Обсадата на Триполи – западна медийна постановка?

Целта е да се даде мандат на НАТО за наземна намеса в Либия
Обновена: 23 авг 2011 14:47 | 23 авг 2011 10:09, Елка Василева
220
Обсадата на Триполи – западна медийна постановка?
Поддръжници на Кадафи охраняват резиденцията Баб ал Азизия. Снимка: Reuters

Обсадата на Триполи от опозиционните сили е медийна постановка. Това заяви преподавателят по геополитика Валентин Вацев пред БНР.

"Това е било много нервен и смел опит от страна на френски, британски и може би американски командоси да предизвикат съответния информационен повод, а ако могат и да убият Кадафи – още по-добре. Това е работата на командосите, а завземането на град не е работа на командоси, а на армия. Никаква армия не е влязла в Триполи", каза още Вацев.

Той беше категоричен, че Кадафи и синовете му не са убити, макар че не се знае къде са. "Не са арестувани. Ако бяха арестувани, щяха да ги покажат досега 48 пъти", каза преподавателят по геополитика.

"Западът живее много отдавна в т.нар. общество на спектакъла. В Катар е изграден макет на центъра на Триполи и там се снимат окървавени трупове и ликуващи младежи", допълни Вацев.

Експертът обясни, че в Триполи не може да има опозиция.

"Триполи като столичен град е очистен много отдавна от всички възможности за въоръжена съпротива срещу Кадафи. В Триполи са активирани дълбоко законспирирани бойни групи на НАТО – 6-7 групи от по 10-12 човека. Това са бойни групи, които имат специални цели, специални обекти.

Интернет в Триполи много отдавна нямаше, казва Вацев. Възстановиха интернета и потекоха огромно количество видеоматериали. Така да се каже с медийни средства се ловува много удобно.

НАТО бърза да свърши войната в Либия до средата на другия месец. Най-късно до края на септември Съветът за сигурност на ООН трябва да даде мандат на НАТО за наземна намеса в Либия за уреждане на въпроса", смята Вацев.

Той заяви, че около Триполи има плътна информационна завеса.

"Триполи е изолиран. А правителството на Кадафи живее в 19 век. Те нямат усет за медийна война, те дори не опровергават много често", обясни Валентин Вацев.

Първо правило е, когато се воюва в 21 век, обектът да бъде очистен информационно. Да не му се дава думата, казва Вацев.

Още по темата

Според него предстои световният видеообмен да покаже окървавени и разчленени трупове, дело на кръволока Кадафи, който продължава да унищожава народа си.

Преходното демократично правителство на въстаниците ще отправи отчаян призив към световната демократична общественост за военна помощ, което ще даде основание на ръководството на НАТО, със съгласието на САЩ, да поиска спешно преразглеждане на последната резолюция и приемането на нова резолюция, която ще даде възможност на силите на НАТО, които вече са в Триполи.

"А целта е да се присвои петролното поле около Бенгази. Това ще стане вероятно, но за тази цел трябва да намерят Кадафи реално, а не на макет в Катар, да го убият и по някакъв начин да се разберат с племената, които го поддържат твърдо и категорично. Ще стане това, че либийският петрол ще стане достъпен, съвсем достъпен и безплатен, предимно за Франция", каза Вацев.

Директорът на софийския офис на европейския съвет за външна политика Димитър Бечев заяви от своя страна, че не можем да знаем какво става, но да твърдим, че всичко е нагласено, е прекалено.

Винаги, когато се случват такива събития, сме изцяло концентрирани върху тях, но според мен е по-важно какво следва. След като е имало граждански конфликт, разбира се, че ще има много натиск за справедливост и раздаване на справедливост. От друга страна, стабилен политически ред не може да се създаде, без да бъдат интегрирани хора, свързани с бившия режим.

Според Бечев, ако ситуацията в Либия се влоши, ЕС няма да има военните способности да удържа положението. Това ще бъде една много сложна операция с много политически интереси и с много предизвикателства за самата Либия, каза още Димитър Бечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
5
 
3
 
! Отговори
Китаеца преди 12 години
Спокийно бре.Всички това Ви чака.През 90-те Китай е под ръководството на президента Цзян Цзъмин. Въвеждането на пазарна икономика помага на Китай да реализира значителен икономически ръст. Само за тази година средният растеж на БВП е 11,2%. През 2001 Китай се присъединява към Световната търговска организация. През 2002 генерален секретар на Китайската комунистическа партия става Ху Цзинтао, а премиер Уън Цзябао, които продължават по пътя на по-либералната икономическа политика. В социален план обаче успехите са незначителни. С установяването на капитализма се увеличва разделението между бедни и богати, като основната част от ресурса се усвоява от големите крайбрежни метрополиси, докато в провинцията и по-специално по селата средствата са достатъчни основно за прехрана. Статистиките за БВП на глава от населението показват, че събрано в едно общото жизнено равнище на китайския гражданин е близо два пъти по-ниско отколкото в най-бедните държави от ЕС
144
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Историко къде изчезна - дай да побеседваме по истирия и то по който дял и тема си спец за да те урезиля, платенико нечий
143
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Китаец,плашиш ли ни бре?Или това ти е мечтата,мечката да играе и у нас??
142
1
 
5
 
! Отговори
istorik преди 12 години
Познаваш всички завършили история и готвещи докторантура, така ли бе ***? Хайде не давай така свободно мнения за хората пишещи тук или другаде, защото е глупаво и не коренспондира с "образованието" ти и толерантността :))) Всъщност тук си казвам мнението и то доста рядко, не защото не смятам мястото за адекватно, просто не винаги съм свободен. И да ти кажа писането е друга категория, която явно не панимаеш.
141
9
 
7
 
! Отговори
ВАЛЕНТИН ВАЦЕВ... преди 12 години
...Е ЧИСТ ,КОМУНИСТИЧЕСКИ ВЪШКАР.....КАКЪВ "ИСТОРИК", КАКЪВ "ФИЛОСОФ" ,........КАКВИ ГЛУПОСТИ.....?ТОЯ ...И ЗА *** ЗА ЗЕЛЕ --НЕ СТАВА.....ХА,ХА,ААААА.....!ДРУГАТА СЕДМИЦА , КАТО ПАДНЕ РЕЖИМА НА КАДАФИ.....ЩЕ БЪДЕ ПО-ТИХ И ОТ ЗАЕШКА ПРЪДНЯ!
140
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Валентина Сиропуло:Падането на Кадафи е възмездие!
139
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как се печелят днес войните? С многохилядни армии? НЕ! С огромно количество оръжие и техника? НЕ! Просто представи пред световната общественост някоя държава или местен лидер в меко казано лоша светлина и с него е свършено.
138
2
 
4
 
! Отговори
до 129 преди 12 години
Комунист отказал се от диктатурата на пролетарията е като вълк които се прави на домашно куче. Това е най-хубавата част от ленинизмът - да се изтрепят богатите и да им се вземе имането, след това да се обявят за врагове на народа и комунистът да се нанесе в богаташката къща.
137
1
 
5
 
! Отговори
Китаеца преди 12 години
Защо е скъп петрола?Поради простата причина,че всички пишете от Китайски компютри.Следващото което предстои е обединение на САЩ,Мексико и Канада.Ограбване на целия свят и въвеждане на новата световна валута "Амеро".Световния милиционерски вид комунизъм от Сталински тип тропа и на вашите врати.Погледнете курса на трой унция злато .Около 31 грама вече е 1900$.
136
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Която и да е велика сила не и пука за нас - правят мили очи за да ни опоскат и бягат. Ако някой вярва в противното значи е лековерен.
135
1
 
4
 
! Отговори
harakiri преди 12 години
подобна медийна простотия се развива с пьлна сила и в бьлгария. биби и цеци с всички сили се опитват да покажат на хората, че заспиват и се сьбуждат само с една единствена мисьл - добруването на бьлгарския народ, а не за това как да се налапат или да донатьпчат джобовете си с изстрадани от хората парици. знаете за залците, о вие, смотани гербери... нали?! фактите са други. ако бяха толкова супер, то дьржавата щеше да е супер. добре са само сльнчогледите, дупедавците. вие си знаете, нали гербери?
134
1
 
4
 
! Отговори
до историка преди 12 години
а знаеш ли че в Лондон вместо кражби има грабежи и палежи, че и без тях са с 10 000 престъпления на 100 хил. души от населението, а у нас само 5-6 пъти по малко, и то даже през гладната 1997 година. Клишета продаваш, направо ужасяваш
133
3
 
3
 
! Отговори
обективен преди 12 години
Прав е анонимния 128, насила ни карат да сме русофили, абе ще духат супата накрая и тука ***. Насилието поражда СЪПРОТИВА, която един ден свършва с събития подобни на либийските.
132
2
 
1
 
! Отговори
до историка преди 12 години
Та ако си историк тука ли ще пишеш бе комедийо. Кажи кой историк си, че повечето ги познавам и никой не твърди подобни нелепости освен един, но те всички му се смеят и казват че от партиен секретар във ВУЗ сега се прави на по-натовец от Обама. :-)
131
2
 
3
 
! Отговори
Китаеца преди 12 години
След като "Мечката"се вихри у комшиите очаквайте да заиграе и у вас.
130
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Валентин Вацев е завършил Философско-историческия факултет на СУ Св. Климент Охридски. През 80-те години преподава в АОНСУ фабриката за партийните кадри на БКП. До 1997 година е член на Изпълнителното бюро на БСП.Преподавал е глупости и е вършил още по-големи глупости.Моята препоръка е да напише книга за банковия обир на Българския Народ 1996-1997 в които е участвал.
129
4
 
2
 
! Отговори
обективен преди 12 години
до 127Подготвила е русията ти една каса водка от китайски *** за да се понапие Путин от мъка по Кадафито..ха, ха, ха
128
3
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
Napoleonovite murshi trebva da izpitat maksimalno bolka.
127
1
 
0
 
! Отговори
до 121 преди 12 години
Те знаят, но ти ако незнаеш виж какви евродепутати има там. Стига ти ограмотяването бегай на митинга на Атака или на Расатко
126
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички преподаватели по политически науки в България а такива, нарочно ги пробутват, за да мътят главиците на полуумните студенти. Само "антиимпериалистическа" риторика и тънки намеци за "историческите" ни връзки с Русия. В самата военна академия на това ги учат. После на курсовите работи студентите се напъват да защитават подобни тези и им пишат шестици.