Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"

Русия иска минимум ?1 млрд. за провала на проекта
Обновена: 30 мар 2012 10:59 | 30 мар 2012 07:00,
458
Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"
Снимка: архив, Reuters

Русия има намерение да постави пред България въпроса за компенсиране на разходите за провала на проекта за АЕЦ "Белене", пише днес руският вестник "Комерсант" в статия, озаглавена "На България й подготвят сметката за "Белене". Изданието отбелязва, че по неофициални оценки общият обем на руските претенции може да надхвърли 1 милиард евро.

В Москва засега смятат, че предложеният от София алтернативен проект за изграждане на нов енергоблок в "Козлодуй" е по-неизгоден икономически и с повече разходи от "Белене", пише руският вестник.

Събеседник на вестника, близък до преговорите за "Белене", смята, че в решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ.

"Комерсант" пише, че сайтът Уикилийкс е публикувал документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания "Уестингхаус" върху българското ръководство. 

Официално "Росатом" не коментира въпроса за компенсациите заради провала на проекта, но източник, близък до преговорите, оценява разходите на държавната корпорация на "минимум 1 милиард евро". 

Изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" според източника на "Комерсант" ще отнеме от 7 до 12 години и от гледна точка на икономиката за България ще е по-неизгоден от "Белене". Отделният блок ще излезе по-скъпо, отколкото блок в състава на АЕЦ от два блока. Освен това докато бъдат получени разрешителните документи, инфлацията може да увеличи стойността на блока с 30-40 процента. 

Още по темата

Прехвърлянето на енергоблока в "Козлодуй" изглежда нереално и ще забави строителството най-малко със седем години, съгласен е и ръководителят на независимото издание AtomInfo.ru Александър Уваров, пише "Комерсант".

Уваров също е на мнение, че решението за "Белене" е по-скоро политическо, защото проектът не е скъп, а от техническа гледна точка към него не е имало претенции. Уваров отбелязва, че българската страна неведнъж е променяла позицията си, затова смята, че не е изключено след известно време, например след година, пак да бъде повдигнат въпросът за "Белене".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
7
 
3
 
! Отговори
sk преди 12 години
Руснаците може да си искат каквото си искат. договор между БГ и русия не е подписван за Белене. има еди меморандум за намерения и нищо повече.
272
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия пари да ги изкарат гласоподавателите на пожарникаря-мутра!
271
3
 
8
 
! Отговори
Богати сме преди 12 години
Досега са изразходвани 1,6 млрд. лв.Трябва да се доплатят 1,8 млрд. лв. за реактора и накрая неустойка около 1 млрд. ЕВРО РАВНОСМЕТКАТА = 7,3 млрд.лв за един реактор в една стара централа. P.S. Не занм за Руснаците и Амерканците, но занм за прецаканите Българите
270
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз мзнам защо Гоцю е намръщен-защото си изгуби "руския шлем" !
269
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АБЕ ТУК ЕДИН НЕПРЕКЪСНАТО НИ НАВИРА НЕКВИ МИЛИАРДИ НА БОЙКО ЛИЧНИ ПАРИ ,ИЗКАРАЙ ПОНЕ ЕДИН ДОКУМЕНТ ЗА ДА ВИДИМ БЕ ,ТИ ОТКЪДЕ СИ ТОЛКОВА ИНФОРМИРАН Ч Е БОЙКО ИМА ПАРИ ИЛИ ПОЛУЧАВАШ ФАКСОВЕ ОТ ЛУНАТА Д'ЕБИЛ...ТО АКО ИМАШЕ ТАКОВА НЕЩО ,ДОСЕГА ЧЕРВЕНАТА ХОЛЕРА Д А БЕШЕ ГО ПУБЛИКУВАЛА .
268
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
славянски братски народ.... това ли е прехвалената дружба в която вярвахме досега?май- май братушките ще излязат не по-стока от хамериканците
267
2
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...ГЗО НА УОРЛИКЕ НАИ ДОВОЛЕН...ХИХИ...!
266
5
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....ЛОШО ЛОШО ЛОШО БОРИСОФ...ШТИ *** ТУРИМ ПРИ ПРЪВИ УДОБЕН СЛУЧАИ...!
265
10
 
14
 
! Отговори
krass преди 12 години
Тези пари,които искат руснаците да се плащат,са комисионните дадени на нащите *** от Москва. Руснаците да си ги искат обратно от Гоце и Овчия ! Не плащам чужди сметки !
264
6
 
13
 
! Отговори
увереност преди 12 години
Пожарникарят: Трябва да продължавам да лъжа и да будалкам нацията. Това дава увереност привържениците ми!
263
14
 
3
 
! Отговори
Веско преди 12 години
Плащаме колкото искат и да се *** Руските *** !!!
262
13
 
6
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Гоце нещо беше намръщен в сутрешния блок на БНТ1 ... Не разбирам защо той няма настроение ? Ние всички сме доволни от закриването на проекта АЕЦ БЕЛЕНЕ !Денят е прекрасен ! Какво по - хубаво от това ?
261
10
 
9
 
! Отговори
Косев преди 12 години
Толкова ли е трудно да се разбере бе хора - Белене е дойна крава за червените енергийни олигарси, геополитическо оръжие за Кремъл, и икономическо недоразумение за всеки що-годе мислещ човек. Благодаря на Хилари, че вразуми Бойко и на кризата, че му върза ръцете. Така и така потъваме, не виждам защо трябва да си закачаме и верига на врата. Накратко: който иска да прави Белене е все едно да иска романтична вечеря с канибал.
260
7
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 308 - Всички тези определения, които сипеш, се отнасят за привържениците на ГЕРБ. А колкото до образованието, смея да твърдя, че съм в пъти по-образована от т.н. премиер. Всеки, който защитава тази политика, или по-точно това самоуправство или се облажва от него, или е пълен *** като идолите си. Долу ГЕРБ! Само БСП!
259
2
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Тепърва колко ще има да плащаме........
258
4
 
8
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Хамериканските бази не пускат нито Росатом нито Арева.Не виждате ли че хамериканците са ни окупирали,това май се нарича модерна,скрита колонизация.В Европа има над 60 000 хамерикански войници,само в Германия са над 30 000.В 89 си отидоха руснаците но дойдоха американците,затова и никога няма да се оправим
257
7
 
13
 
! Отговори
333 преди 12 години
Да живее българосъветската дружба.Поне дано повечето хора разберат че руснаците не са в нищо по-добри или по-братски към нас от западняците, масоните, арабите или марсианците.Каквито едните, такива и другите. Но на мен ми омръзна да се намират толкова много *** дето още вярват в истинността на руския социалистокомунизъм и неговата грижа за благополучието на обикновения човек.От цялата далавера АЕЦ Белене само предателите от БСП имат файда, всичко друго е лъжа.
256
9
 
6
 
! Отговори
Яка Гърла преди 12 години
Позитановските *** са плъзнали като плъхове по сайтовете да защитават *** на гея. Нека ги аплодираме, особено дъртия катър Кутев, който ката ден сънува как БСП печели следващите избори и от радост сърГЕЙ му се надупва в кабинета на Министър-председателя. След това се събужда потен и изпразнен сред лепкавата влага на мръсните чаршафи. Кофти е да си бесепедераст.
255
1
 
6
 
! Отговори
Стоимен преди 12 години
Според мен всичко се случва заради някаква причина.Не знам,мога да греша,но това може да се окаже добър ход,или поне за момента.Не знам вече и аз какво да мисля,отвсякъде разпад,неосъществени проекти,глад и мизерия,остана ми само това мислене,че всичко си случва поради някаква причина...
254
2
 
10
 
! Отговори
до 295 преди 12 години
Ехее той какъв купон вдигна когато закръгли на два милиарда... Е не го отразиха в медиите де... Народа не е необходимо да знае! Смешни са ми всички влюбени все още в ГЕРБ ,дето са слепи и глуши и най- вече уникално *** парчета!