Европа каза "Не" на ACTA

Протести срещу споразумението имаше в редица големи градове
Обновена: 12 фев 2012 13:15 | 11 фев 2012 19:38,
175
Европа каза "Не" на ACTA
Снимка: Reuters

Стотици демонстранти преминаха в шествие в Париж, за да протестират срещу посегателствата над свободите в интернет, които според тях се съдържат в споразумението ACTA. 

Повечето участници в проявите бяха мобилизирани чрез интернет, най-вече социалните мрежи. "Сега сме повече, отколкото преди две седмици и ще се борим, докато споразумението ACTA бъде оттеглено", заяви един от водещите шествието демонстрант, който отказа да се представи. Една от табелите на шествието бе със заплашителен надпис "Ако ACTA бъде гласувано - Wikipedia, Youtube, Mediafire..." 

Имената на тези свръхпосещавани сайтове в интернет са задраскани с червено. Десетки хиляди души протестираха в големите градове на Германия срещу ACTA. Най-много участници имаше в протеста в Мюнхен - около 16 000 души, които преминаха в мирно шествие. 

При температури между минус 20 и нула градуса в Берлин протестираха 10 000 души, в Хамбург 5000, в Дортмунд 4000, във Франкфурт и Дрезден по 3000. Вчера Германия обяви, че засега преустановява ратифицирането на ACTA. Външното министерство обаче увери, че не е взето окончателно решение.  

Близо 6000 австрийци преминаха в шествие в главните градове - Виена, Грац, Инсбрук и Линц, за да протестират срещу ACTA. Във Виена протестиращите бяха 4500 според организаторите и 3000 според полицията. В столичното шествие участваха депутати и Зелени евродепутати, както и членове на Австрийската партия на пиратите. В Грац при обилен снеговалеж по данни на полицията протестираха 1000 души. 
 
В България също хиляди излязоха на протести срещу ACTA.
 
Международното споразумение за борба с фалшификациите ACTA е договорено между ЕС, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Южна Корея, Мароко, Мексико и Швейцария. Целта му е да се бори с фалшификациите в най-широкия смисъл на понятието - от лекарства и други стоки до незаконното сваляне на файлове от интернет.
Още по темата
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: протестЕвропаACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
2
 
3
 
! Отговори
Томас преди 12 години
146Ти кой диоптър очила носиш ? - Явно не можеш да четеш какво пише. Никъде не съм говорил за сектата "Свидетели на Йехова".Ако не ти е ясно България е Християнска държава. Ако не ти е ясно - това, което се случва не е случайно - Бог е разкрил още преди хиляди години какво ще се случи - ако не ти харесва да се говори за Бог - това не е мой проблем - нито ме интересува.
139
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Монсанто са патентовали създадени от тях хибриди, в което създаване са вложили стотици милиони. Нормално е да ги патентоват. Ти можеш да си отглеждаш колкото искаш от сортовете, създадени от теб или някой друг.
138
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
149Защото се орязват други наши свободи и права. Викито като иска мангизи, да ходи по клубове.
137
0
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
След като музиката и филмите са важни - защо акта не е само за филми и музика? Ами се говори за патенти - ЗА ВСИЧКО. Явто ти си от мнозината, които не знаят, че монсанто са патентовали над 11000 растения и животни и въпреки, че те са създадени от Бог ще се опитат да принудят хората да им плащат ако ги отглеждат.
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре, след като музиката и филмите са ***, защо ви е нужен безплатен достъп до тях?
135
0
 
6
 
! Отговори
ВЕСО преди 12 години
А АСТА-не ми наресва.Дано нашите управници РАЗМИСЛЯТ и проявят далновидност.Трябва да кажат смело като германците а не да увъртат подписваме СЪС СИМПАТИЧНО МАСТИЛО И ТЪКА НАТАТЪК.Черното или е черно или бяло.Няма малко бремена жена.
134
0
 
7
 
! Отговори
ВЕСО ДО 139 преди 12 години
Приятелю,аз също не проявявам никакъв интерес към песните нито на Вики нито на Дичо.Тъка,че те могат да са спокойни- от техния огромен труд-няма да се открадне.Може би и те да имат някой почитатели но не вярвам да са много.
133
2
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Дискусия с продължение. Вчера един талибанин - Томас тайно пропагандира сектата "Свидетели на Йехова". Не съм съгласен! Аз съм против АКТА, но специално за него ще уточня. Авторските права следва да се спазват. Има механизъм за това. Всеки автор решава сам как да се пази. Аз например разработвам материали за земеделието и екологията. Стигнах до извода, че съм най-защитен когато представям продуктите като Ноу Хау, а не като патент. Казах му, че всички селекционери патентоват сортовете, хибридите и породите, не само Монсанто. Монсанто са опасни заради ГМО. Всеки има право на заплащане за труда и таланта си. Всичко това няма нищо общо с АКТА. Който си може, може си. Колкото повече хора слушаг песните или гледат изкуството ти, толкова повече ще знаят дали да дойдат на спектакъла ти или ще си в празна зала или клуб.
132
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
140Що лъжеш ? В Токио подписаха 22 страни от ЕС.
131
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
защо когато се организираха концерти за да съберем пари за Гого от Тоника ни наричаха - приятели , а сега същите хора ни наричат пирати ? бравос ! я нека някой си направи труда да види за колко творци в беда сме събирали пари със СМС -и и с дарения ?
130
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
от вчера питам - защо не вземат да спрат истинските пирати в Сомалия ?
129
1
 
13
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
"Стотици демонстранти преминаха в шествие в Париж ......"Стотици? В Париж? Явно нещо ви е замръзнал брояча от ниските температури! Във Франция, още през 80-те имаше национална мрежа "ИнфоТел" - старите компютри и стационарните телефони! Второ поколение французи има има традиции в ползването на мрежа! Та от тези хора, видиш ли - излезли стотици! Брех, брех! Я пак пребройте! шото нет-а друго казва.....P.S. Между другото - лично ли ходихте там, или платихте права за статията,а?
128
0
 
13
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
По празниците в службата ни раздаваха подаръци, на мен се падна един диск с модерна бг музика. Та там имаше песни на това вики от мастило, владко ампов и т.н. все голУЕми звезви от бранша. Пуснах диска и ...... абе ако не беше коледното чудо аз сега нямаше да пиша тук. Та аз съм жив сведетел че по Коледа се случват чудеса - оживях!
127
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европа каза НЕ. Само нашето правителство ПОДПИСА. Има доста неща с които да се запомни правителството управлявало през Бойковата зима.
126
0
 
23
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
До ИзуменАбсолютно си прав, колега! :))) Вики "от мастило", Дичо "от Д-2" - абе да си паднеш от смях! Нашите "звезди", чиито блясък е захранван от батерии, що не се гръмнат! Направят по едно-две неща и попадат в т.нар. "елит"! :)) Непрекъснато са по разни медии, говорят за менструални смущения, хроничен запек, водят конкурси, кълчат се в бигбрадъри.. "Творческият" им връх е, когато в чужбина ги наемат за някой клуб, или круизен кораб, за да пеят чужди песни, без да са платили права! ;)
125
0
 
17
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 12 години
Дайте да не се лъжем - по големи КРАДЦИ от българските музиканти НЯМА ! 90% от музиката ни за последните 30 години е най нагло ОТКРАДНАТА от западни творци !!!И тези, сега ***, че не им плащаме за това, което за откраднали ??? Егати цинизма !
124
1
 
11
 
! Отговори
?????? преди 12 години
Защо не виждам коментари на Миглена Кунева! Тя нали беше еврокомисар точно по защита правата на потребителите! Дали АКТА не започна по нейно време??? Я проверете да видим?
123
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога уолт дисни ще плати за авторските права на Ханс Кристиян Андерсен за това ,че филмират неговите незабравими приказки ,евреите в Холивуд явно бая са я закъсали щом опряха до такива диктаторски мурафети ,ама какво може да очаква човек от тези алчни крадливи същества
122
0
 
31
 
! Отговори
Изумен преди 12 години
Вчера гледах някакво `вики мастилата`, колко ощетена била и тя от `пиратстване`. Та да попитам и в коментарника - кой за бога е този несретник, който пък си е свалил нейна песен ?!
121
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА ДА МИНЕ НОМЕРА ЗА НАЛАГАНЕ НА ЦЕНЗУРА И ТОТАЛНО СЛЕДЕНЕ ПО ИНТЕРНЕТ НА МИСЛЕЩИТЕ ИНТЕЛИГЕНТНИ МЛАДИ ХОРА КОИТО ПРОЗРЯХА ЩО ЗА УРОДЛИВО ЧУДО Е ТОВА ЮДЕО-МАСОНСКАТА ИКОНОМИЧЕСКА И ВОЕННА ДИКТАТУРА ПРИЛАГАНА ЧРЕЗ ЧИФУТСКИТЕ БАНКЕРИ И ВОЕННО ПРОМИШЛЕНИЯ КОМПЛЕКС НА САЩ КОЙТО ПАЛИ ВОИНИ ПО СВЕТА И ВСИЧКО ТОВА ПОД ПРЕДЛОГ ЗА НЯКАКВА НЕСЪЩЕСТВУВАЩА (ДЕМОКРАЦИЯ)...ТАЯ ЛЪЖА ЗА ЗАПАДНАТА (СВОБОДА) И СОЦИАЛНАТА (СПРАВЕДЛИВОСТ) ВЕЧЕ НЕ ВЪРВЯТ