Европа каза "Не" на ACTA

Протести срещу споразумението имаше в редица големи градове
Обновена: 12 фев 2012 13:15 | 11 фев 2012 19:38,
175
Европа каза "Не" на ACTA
Снимка: Reuters

Стотици демонстранти преминаха в шествие в Париж, за да протестират срещу посегателствата над свободите в интернет, които според тях се съдържат в споразумението ACTA. 

Повечето участници в проявите бяха мобилизирани чрез интернет, най-вече социалните мрежи. "Сега сме повече, отколкото преди две седмици и ще се борим, докато споразумението ACTA бъде оттеглено", заяви един от водещите шествието демонстрант, който отказа да се представи. Една от табелите на шествието бе със заплашителен надпис "Ако ACTA бъде гласувано - Wikipedia, Youtube, Mediafire..." 

Имената на тези свръхпосещавани сайтове в интернет са задраскани с червено. Десетки хиляди души протестираха в големите градове на Германия срещу ACTA. Най-много участници имаше в протеста в Мюнхен - около 16 000 души, които преминаха в мирно шествие. 

При температури между минус 20 и нула градуса в Берлин протестираха 10 000 души, в Хамбург 5000, в Дортмунд 4000, във Франкфурт и Дрезден по 3000. Вчера Германия обяви, че засега преустановява ратифицирането на ACTA. Външното министерство обаче увери, че не е взето окончателно решение.  

Близо 6000 австрийци преминаха в шествие в главните градове - Виена, Грац, Инсбрук и Линц, за да протестират срещу ACTA. Във Виена протестиращите бяха 4500 според организаторите и 3000 според полицията. В столичното шествие участваха депутати и Зелени евродепутати, както и членове на Австрийската партия на пиратите. В Грац при обилен снеговалеж по данни на полицията протестираха 1000 души. 
 
В България също хиляди излязоха на протести срещу ACTA.
 
Международното споразумение за борба с фалшификациите ACTA е договорено между ЕС, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Южна Корея, Мароко, Мексико и Швейцария. Целта му е да се бори с фалшификациите в най-широкия смисъл на понятието - от лекарства и други стоки до незаконното сваляне на файлове от интернет.
Още по темата
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: протестЕвропаACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ACTA e насочена срещу нас, защото корпорациите нямат сметка да искат нищо от Китайците и да си провалят шанса да продават на най-големия пазар в света. Факт! Затова се опитват да изтискат каквото могат от европейците. ------------------- Боже, ела да си прибереш вересиите! Китай бил най-големият пазар! Ти знаеш ли, че Китай не е никакъв пазар, там никой нищо не внася, заблудена офцо? Чул си нещо за корпорации-морпорации и дай да *** по форумите...
99
0
 
4
 
! Отговори
до 104 преди 12 години
а ти какво си направил ? 100% си една гладна завистлива мишка която не излиза от хралупата, седи по цял ден пред компютъра и се чуди каква злоба да измисли. Я се стегни бе, не е важно кое какво е, в живота е важно съдържанието на дадено нещо. Няма как да разбереш. Защото току що те включих в новото ми проучване за най неграмотни 2012 г. И миналата година такива като теб бяха най неграмотни в Европа и тази година благодарение пак на вас ще сте, Успех
98
1
 
4
 
! Отговори
до 108 преди 12 години
хахаха *** ти уби коня евала !
97
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а бе колко ли трябва да платя за да слушам песента на Веселин Маринов - Родната полиция ни пази ? Или той трябва да ми плати за да му слушам песните ? :) Я се замислете.. НЕ НА ACTA BE !
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
SLED KATO BOGATITE PAZIAT SVOITE INTERESI PO TAKAV NA4IN ZASHTO DA NE GO PRAVIM I NIE BEDNITE??????????? TO BE OR NOT TO BE???????????????????
95
0
 
3
 
! Отговори
qjpate преди 12 години
az ne razbrah zashto vseki si misli 4e tova shte mu spre torentite i vseki taq ACTA q svurzva samo s teglene na muzi4ka film4eta i torent4eta.. kvoto i kogato da stava vse shte ima izto4nici na mat'rial... tuk ideqta e druga
94
0
 
2
 
! Отговори
azsi преди 12 години
komentator turtei moje da si ti... koito osven da pishe tuk nadali e izleznal nqkude ili zashtitil po nqkakuv na4in svoi interes.. vsi4ki pishem po forum4eta i komenar4eta.. vsi4ki sme silni no kato trqbva da sme pove4e v nqkakvo na4inanie ve4e sme si edinaci i se hranim.. i pak - evala za glupostta ti "turtei4e"
93
25
 
3
 
! Отговори
Коментатор преди 12 години
Преброиха се любителите на американски филми без пари. Сложиха си маски на хакерска група, която е затворила няколко сайта, но нищо друго не е направила. С една дума - ден на търтеите, вандалите и крадците. А Станишев, Доган и оня от Атака ще ги защитават.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
AZ SASHTO I TO TOKUSHTO IZLEZLITE xexexxeeeeee
91
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Ушев сваля филми ! ! ! :)
90
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
днес гледах някакви интервюта на наши "артисти/музиканти", които са против АСТА, а те бяха едни такива, стабилно неизвестни, че ако ги нямаше ютуб и торентите, щяха да са известни само в кварталния магазин, така най - много да забатачат още повече, няма да има кой да им чуе песните, камо ли да се поинтересува от другите им
89
1
 
7
 
! Отговори
тя преди 12 години
Е, успокойте се. Има и други паралелни мрежи за разпространение на информация освен всеобщо назования и добил популярност ИНТЕРНЕТ. ПРИКАЗКАТА ЗА .."КОЙТО КОПАЕ ГРОБ..САМ ПАДА В НЕГО" я знаете. Така,че няма да им минат номерата.
88
1
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Твърдението, че споделянето на филми намалява печалбите на кината, например, е абсурдна! Киното е колективно занятие и човек ходи се само, за да гледа филма, а за да се види с някой, да сподели емоцията, да види филма на огромен екран с професионален звук. А платформите за споделяне на практика популяризират изпълнители и песните й!
87
2
 
8
 
! Отговори
до 83 преди 12 години
Ето защо имам касетки и дискове на Лили Иванова, защото тя си заслужава. Знаеш ли ако стандарта ни беше висок, нямаше да имам нищо против да мога да си позволя да си купя оригиналното. При тези заплати ти е ясно че няма как. И все пак за нещо което си заслужава човек намира пари. Колкото до авторите, интернет е най-голямата безплатна реклама за тях. Ако го нямаше нет-а, Графа нямаше една песен негова да знаят хората, примерно :)) Могат само да са благодарни на мп3-ките.....
86
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господа, това което ви пише Tomas + mass graves, chemtrails и разпространяването на вируси, и последващото задължително ваксиниране!!! е истина и за нея има доста неща в нета. Не можем да си представим, че има "хора", които искат света да е от 500 000 000, но те си имат паметник за това! Не можем да повярваме, че ни пръскат с отрови със самолети всеки ден, но ги има! Вижте над главите си какво става! Против тях също трябва да се борим с още по-голяма сила, защото те ни разболяват и тровят!
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do vsi4ki izvesni MUZIKANTI i AKTIORI na koi ne mu otarva da otiva da pase OVTSETE to Kanditati za texnite Mesta mnogo pa MOJE I PO TALANTLIVI DA DOIDAT
84
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
(До всички защитаващи АСТА) Защо според вас, когато се гледа филм по някоя телевизия е безплатно??? И защо за да гледаш същото нещо в интернет трябва да плащаш? На първия въпрос отговорът е РЕКЛАМА, а на втория??? Може би ...ИЗМАМА... Нещо като войната с тероризма... Уж с благородна цел, уж се борят срещу лошите, а те просто репресират недоволните и узаконяват малко по малко "запушването на усти" - ето срещу това стачкува Европа, а не че някой трябва да плати 2 евро за мп3-йка от интернет.
83
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато човек се запита какво е свободата днес в България, то разбира, че не е свобода това да е най-беден в ЕС, да е най-болен в ЕС, да е смазван на всички фронтове, да работи доживот без право на пенсия, да гледа по телевизията новини, представящи само 5% от реалните важни новини. Свободата е интернет, където можеш да си кажеш мнението, да прочетеш мнение на другите, да гледаш интересен филм който няма как да видиш по телевизията и т.н. Но защо да имат свобода плебеите, стадото, овцете
82
2
 
44
 
! Отговори
до 89 преди 12 години
Когато САЩ заплати патентите на всички математически теореми и аксиоми, върху които е изградена съвременната математика, тогава и аз може да им плащам за това, че Джим Кери се е изпърдял.
81
5
 
5
 
! Отговори
до 83 преди 12 години
Зад всеки един филм,зад всяка една песен стои някаква чужда идея,бъди сигурен,в природата на човека е да взема идеите,които му харесват и да ги прилага през своята собствена уникална призма,всяка творба е и уникална,и малко "открадната",да погледнем например учените,всички знаем за случаите на съвсем случайни еднакви открития в една и съща година и пр.,всичко това за пиратството е ПАРАВАН,за какво ви обясних по-долу