяви днес главният прокурор на Норвегия Тур-Аксел Буш в интервю за норвежката телевизия NRK.

Разследването на кървавите актове на Брайвик е с такъв мащаб, че съдебният процес срещу него вероятно ще започне не по-рано от следващата година, заяви Тур-Аксел Буш.

Действията на Брайвик са по същността си тероризъм, тъй като са целели насаждане на страх у населението, каза той.

Обвиненията няма да са напълно готови преди края на годината, посочи Буш пред норвежката телевизия NRK, изразявайки надежда, че делото ще се състои през 2012 г.

От уважение към жертвите и техните близки извършителят трябва да бъде съден за всяко убийство, което изисква значително количество документация.

Пред телевизията генералният прокурор каза, че властите обмислят дали Брайвик може да бъде обвинен в престъпления срещу човечеството. Максималното наказание за този вид деяния е 30 години затвор.

Полицията анализира запис на заподозрения, направен от охранителна камера минути преди бомбената експлозия в Осло, за да установи какви са били движенията му в столицата, пише вестник "Афтенпостен". Властите проверяват и компютъра и интернет дейността на 32-годишния Брайвик, преди да извърши атентатите.

От полицията обявиха, че утре Брайвик отново ще бъде разпитан, съобщи Асошиейтед прес.

Полицията съобщи, че е прекратила претърсването за тела на други жертви около остров Ютьоя, където бяха застреляни 68 души, предаде Ройтерс.

Междувременно Брайвик, който е задържан в напълно изолирана затворническа килия, поставя на ръководството на затвора необичайни искания, едно от които е да му се осигурява специална храна, предаде телевизия Sky News.

Медията не конкретизира какво по-различно от обикновената затворническа храна иска да получава задържаният.

По-рано агенция Ройтерс съобщи, че преди да тръгне да „прочиства норвежкото общество“ на остров Ютьоя, Брайвик е планирал да си наеме две елитни проститутки и да се почерпи със скъпо френско вино плюс деликатеси и сладкиши. Бонбоните му трябвали, за да си „зареди батериите“. За повече сили той е прибягвал и до стероидни и протеинови напитки, комбинирайки енергийните напитки с „таблетки на агресията“.

Освен специалната храна 32-годишният норвежец поискал да му бъде предоставен и неговият „манифест“ на 1500 страници, върху който е работил в последно време, достъп до сайта WikiLeaks и лаптоп.

Съгласно решението на съда в Осло от 25 юли Брайвик остава в предварителния арест  осем седмици. Забранени са му срещи с близки и каквато и да е кореспонденция. Четири седмици обвиняемият трябва да бъде в пълна изолация.

Вчера адвокатът на обвиняемия Геир Липестад съобщи, че във вторник на Брайвик са били дадени листове и химикалка, за да работи върху речта си пред съда. Той бил поискал и компютър, но полицията е отказала да изпълни това искане, посочи Липестад.

В момента Брайвик е в изолатора в затвора със строг режим „Ила“, който се намира в сградата на бивш нацистки концлагер в градчето Берум. По-рано медии предположиха, че норвежецът ще бъде пратен в „най-хуманния затвор“ - „Халден“.

„Дейли телеграф“ пише, че е бил избран „Ила“, тъй като от другия затвор Рингерике, в който първоначално е било планирано да го отведат, има гледка към остров Ютьоя.

В затвора „Ила“ в единична килия е лежал руският неонацист Вячеслав Дацик, обвинен в незаконно носене на оръжие, пише NEWSru. Той разказва, че се е чувствал там „като на курорт“. На Дацик не му харесвало единствено това, че го хранили само със сандвичи и че телевизорът в килията хващал само норвежки канали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
23
 
! Отговори
БГ независим съдия преди 12 години
Аз ако бях щях да го пусна, поради липса на доказателства. Все пак не съм го видял с очите си, че е застрелвал хора, нито пък, че е слагал бомба в кола. Нека уважаваме законите.
7
4
 
3
 
! Отговори
фбр преди 12 години
той и от фбр по тая логика мсе големи нацисти.ама на нас не ни го казват.това е нашта пропаганда
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако нямат доказателства да го пуснат за една година, да си довърши работата .
5
10
 
21
 
! Отговори
Жоре Панделата преди 12 години
Мореее.... специална храна и компютър ли!!? Тия норвежци са изкукали тотално!! Я го дайте в пазарджишкия затвор - в мангалското отделение да му се порадват на голо *** братя - че къвто е русичък...ммм
4
7
 
11
 
! Отговори
фбр преди 12 години
не знам дали е психопат ама кто европа се напълни с *** и започнат да командват няма да ви бъде приятно.ето защо брейвик е направил атентата.той е нацист той е фашист веднага казаха за него
3
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако се самообеси в килията междувременно,не бих проронил и една сълза за тоя психопат.
2
1
 
3
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
да го пратят там.хич не е приятно.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оставаше и в Халден да го пратят-По добър от нашете Черноморски 5 звездни хотели!