Обсадата на Триполи – западна медийна постановка?

Целта е да се даде мандат на НАТО за наземна намеса в Либия
Обновена: 23 авг 2011 14:47 | 23 авг 2011 10:09, Елка Василева
220
Обсадата на Триполи – западна медийна постановка?
Поддръжници на Кадафи охраняват резиденцията Баб ал Азизия. Снимка: Reuters

Обсадата на Триполи от опозиционните сили е медийна постановка. Това заяви преподавателят по геополитика Валентин Вацев пред БНР.

"Това е било много нервен и смел опит от страна на френски, британски и може би американски командоси да предизвикат съответния информационен повод, а ако могат и да убият Кадафи – още по-добре. Това е работата на командосите, а завземането на град не е работа на командоси, а на армия. Никаква армия не е влязла в Триполи", каза още Вацев.

Той беше категоричен, че Кадафи и синовете му не са убити, макар че не се знае къде са. "Не са арестувани. Ако бяха арестувани, щяха да ги покажат досега 48 пъти", каза преподавателят по геополитика.

"Западът живее много отдавна в т.нар. общество на спектакъла. В Катар е изграден макет на центъра на Триполи и там се снимат окървавени трупове и ликуващи младежи", допълни Вацев.

Експертът обясни, че в Триполи не може да има опозиция.

"Триполи като столичен град е очистен много отдавна от всички възможности за въоръжена съпротива срещу Кадафи. В Триполи са активирани дълбоко законспирирани бойни групи на НАТО – 6-7 групи от по 10-12 човека. Това са бойни групи, които имат специални цели, специални обекти.

Интернет в Триполи много отдавна нямаше, казва Вацев. Възстановиха интернета и потекоха огромно количество видеоматериали. Така да се каже с медийни средства се ловува много удобно.

НАТО бърза да свърши войната в Либия до средата на другия месец. Най-късно до края на септември Съветът за сигурност на ООН трябва да даде мандат на НАТО за наземна намеса в Либия за уреждане на въпроса", смята Вацев.

Той заяви, че около Триполи има плътна информационна завеса.

"Триполи е изолиран. А правителството на Кадафи живее в 19 век. Те нямат усет за медийна война, те дори не опровергават много често", обясни Валентин Вацев.

Първо правило е, когато се воюва в 21 век, обектът да бъде очистен информационно. Да не му се дава думата, казва Вацев.

Още по темата

Според него предстои световният видеообмен да покаже окървавени и разчленени трупове, дело на кръволока Кадафи, който продължава да унищожава народа си.

Преходното демократично правителство на въстаниците ще отправи отчаян призив към световната демократична общественост за военна помощ, което ще даде основание на ръководството на НАТО, със съгласието на САЩ, да поиска спешно преразглеждане на последната резолюция и приемането на нова резолюция, която ще даде възможност на силите на НАТО, които вече са в Триполи.

"А целта е да се присвои петролното поле около Бенгази. Това ще стане вероятно, но за тази цел трябва да намерят Кадафи реално, а не на макет в Катар, да го убият и по някакъв начин да се разберат с племената, които го поддържат твърдо и категорично. Ще стане това, че либийският петрол ще стане достъпен, съвсем достъпен и безплатен, предимно за Франция", каза Вацев.

Директорът на софийския офис на европейския съвет за външна политика Димитър Бечев заяви от своя страна, че не можем да знаем какво става, но да твърдим, че всичко е нагласено, е прекалено.

Винаги, когато се случват такива събития, сме изцяло концентрирани върху тях, но според мен е по-важно какво следва. След като е имало граждански конфликт, разбира се, че ще има много натиск за справедливост и раздаване на справедливост. От друга страна, стабилен политически ред не може да се създаде, без да бъдат интегрирани хора, свързани с бившия режим.

Според Бечев, ако ситуацията в Либия се влоши, ЕС няма да има военните способности да удържа положението. Това ще бъде една много сложна операция с много политически интереси и с много предизвикателства за самата Либия, каза още Димитър Бечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Dano Rusia da e prigotvila kapan v Libia za napoleonovite murshi-fanatici.
124
2
 
4
 
! Отговори
istorik преди 12 години
до 117На акъла и образованието предполагам вие не сте на нивото ми, не обратното, но сега и тук няма смисъл да спорим за това. Колкото за "файдата", то тя не е нещо за кусане или сърбане, ползата на Бг. от Европа е на първо място в мисленето, образованието и знанието, от нас самите зависи до къде и колко ще се разпростре тази полза над България. Повишаването на стандарта ще дойде с работа и спиране на кражбите, но това Вас предполагам също не Ви интересува.
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добро утро! Който не гледа телевизия и не чете вестници знае много повече от тия които го правят :)
122
2
 
6
 
! Отговори
Deko преди 12 години
бугаристанците би трябвало да коментират, когато стигнат стандарта на либийците и не ходят там да им слугуват.
121
2
 
9
 
! Отговори
Rad преди 12 години
Янките не си взеха поука от Виетнам, Ирак и Афганистан и не проумяха от историята, че агресорът няма спечелени войни. Виетнам откъдето срамно се изнизаха, може да им се стори една сладка приказка в сравнение с Либия.
120
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е много проста - от демакратична България хората драпат да отидат в тоталитарна Либия за да работят въпреки риска да бъдат съдени в скалъпен процес. В началото на войната една позната дойде от Либия и каза, че се връща, защото след войната там пак ще е по-добре от тука. ЕТО Я ВЕЛИКАТА ИСТИНА! Вие тъпите пропагандисти си яжте кебапчетата на изборите в демократична България и си вярвайте, че е по-добре от Либия. Да, ама не...
119
4
 
1
 
! Отговори
до 117 преди 12 години
Дали в Европейския Парламент знаят че в тяхния политически живот участват комунисти които са се отказали от диктатурата на пролетарията (иначе казано изтреблението на една класа от друга класа)?
118
2
 
12
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Хитри са САЩ. Живеят си евтино защото си печатят долари. На другите обаче не дават да си печатят и ги нападат за да им вземат петрола или каквото имат.Войната срещу Саддам стана набързо след като той обяви, че разплащането за Нефта ще премине от Долари на Евро и най-вече, защото и той почна да си печати долари, така наречените Садамки. Това най-много вбеси Печатарите от САЩ (Рокфелер и Другарчетата му). Войната срещу Кадафи е защото той реши да иска срещу петрола злато!!!Нека всеки да знае, че войните и в Ирак и сега в Либия се водят заради Долара. Петрола е само мъгла за пред очите на овцете. На САЩ не им дреме за петрола, докато могат да си печатат долари и да си го купуват. Но ако търговията премине в Рубли или Юани да кажем, тогава САЩ се сриват финансово на момента! Контролират ли петрола-контролират долара. Това е цялата им Игра. А европейските им марионетки са само техен инструмент!
117
8
 
4
 
! Отговори
обективен преди 12 години
Ванга е ВЕЩИЦА И *** да ви кажа таварищи, тя сега именно в ада се пържи, дори милиционерите от синода на бпц казват именно ТОВА, ванга е сатанистка, като комунистите. Думите им идват от устата на дявола, мнооого миризливи!!!!!!!!!!!
116
2
 
2
 
! Отговори
до 116 преди 12 години
Ми то биографията му почти като на другаря Костов. За изводи си е!
115
4
 
4
 
! Отговори
ДО 109 преди 12 години
а ти май си си честа проба не историк а пиян фашист. Комунистически партии има в Евросъюза и те участват в парламентарния живот, като отричат такива идеи като диктатура на пролетариата и т.н. Мен не ме интересува Либия, нито Кадафи, а кога ще свърши поредната криза и кога България ще има сметка от това че е в НАТО и ЕС. Вашите празни брътвежи не ме интересуват. Нито сте ми на акъла, нито на образованието. Нито на толерантността, но просто човек трябва да ви постави на мястото Ви.
114
7
 
6
 
! Отговори
TPE3BEH преди 12 години
Валентин Вацев е завършил Философско-историческия факултет на СУ Св. Климент Охридски. До 1997 година е член на Изпълнителното бюро на БСП. Преподава геополитика в ПУ Паисий Хилендарски и европеистика в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.Водете си изводите хора!
113
1
 
3
 
! Отговори
istorik преди 12 години
до 107За да не станеш за смях пред всички само ще вметна, че ѝгославия също имаше частна собственост, но и те бяха комунисти! Венецуела сега също се води от социалистически лидер, не винаги собствеността определя облика на общественото устройство и накрая ще кажа, че у нас сега 20 г. след 89 г. основните играчи в политиката все още са комунисти (по разсъдак), въпреки банките, парите, фабриките тяхна "собственост". Твоето мислене е повърхностно и телевизионно, ако мога да ползвам и това сравнен
112
4
 
7
 
! Отговори
Ние не се лъжем лесн преди 12 години
Мръсни Капиталисти да се пържат в ада Ванга е предрекла през 2066 година жълтата раса ще наложи комунизма в цял свят!
111
2
 
22
 
! Отговори
до 105 преди 12 години
Бях само на 10г когато Бг влезе в НАТО и ЕС ,тогава виждах по стените да пише този лозунг и не го разбирах.В Бг винаги е имало разумни хора и пак ще има за ужас на *** като тебе.В Бг освем телове имало представи си и производство,а не като сега само търговия.И представи си не са работили цял живот за банките за да получат право на дом.По онова време в Бг се изляло толкоз бетон и асфалт дето твоите кумири сега и дупките не могат да запълнят на тази основа.
110
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да си обясня как един експерт по ленинизъм се е преквалифицирал в политолог разбирач по всичкология?
109
3
 
2
 
! Отговори
^3Dttack преди 12 години
"Да,но" Balaka si ti ..deto smqtash che za vsichko sa ti vinovni evreite.. KAdafi e patnik .. zaedno s cqlata si klika nqma vrashtane nazad.. nishto nemoje da go spasi .. a tozi deto e govoril po BNR ako pitash men ne e nikakav prepodavatel ami izkufql glupak .. na koito sa mu tiknali mikrofon :) sorry ama neznam kakvo poveche moje da se kaje .. za nego
108
3
 
4
 
! Отговори
^3Dttack преди 12 години
*******Това заяви преподавателят по геополитика Валентин Вацев пред БНР.********V koi universitet prepodava
107
8
 
1
 
! Отговори
istorik преди 12 години
до 102Това е много лицемерно изказване, престъпника (комуниста), не само че в демократична държава не би трябвало да има каквото и да е право на "глас", а бих казал тъкмо обратното. Престъпленията срещу човечеството извъряени от комунизма са стотици и се измерват с милиони отнети невинни човешки животи, справедливостта налага те да си понесат присъдата на времето!
106
7
 
1
 
! Отговори
ДРУГАРИЙЙЙ.... преди 12 години
.....БАНКАТА, ФИНАНСИРАНА ОТ КАДАФИТО В БЪЛГАРИЯ ....Е НА ПЪТ ДА ФАЛИРА!ПРОВЕРЕТЕ СИ ДЕПОЗИТИТЕ----ПРЕМЕСТЕТЕ ГИ В ДРУГИ....ПО-СТАБИЛНИ БАНКИ!КАДАФИТО И ЦЯЛОТО МУ "СОЦ-КОТИЛО" .....СИ ОТИВАТ!!!!ДАЖЕ И РУСИЯ.....НЕ МОЖЕ ДА ИМ ПОМОГНЕ.....!!!!!

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe