Студът взе стотици жертви в Европа

Снегът стигна чак до Тунис, засега не се съобщава за пострадали
Обновена: 7 фев 2012 07:02 | 6 фев 2012 21:35, Елка Василева
41
Студът взе стотици жертви в Европа
Замръзналата река Днепър на температура минус 18 градуса в покрития със сняг център на Киев. Снимка: Reuters

Най-малко 135 души са загинали от студовете в Украйна от 27 януари досега, съобщи министерството на извънредните ситуации, цитирано от Франс прес.

Министерството заяви, че повечето смъртни случаи се дължат на злоупотреба с алкохол. То увери, че полага всички усилия да помогне на социално слабите със създаването на 3300 спасителни пункта, където нуждаещите се могат да се стоплят и да получат топла храна. От 27 януари тези места са били посетени от близо 85 000 души.

Правителството освен това е наредило на обществените заведения (гари, кафенета, бензиностанции и др.) да не гонят бездомниците, които влизат в тях, за да се стоплят. През последните дни дневните температури в Украйна бяха между минус 16 и минус 21 градуса, а през нощта слизаха и до минус 30 градуса. Вчера и днес те се повишиха до минус 10 градуса в Киев. От утре в страната се очаква нов студен фронт и температурите вероятно отново ще паднат под минус 20 градуса.

В Италия от зимните студове са загинали 20 души – бездомници или хора, получили инфаркт, докато почиствали снега пред жилищата си. 42 000 домакинства и днес са без електричество, от които 38 000 в района на Рим.

В Полша през последните десетина дни са загинали 62 души, от които 9 през последните 24 часа. Повечето са бездомници, често пъти в нетрезво състояние. Приемните центрове смекчиха правилата си и вече приемат и лица в нетрезво състояние, които обикновено не се допускаха.

Полицията редовно повтаря призивите си към бдителност и приканва населението да й посочва местопребиваванията на бездомните хора.

Студената вълна освен това предизвика множество пожари и отравяния с въглероден окис заради дефектни печки или други отоплителни уреди. От 27 януари в Полша е имало 4215 пожара, при които са загинали 30 души, а 189 са ранени.

В съседна Литва през уикенда починаха от студ 12 души, с което общият брой жертви в тази страна става 23 души. В някои части на страната бяха регистрирани рекордно ниски температури от 31 градуса под нулата.

В Чехия жертви на студената вълна са 18 души. В Квилда близо до границата с Германия през нощта температурата е спаднала до минус 39,4 градуса. Абсолютният рекорд е минус 42,2 градуса през 1929 г.

В Унгария през последните три дни от студ починаха 12 души, а над 50 бяха евакуирани заради злополуки или отравяния с въглероден окис. В северната част на страната температурите паднаха до 24 градуса под нулата. В Будапеща през нощта температурата бе минус 20 градуса.

Дори в Тунис през последните дни имаше снеговалежи в северозападната част и райони във вътрешността на страната, при което села са откъснати от света, а пътища са прекъснати, посочва БТА. Граждански организации сформираха "кервани на солидарността" през последните дни, за да доставят помощ на откъснатите села. Засега не се съобщава за жертви. През уикенда са регистрирани температури от минус 4 градуса. Очаква се студената вълна да продължи и през следващите дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: жертвиснягЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nai veroiatno Boiko e vinoven nali ve psihari ?
38
0
 
1
 
! Отговори
оле преди 12 години
Пейо,всяко управление на държава има ,като приоритет, защитата на гражданите си.Останалото е ала-бала.Така,че виновни са управниците по места.П.П Няма да е лошо ,да се научиш да пишеш по-правилно на родния си език.
37
3
 
6
 
! Отговори
пею преди 12 години
сигурно пак бате Бойко е виновен а господа кумунисти докат не измрете до 3 коляно тогаз ще се оправи нашта родина
36
1
 
12
 
! Отговори
екс войник преди 12 години
Когато бях в казармата, някъде преди около 30 години, зима като сегашната се квалифицираше от командването като "мека" и ни даваха само по 2 кг дърва за огрев по време на зимния лагер на палатки. Та, в крайна сметка пропищяха овчарите, които имаха летни кошари в района - кошарите изчезнаха мистериозно :)
35
4
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Европа като цяло и България в това число трябва час по скоро да разбере, че "глобалното затопляне" е история и идва "глобално застудяване"!
34
2
 
0
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
...ти пъ може ли само за ядене да мислиш, и яденето да ти е водещфактор, ейййй не се наядохте ...
33
4
 
1
 
! Отговори
До 32 преди 12 години
...да бе, лично Бойко Борисов управлява язовира и Цветанов му помага и нарочно са го направили,я като ги разбираш нещата виж язовира дали е даден е на концесия по време на кое правителство е спечелена концесията и кой е концесионера, бас държа че не е по времето на ГЕРБ, знаеш коя партия се шири в оня район
32
5
 
4
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 12 години
До РаноБУДЕН......................... Ти като си толкова ранобуден,защо не си еб*ш *** ,ами си станал рано рано да ръсиш простотии по форумите !
31
14
 
19
 
! Отговори
раноБУДЕН преди 12 години
Едно е прироно бедствие, а съвсем друго е човешката грешка.В Еропа има природно бедствие.У нас бяха издавени цели села заради безхаберието на управляващите.Нивото на язовирите се контролира. Това е човешка дейност, а не природно бедствие.В България има нормална люта зима. Такива, каквито в миналото бяха всички зими.У нас има не природно, а партийно бедствие и то се нарича ГЕРБ !!!
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не ругайте природата, а се съобразявайте с капризите и.
29
6
 
6
 
! Отговори
Писна ми... преди 12 години
Това време гадно съсипа толкова хора.Зима скапана махай се вече...
28
1
 
0
 
! Отговори
Turk преди 12 години
:))))) vie dobre li ste be ? dori nauka ne moje da kaje "to4no" kak 6te stane vremeto utre. a vie vqrvate v edin hollywood film ... pffff :))))
27
2
 
0
 
! Отговори
Turk do Ястреб преди 12 години
kakto znaem 4e sa govorili za global warning ot godini. Klimata na sveta otopliava6e ot 60 godini. sega otopliqvane e sprqn i ve4e po4na da ohladi klimata koeto se o4akva6e. may vlizame v mini pleystocen epoh. da ni e 4estitio ...
26
2
 
4
 
! Отговори
Satana преди 12 години
Животът не започва в момента на раждането и не свършва в момента на смъртта. Животът представлява вечен прогрес, вечен растеж. Ние сме нещо повече от видима обвивка или съвкупност от телесни органи и мисли в нашия разум. Всичко това е само външната проява на нашата истинска същност. Ние сме изражение на духа на живота.
25
9
 
4
 
! Отговори
Satana преди 12 години
*** бе ***, ко сте зациврили като някой баби ,смъртта е част от живота свиквайте.
24
16
 
13
 
! Отговори
ШОК!!!!!!!!!! преди 12 години
ХОРА !!! ТОКУ ЩО В 12.00 ЕДИН ШОФИОР ЗАКЪСА В ПРЕСПА СНЯГ ПРЕД БЛОКА МИ НА СТОЛИЧЕН БУЛЕВАРД - МИНАХА 4 ТАКСИТА И 3 ЦИВИЛНИ КОЛИ НИКОЙ!!! НИКОЙ !!! НЕ СПРЯ ДА МУ ПОМОГНЕ АЗ ГО СМИЛИХ И ГО БУТНАХ И ИЗЛЕЗНА - Н И Е С М Е И З М Е Т БЪЛАГИТЕ!!!ДА ВИ ГО ......НА ВСИЧКИ!!!
23
0
 
4
 
! Отговори
Valyo преди 12 години
В Свиленград нивото на водата стигна 3,60 метра
22
10
 
8
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
Където живея, по това време на годината средните температури бяха около -18, -20 градуса и снежна покривка от най-малко 70 сантиметра. Около нова година температурите спаднаха до -8 и само веднъж валя сняг, който дори не можа да се задържи за няколко часа. Последните 2 седмици дневните температури са около +10, нощем, малко под нулата. Днеска беше около +14 градуса. А сняг все още няма. Май наистина 2012 ще е интересна година с много чудесии.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що така бе, нали Европа богатее и в нея всички са барбалеи и имат дом с обилно ядене...
20
1
 
8
 
! Отговори
moi преди 12 години
Алкохолът не затопля тялото, само лъже мозъка, че е топло, а организмът си измръзва като куче. Това, че измират пиянки, е еволюция в действие.