Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"

Русия иска минимум ?1 млрд. за провала на проекта
Обновена: 30 мар 2012 10:59 | 30 мар 2012 07:00,
458
Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"
Снимка: архив, Reuters

Русия има намерение да постави пред България въпроса за компенсиране на разходите за провала на проекта за АЕЦ "Белене", пише днес руският вестник "Комерсант" в статия, озаглавена "На България й подготвят сметката за "Белене". Изданието отбелязва, че по неофициални оценки общият обем на руските претенции може да надхвърли 1 милиард евро.

В Москва засега смятат, че предложеният от София алтернативен проект за изграждане на нов енергоблок в "Козлодуй" е по-неизгоден икономически и с повече разходи от "Белене", пише руският вестник.

Събеседник на вестника, близък до преговорите за "Белене", смята, че в решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ.

"Комерсант" пише, че сайтът Уикилийкс е публикувал документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания "Уестингхаус" върху българското ръководство. 

Официално "Росатом" не коментира въпроса за компенсациите заради провала на проекта, но източник, близък до преговорите, оценява разходите на държавната корпорация на "минимум 1 милиард евро". 

Изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" според източника на "Комерсант" ще отнеме от 7 до 12 години и от гледна точка на икономиката за България ще е по-неизгоден от "Белене". Отделният блок ще излезе по-скъпо, отколкото блок в състава на АЕЦ от два блока. Освен това докато бъдат получени разрешителните документи, инфлацията може да увеличи стойността на блока с 30-40 процента. 

Още по темата

Прехвърлянето на енергоблока в "Козлодуй" изглежда нереално и ще забави строителството най-малко със седем години, съгласен е и ръководителят на независимото издание AtomInfo.ru Александър Уваров, пише "Комерсант".

Уваров също е на мнение, че решението за "Белене" е по-скоро политическо, защото проектът не е скъп, а от техническа гледна точка към него не е имало претенции. Уваров отбелязва, че българската страна неведнъж е променяла позицията си, затова смята, че не е изключено след известно време, например след година, пак да бъде повдигнат въпросът за "Белене".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
16
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
Хаха кви уса те са бита карта скоро им е края като стане нафтата 6 лв за литър и слепите ще прогледнат но да видим как пожарникаря ще бори кризата тогава.
52
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
22 години се делим на сини и червени, на фили и фоби, на турци и българи, изобщо на наши и ваши. Благодарение на това ще си затрием държавата. Хората си гледат интереса, а ние вървим с рогата напред против.Тези, които имат изгода от това, добре са ни преценили какви дребни и глупави душици сме.
51
3
 
19
 
! Отговори
51 преди 12 години
Жалко,че юса не оценява вашата преданост и не вдига визите за да се изметете.Защото знае що за стока сте.и не и трябва таралеж в ***.
50
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Готов съм да стоя на студено и тъмно, само да се откъснем от животинските амбиции на руското правителство!!!
49
17
 
14
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Винаги са ни драли кожите тези гадни алкохолици!Ток,газ,бензин нафта...А нашите продажни комунисти защитават чуждите интереси.
48
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 49 какви ти братушки-това са некадърни пияндури рекетьори-от руснак може да излезе нещо само ако клекне и се напъне...
47
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то това винаги е било отношениети на руската *** към нас, нищо ново тука
46
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Благодарим на Русия.Много по братски. Сега се вижда истинското им отношение на тия лицемери. Явно теорията за славянското братство и невероятната българосъветска дружба е била само мит, с който да се заблуждават масите. Те това е новия опиум за народите - добрия руски брат и неговото невероятно добро и братско отношение към българите.
45
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
къде е Уорлик да коментира предстоящата хипер-инфлация гарантирано от Герб ??
44
5
 
14
 
! Отговори
Р.Р> преди 12 години
Да ни е честит, новият бюджетен дифецит!
43
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че какво друго сме видели от руснаците освен глад и мизерия?
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Москва е изразила готовност да приеме до 500000 българи, неодобряващи политиката на ГЕРБ :))))))))))))))))))))))))))
41
7
 
7
 
! Отговори
велоенергия. преди 12 години
Бойко и компания да яхват велосипедите и да въртят *** до изнемогване.Тъкмо ще заслабне.
40
20
 
14
 
! Отговори
к9 преди 12 години
ето ви братушките, от най-бедният народ в Европа сега ще изнудват 1 милиард!! какво стана, нали много ни обичаха? нали бяхме братя, вечна дружба и любов?ахахахха
39
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам за АЕЦ цените растат главоломно а запатите не мърдат от 3 год не мислите ли че време да поискаме нормални европейски заплати стига то геноцид скоро сметките ни ще станат по-големи от доходдите абсурдна ситуация.
38
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че от Москва какво друго сме яли...я дебела сметка, я дебел ***!
37
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и простият народ ще плаща за издънките на Тикватагарантирано от ГЕРБ !!
36
3
 
10
 
! Отговори
АЗ няма да плащам преди 12 години
Я да видим сега-енергийната независимост на България.Явно, това ще означава от нас нищо да не зависи!Така е като не се намери АМЕРИКАНСКИ ИЛИ ЕВРОПЕЙСКИ ИНВЕСТИТОР,който да строи руска АЕЦ, муа-ха-ха.Обещано от ГЕРБ, с извинение.
35
3
 
15
 
! Отговори
of 26 преди 12 години
В Румъния и Чехия не си разтуриха икономиката като у нас, за да правят лов на вещици и затова са по-напред.
34
4
 
30
 
! Отговори
Сравнението преди 12 години
Германците понеже са комунисти :) имат отлични взаимоотношения с руснаците и плащат руския газ на 330 долара.Ние понеже сме по-богати от германците плащавме руския газ на 600 долара !!!*** политици са нашите ! *** и зависими ! Слугуват на задокеанските си господари без да мислят за българския народ.Скоро при ГЕРБ:Ток - 50 ст.Газ - 2 лв.Дизел - 3 лв.Бензин - 3 лв.Хляб - 2 лв. за килограмЯйца - 50 ст. за бройАйде пак гласувайте за Бойко !