САЩ платили за убитите от американския войник в Кандахар

Роднините били получили по $50 000 за убит, $10 000 за ранен
Обновена: 25 мар 2012 19:29 | 25 мар 2012 19:26, Елка Василева
35
САЩ платили за убитите от американския войник в Кандахар
Сержант Робърт Бейлс (ляво). Снимка: Reuters

Американските власти са изплатили парично обезщетение на семействата на убитите от стрелбата на войник от САЩ в афганистанската провинция Кандахар, съобщиха информационните агенции, като се позоваха на роднини на загиналите и местни лидери.

За всеки убит са изплатени 50 хиляди долара, а на ранените - по 10 хиляди долара. Според афганистанските власти сержантът от армията на САЩ Робърт Бейлс е избил по-рано този месец в две села в района на Панджваи 16 души, сред които девет деца и жени.

"Вчера бяхме поканени от чуждестранни и афганистански представители в Панджваи и те казаха, че тези пари са помощ от Обама", каза пред Ройтерс Хаджи Джан Агха, който бил загубил братовчед в трагедията. ДПА цитира същото твърдение на члена на провинциалния съвет в Кандахар Хаджи Лалаи Дастагири, която добавя, че президентът на Афганистан Хамид Карзай също бил разпоредил за всеки убит да бъде изплатена компенсация от над 2000 долара.

От посолството на САЩ отказаха коментар по въпроса, като го прехвърлиха към командването на Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ). Говорител на ИСАФ обаче заяви, че не е в състояние нито да потвърди, нито да отрече изплащането на обезщетения или техния размер. Говорителят Брайън Бадура каза само, че политиката на ИСАФ не включва възмездяване на щети при бойни операции или свързана с тях дейност и оперативна необходимост.

В петък към репатрирания в САЩ Робърт Бейлс бяха предявени обвинения в 17 предумишлени убийства и други обвинения.

Първоначалните сведения от Афганистан сочеха, че убитите в двете села са 16, но засега не е ясно откъде произтича тази разлика в броя на жертвите, посочват агенциите, цитирани от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: КандахарИСАФ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
Няма спасение от примитива и простака! То не бяха сметки много ли са, малко ли 50 хиляди, ***, тъщи и т.н. Хора, случила се е човешка трагедия, помълчете, наведете глави! Вижте на фотото ухилената мутра на "изперкалия"! Помислете, че това е наш съюзник или, иначе казано, срамът е и за нас..
31
0
 
0
 
! Отговори
с. преди 12 години
50к за такова нещо си е грехота!Ама айде да влачат!
30
0
 
1
 
! Отговори
Любо преди 12 години
Ама някой път найстина сте прости, подгтвете се малко преди да пишете коментар.Хората който са избити НЕ СА ТАЛИБАНИ!!!Афганистан 50 000 долара не са кой знае какво като пари!!! Най голямото находеще в света на природен газ и скъпоценни камъни е там. А американците в момента им оправят страната след 10 год Афган. ще е високо развиваща се икономика каквато е и в момента А на никои не му пожелава да му влезне някои в къщата че даже и да се изпикае върху вас пак ще се наакате а камоли да стреля !!!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Егати *** има тука , какво по точно искате , естествено е да платят кръвнина , ако не бяха платили щяхте да ревете що не са платили сега като плащат рервете че всиочко е пари , нали и на вас ако ви замине близък в катастрофа ще иоскате пари , а 50000 за Арганистан са си като 500 000 , на нокого не му харесва тази трагедия , но се е случила.
28
3
 
0
 
! Отговори
xixi преди 12 години
Aideee, tezi mirizlivi *** gi napraviha bogatashi :D
27
0
 
3
 
! Отговори
тичо преди 12 години
Цинизма им се проявява навсякъде. От пиедестала на своето измислено величие, много войници от НАТО загинаха от "приятелски огън"
26
1
 
4
 
! Отговори
Гербераст преди 12 години
50 000 долара? Че това е по-малко от годишния ми бонус...Нямам думи!
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Егати цинизма! Тези хора мислят, че всичко се купува и продава!
24
3
 
7
 
! Отговори
стефко преди 12 години
абе, всичко мара втасала, за американците и талибаните се загрижили. дават по петдесет хиляди на жертва, нищо, че войничето е изперколясало и не е действало в изпълнение на заповед. освен това ще го съдят за 17 убийства и със сигурност оттук-нататък животът му никак няма да е лек. тука всеки ден, всеки час може някой да ви утрепе като стой та гледай, щото се напил и бързал през пешеходната пътека, или щото някоя селска мутра е решила, че я гледаш недобре. айде да се оправим първо нас си.
23
3
 
18
 
! Отговори
gfhjk преди 12 години
Толкова ли струва един живот ?
22
10
 
16
 
! Отговори
ddd преди 12 години
Никой не може да победи един народ !Нито парите , нито модерните оръжия .Тази измислена държава " САЩ " се гради само на тези две неща , а това ги прави ОБРЕЧЕНИ !!!!НАГЛОСТА И ЦИНИЗМА ВИНАГИ СА СВЪРШВАЛИ ЗЛЕ !!!
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евтенийка!А защо лудото Роби не го съдят в Афганистан?Некъпаните хамериканоси защо съдят разни *** в сащ?Нека този го съдят афганистанците!
20
3
 
13
 
! Отговори
краси преди 12 години
Защо не го командировате този пич на мисия във Факултета. Така ще се инвестира по-добре.
19
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дали с зелени хартийки е достатъчно да се убиват невинни хора , ей така , цинизма на американските варвари е безграничен
18
7
 
19
 
! Отговори
varnenec преди 12 години
А тука трябва да плащат по 100 лв,за убит *** на белия българин.И така ще се реши проблема със ***
17
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виждате ли.Ценят живота на маймуняците далеч повече отколкото съда в България живота на гражданите си.Някой или някоя поркан и друсан като талпа като размаже поредната жертва на пътя обикновено присъдата е условна... Американците са лоши викате?
16
6
 
24
 
! Отговори
4444 преди 12 години
талибаните едва ли ще бъдат доволни на това разплащане.там ще падат американски глави
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей, 50 000 долара е доста добре, веднага бих им дал да отстрелят тъщата!
14
7
 
16
 
! Отговори
Парацетамол преди 12 години
Какво търсят Чужденци в суверена държава. Международен империализъм. Бетер от Международния тероризъм. Окупацията и намесата родиха ѝлкайда и т.мп. организации., които просто нямат друг начин за отплата. Не бива никой на никого да се намеси. Каквото си постилат на това да си седнат, Ама Завладяване експлоатация, окупация, това е причината да има войни и отмъщения. Нека има НАОТО само срещу надигал се окупатор или нарушил медждун. закони или диктатор, но само ако прояви , агресия.....
13
4
 
13
 
! Отговори
стойността на живота преди 12 години
Американците оценяват стойността/живота/смъртта на един техен войник на около 1 200 000 долара, немците на 1 200 000 евро. Докато компенсацията, която (немците) плащат за убит цивилен в Афганистан е 4 000 евро. Между другото вече се предлагат по 30 000 евро на талибан, който реши да премине на другата, нашата, страна на фронта.