Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"

Русия иска минимум ?1 млрд. за провала на проекта
Обновена: 30 мар 2012 10:59 | 30 мар 2012 07:00,
458
Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"
Снимка: архив, Reuters

Русия има намерение да постави пред България въпроса за компенсиране на разходите за провала на проекта за АЕЦ "Белене", пише днес руският вестник "Комерсант" в статия, озаглавена "На България й подготвят сметката за "Белене". Изданието отбелязва, че по неофициални оценки общият обем на руските претенции може да надхвърли 1 милиард евро.

В Москва засега смятат, че предложеният от София алтернативен проект за изграждане на нов енергоблок в "Козлодуй" е по-неизгоден икономически и с повече разходи от "Белене", пише руският вестник.

Събеседник на вестника, близък до преговорите за "Белене", смята, че в решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ.

"Комерсант" пише, че сайтът Уикилийкс е публикувал документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания "Уестингхаус" върху българското ръководство. 

Официално "Росатом" не коментира въпроса за компенсациите заради провала на проекта, но източник, близък до преговорите, оценява разходите на държавната корпорация на "минимум 1 милиард евро". 

Изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" според източника на "Комерсант" ще отнеме от 7 до 12 години и от гледна точка на икономиката за България ще е по-неизгоден от "Белене". Отделният блок ще излезе по-скъпо, отколкото блок в състава на АЕЦ от два блока. Освен това докато бъдат получени разрешителните документи, инфлацията може да увеличи стойността на блока с 30-40 процента. 

Още по темата

Прехвърлянето на енергоблока в "Козлодуй" изглежда нереално и ще забави строителството най-малко със седем години, съгласен е и ръководителят на независимото издание AtomInfo.ru Александър Уваров, пише "Комерсант".

Уваров също е на мнение, че решението за "Белене" е по-скоро политическо, защото проектът не е скъп, а от техническа гледна точка към него не е имало претенции. Уваров отбелязва, че българската страна неведнъж е променяла позицията си, затова смята, че не е изключено след известно време, например след година, пак да бъде повдигнат въпросът за "Белене".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм против нова ядрена печка.Малка страна сме не ни трябват 2 АЕЦ.Трябва да се намерят други алтернативи за прозиводство на ток.Германия огромна страна започна поетапно спиране на атомните си централи ние тепърва ще строим.От цялата работа печели само Русия.Държи ни с газа, с петрола сега иска и с тока.Направо да ни пишат република и да избирме регулиарно вожда Путин.
252
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като се правим на интересни и на европейци сега:- ще плащаме неустойки- ще купуваме ток от чужбина- няма да имаме енергийна независимост.....e kak da ne sme energiino nezavisimi-sled 5 godini ste mozem da si izberem da si KUPUVAME tok ot turcite na +30%, ot rumuncite na+40%, a ako bockata e na vlast/mat'riala pak e hodil za gubi/-mozem da go pratim da dogovori tok ot Albania...za +25%.No ste sme gordi, ce ste sme nezavisimi...
251
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРМАНЦИТЕ КУПУВАТ ГАЗА ОТ РУСИЯ ,А ТОКА ИМ Е ПО ЕФТИН ОТ БГ ,БЕЗ ДОРИ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ И СТРАНАТА ИМ Е ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТА
250
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Редно е мадридския мушеник дето рестартира проекта да внесе своята лепта, апропо върнали надвзетите гори или те вече не са гори а чукари?
249
7
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Сметката:Унижението и срамът за *** - 999 500 000 Транспортът на реактора от Белене до Козлодуй - 500 000 Общо 1 000 000 000Спасиба вам братушки!!!...
248
5
 
7
 
! Отговори
AHA преди 12 години
Уорлик иска газова централа за да докара шеврон.Пожарникаря е опасен за България
247
0
 
0
 
! Отговори
ico33 преди 12 години
зико ..съгласен съм ,но за съжаление ще ни вземат още парички за да плащат неустойки
246
1
 
2
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Гоце, погледни откъм хубавата страна - ако в гьола край Белене има риба, може пък да си ходиш всеки ден с въдицата там, за да ти дойде музата за мемоарите, дето още не си ги написал ? Гоце, мисли позитивно и екологично !
245
9
 
4
 
! Отговори
Яка Гърла преди 12 години
Позитановските *** са плъзнали като плъхове по сайтовете да защитават *** на гея. Нека ги аплодираме, особено дъртия катър Кутев, който ката ден сънува как БСП печели следващите избори и от радост сърГЕЙ му се надупва в кабинета на Министър-председателя. След това се събужда потен и изпразнен сред лепкавата влага на мръсните чаршафи. Кофти е да си бесепедераст.
244
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...Оскъпявало се!Централа със същите параметри в Калифорния строят за 40 млрд долара. При това с реакторите, които познаваме от Фукушима.Турците строят същата централа каато Белене за 20 млрд долара и са доволни.На нас Руснаците са ни предложили 4 млрд и сега се оскъпява до 6 млрд...Ами ние трябва ръка да им целуваме, защото с тази цена ни правят братски подарък.При това имаше външен инвеститор, даже два Обаче не, наглеците от колониалното правителство изгониха инвеститорите, убиха проекта
243
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Избрахте си Боко, на ви сега Боко, ще платим колкото за една централа без всъщност да я получим... И нали се сещате, че политиците няма да извадят тия пари от техните джобове, а от нашите, да ни е честито...Би било справедливо ако неустойката се плати само от избирателите на герб, ама уви...
242
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фукушима,Чернобил.............
241
1
 
11
 
! Отговори
?! преди 12 години
Какво значение има кой на кого какво е *** и какво ще начука?!?!?! Важното е да живееш добре! Без значение кой ще ти е партньор! Стига сте си мислили, че като сме отхвърлили Белене ще живеем по-добре. Тази парогазова централа кой според Вас ще я плати? Ами народа кой друг! А кой ще прибере парите за посредничество на евентуална сделка? Някой нахален политик, на който народа сляпо вярва!
240
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скала за идиотизъм:***, ***, българин!* *** - 1. пълна деградация на личността, превръщаща човека в животно.2 . мед. Вродено слабоумие, неизличима психическа болест, съпроводена с пълно разрушаване на нормалната умствена дейност.
239
4
 
11
 
! Отговори
зико преди 12 години
До тук АЕЦ Белене е строена с наши на данъкоплатеца пари Щом няма да се строи и ние няма да черпим блага от нея правителството да ни си върне парите Иначе и ние както Русия ще съдим това правитерство.
238
6
 
25
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Абе герберите, вие нормални ли сте бе?! Отказваме се от АЕЦ, за който до сега са платени 1 милиард, и ще платим поне още 1-2 милиарда, БЕЗ ДА ГО ИМА!!! Ставаме енергийно пропаднала държава, ще купуваме ток от Турция на незнайно какви цени, ще купуваме и газ от Шеврон на незнайно какви цени!! Ще станем тотално безинтересни за индустриални инвеститори, без нормална енергийна програма и без никаква сигурност поне за цената на тока! Ще внасяме, вместо да изнасяме! И вие се радвате, че сме били ударили руснаците?! Това ми се струва мазохизъм и тъпизъм в най-висша форма! Ще им платим още милиард поне неустойка, и няма да имаме АЕЦ! Кеф, а? Да, АЕЦ-а се оскъпява, но той е дългогодишен проект и се влияе от кризи и инфалиця! Я вижте тунела под ламанша и тунела под алпите колко пъти са се оскъпили и какви проблеми са имали правителствата по време на строежите! Но са ги построили! А ние сами си бихме дузпата! Сега Русия ще ни отсвири тотално, а САЩ ще продължат да ни се подиграват и да ни макчат, защото те нямат никакво намерение да ни строят АЕЦ по-евтино от Русия, нито Шеврон да ни продават по-евтино газ! ТОВА СА ФАКТИ! Не знам на какво се радвате?!
237
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тенкю, конгратулешънс Борисоф!Ура ***, които го избирате!
236
5
 
0
 
! Отговори
... преди 12 години
резервният проект на руснаците е анти борисов с плитки основи.
235
6
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
възмутеният,а мнението ти за продажба на газ за България на двойна по висока цена от тази на Германия???
234
4
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 268 - И къде е този доклад? Аз лично не чух за никакъв доклад и резултатите в него! Всичко е политически трик. Бойко си взе това решение на своя глава, за да извлече дивиденти и да спечели привърженици в парламента за глупавата си политика, от която страдаме и ще страдаме всички ние. И по-добре да съм позитановско ***, отколкото ГЕРБерски такъв! Твърдо по-добре БСП, отколкото ГЕРБ!