Мюсюлмански братя спечелиха изборите в Египет

Ислямистката формация печели 47% от местата в законодателния орган
Обновена: 21 яну 2012 16:10 | 21 яну 2012 16:08,
92
Мюсюлмански братя спечелиха изборите в Египет
Поддръжник на ислямисткото движение с негово знаме в ръка. Снимка: Ройтерс

Партията за свобода и справедливост (ПСС) - политическата формация на египетските ислямисти от движението Мюсюлмански братя -  спечели изборите за египетски парламент, предадоха Ройтерс и AFP, като се позоваха на официалните данни на египетската Избирателна комисия, публикувани днес.

Партийните листи на ПСС са осигурили 38% от местата в парламента за партията, уточнява Ройтерс. Заедно с излъчените от партията индивидуални кандидати тя печели общо 47 процента от местата в парламента, допълва AFP. Окончателните резултатите показват, че ПСС печели 235 места от общо 498.

Изборите се проведоха по сложна система на няколко етапа в продължение на почти 2 месеца. Две трети от местата в 498-местния еднокамарен парламент /Народното събрание/ се излъчват от партийни листи, а останалата една трета са индивидуални партийни кандидати, припомня Ройтерс.

На второ място са твърдолинейните ислямисти от партията Ан Нур, които имат 24% от местата в парламента или общо 121 места, пояснява AFP. Ан Нур представлява фундаменталистите салафити.

На трето и четвърто място остават съответно светската партия Ал Уафд и политическата сила, представляваща либералното течение в Египет и обединяваща 15 партии в така наречения Египетският блок (ЕБ). В него попада и партията "Свободни египтяни" на Нагиб Сауирис, коптски християнин и милионер, който стои начело на египетската телекомуникационна империя "Ораском".

Още по темата
Ал Уафд получава около 9% от местата, пояснява AFP. Не се уточняват процентите на ЕБ.

За десет места в парламента избори не се произвеждат и депутатите се назначават от лидера на военните, управляващи Египет - генерал-фелдмаршал Мохамед Хусеин Тантауи, припомня AFP.

Първото заседание на новия парламент ще бъде в понеделник, допълва агенцията. Изборите за парламент започнаха на 28 ноември.

Сега в Египет предстоят избори за членове на Шурата /Консултативния съвет на страната/. Те ще започнат на 29 януари и ще продължат до 11 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
2
 
! Отговори
тамплиер преди 12 години
На *** братя сега ще им лъсне ***!
61
0
 
2
 
! Отговори
Никола Гешев преди 12 години
Погански братя, заедно със салафитите / втори резултати на изборите /, уахабитите и прочее гнусни чешити подготват терористи в Родопите и в бивша Югославия.Да не говорим за масовите кланета на християни / копти / в Египет. Т.нар. международни организации, Хага и др. си подвиха опашката, а иначе голям го вадят като арестуват някой крадлив ***.
60
11
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Не се лъжете да мразите Израел - дявола знае, че, всеки който нападне Израел в последните дни на тази земя ще бъде погубен - за това и се опитва да накара много хора да мразят евреите и да нападнат Израел.
59
10
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Не се лъжете да мразите Израел - дявола знае, ч
58
9
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
И това се сбъдва - всички араби въоръжени с руско оръжие ги нападнаха и се посраха - атакуат ги постоянно - но не могат да проумеят, че има ГосподЗахария 12:3 В оня ден ще направя Ерусалим Утегчителен камък на всичките племена; Всички, които се натоварят с него, ще се смажат; И против него ще се съберат всичките народи на света.Захария 12:9 В оня ден Ще потърся да изтребя всичките народи, Които идат против Ерусалим;Не се лъжете - Израел няма да бъде победен никога - с еврите е Бог и дявола знае това - за това се опитва да измами, колкото може повече хора да мразят евреите и да нападнат Израел в последните дни на тази земя.
57
9
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Езекиил 28:25-2625 Така казва Господ Иеова: Когато събера Израилевия дом от племената, между които са разпръснати, и се осветя чрез тях пред очите на народите, тогава ще живеят в своята земя, която дадох на слугата Си Якова. 26 Ще живеят в нея безопасно, да! ще построят къщи и ще насадят лозя; и ще живеят безопасно, когато извърша съдби върху всичките около тях, които са им напакостили; и ще познаят, че Аз съм Господ техният Бог.Езекиил 36:33-3633 Така казва Господ Иеова: В деня, когато ви очистя от всичките ви беззакония, ще направя и да се населят градовете, и запустелите места ще се съградят. 34 Опустошената земя ще се обработи, макар че е била пуста пред очите на всекиго, който минаваше. 35 И ще казват: Тая земя, която бе запустяла, стана като Едемската градина, и запустелите, опустошените и разорените градове се укрепиха и населиха. 36 Тогава народите останали около вас ще познаят, че Аз Господ съградих разореното и насадих запустялото. Аз Господ изговорих това и ще го извърша.
56
7
 
3
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Всички събития в африканските държави довели до сваляне на управляващи са се случили с помощта на западняците, които имат за цел дестабилизиране на света - да е по-лесно въвеждането на световното правителство. Сега в тия държави на власт ще дойдат ислямисти, които ще се противопоставят на християнския свят - ето две големи групи, между които ще има скандали и войни - тук идва антихрист на "бял кон" и сключва мир за седем години между враговете - останалот го пише ясно в Библията.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Sega chakame nova maloumna religiozna voina v koqto shte sme prinudeni da podkrepim kradlivite evrei. Nali trqbva da se prodadat vsichkite tiq oryjiq... Da ne govorim za petrola koito moje da namajat amerikancite ako nqkoq druga strana ot blizkiq iztok reshi da podkrepi arabskite si sybratq... USA sami si go dokaraha i shte izmyknat izgoda po nqkakyv nachin
54
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 12 години
браво камака си тежи на място ,не кат наща цинганария
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преценката им е много добра--------------- А вие какво мислите, че някой си мисли политиката, докато си пие чая сутрин? Всичко това се разработва в огромни институти и стотици хора го мислят, проиграват, анализират, докато докажат, че трябва да се направи.
52
1
 
4
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
този някой безспорно е Израел,който започва все повече да прилична на бита карта.Със сигурност ни очакват много интересни събития!
51
0
 
7
 
! Отговори
do 74 преди 12 години
САЩ и ЕС не могат да си позволят пета конфронтация с държава в Близкия Изток (Афганистам,Ирак,Иран,Палестина),плюс това,ако бяха застанали зад Мубарак,нямаше да имат повод да свалят Кадафи от власт,а след това да нападнат и Асад.Преценката им е много добра,оказването на подкрепа за такъв масов бунт на повече от 300 милиона е доста добре изиграна карта за подобряване статуса на Западния свят в Близкия Изток. Ясно е обаче,че за един добър ход винаги трябва да жертваш нещо или някой
50
3
 
6
 
! Отговори
... преди 12 години
Току-що настъпи началото на края за Израел.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв Запад се е борил в Египет, вие съвсем изтрещехте... Самите египтяни принудиха Мубарак да си подаде оставката...
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И САЩ и ЕС много добре знаят кого и какво подкрепиха. Въпроса е защо ?
47
0
 
12
 
! Отговори
до 71 преди 12 години
Дано не бутнат с рпг-та пирамидите, както направиха талибаните със статуята на Буда.
46
2
 
5
 
! Отговори
666 преди 12 години
Откриват се нови фронтове за действие на хамерите в бъдеще където ще громят тероризма и ще въдворяват демокрация. А конгреса ще отпуска все повече пари за въоражение и потушаването на нови конфликти.
45
0
 
20
 
! Отговори
Сокол преди 12 години
Отиде, че се не видя и Египет...сега ще изгонят туристите и ще въведат Шериата:) Хургада и Шарм-ел-шейх ще опустеят! Горко им на обикновените египтяни...
44
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голяма изненада, но в крайна сметка на мен ислямистите не ми пречат с нищо.
43
0
 
19
 
! Отговори
хуахахах преди 12 години
После,***,да кажат,че западът и САЩ се борят срещу радикалният ислям...!!-во място-ислямисти2-ро място радикални мюсюлмани...?!!?!