Куба прави реформа в жилищния пазар

Гражданите ще могат да купуват и продават жилища
Обновена: 29 юли 2011 10:10 | 29 юли 2011 10:10, Елка Василева
2
Куба прави реформа в жилищния пазар
Хавана. Снимка: Reuters

Хорхина Ема Брисуела, която живее в квартала Сан Мигел дел Падрон на Хавана, преди две години решава да стане законен собственик на жилището си.

През юли 2009 г. тя започва дълга административна битка, описвана от кубинските медии като "истински кошмар", в която е напът да се признае за победена, съобщи ДПА.

Брисуела наема адвокати, пише писма и се среща с редица чиновници, но така и не успява да се справи с бюрокрацията.

"Директорът е претърпял инцидент", документите са "лошо попълнени" или е необходимо ново "психо-социално проучване" по делото са някои от оправданията, които чува.

"Делото още е висящо, никой не го е подписал, а аз не съм легализирала ситуацията с дома си", отбеляза жената.

Тази одисея не е изключителен случай в Куба, където хората, търсещи жилище или опитващи се да легализират положението с домовете си, от близо половин век са изправени пред подобни пречки.

Още по темата

При тази ситуация не е изненадващо, че кубинците приветстваха реформата, обявена от правителството на Раул Кастро като част от мерките за модернизиране на социалистическия модел на острова. Предвижда се за първи път след революцията от 1959 година местните жители или емигранти да могат да продават и купуват жилищни имоти.

Правителството нареди на администрацията да преразгледа 188 правни норми, свързани с жилищното настаняване, "по-голямата част от които налагат административни забрани", за да може реформата да бъде въведена до края на годината.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Перестройка преди 12 години
Куба постепенно ще премахне комунизма и ще се възползва на 100% от географското си положение.На една ръка растояние са от САЩ.При нормални политико-икономически отношения със САЩ,Куба ще бъде значително по-добре.Само гледайте как по много по-безболезнен начин кубинците ще станат демократично общество не като нашия преход!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Огромната част от жилищата в Куба са като съборения бл.20 в Ямбол.Много от тях нямат и стъкла на прозорците, не им и трябват, там е жега. Някои нямат и входни врати, там престъпността не е като в БГ и други като нас. Това на снимката е горе-долу масовото състояние на сградите. А половин век да нямаш собствено жилище - тука пък са много по-зле от нас. До скоро не плащаха данъци, но пък имаха други ограничения. Изглеждат щастливи с начина си на живот, но "Разни хора - разни идеали".