Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"

Русия иска минимум ?1 млрд. за провала на проекта
Обновена: 30 мар 2012 10:59 | 30 мар 2012 07:00,
458
Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"
Снимка: архив, Reuters

Русия има намерение да постави пред България въпроса за компенсиране на разходите за провала на проекта за АЕЦ "Белене", пише днес руският вестник "Комерсант" в статия, озаглавена "На България й подготвят сметката за "Белене". Изданието отбелязва, че по неофициални оценки общият обем на руските претенции може да надхвърли 1 милиард евро.

В Москва засега смятат, че предложеният от София алтернативен проект за изграждане на нов енергоблок в "Козлодуй" е по-неизгоден икономически и с повече разходи от "Белене", пише руският вестник.

Събеседник на вестника, близък до преговорите за "Белене", смята, че в решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ.

"Комерсант" пише, че сайтът Уикилийкс е публикувал документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания "Уестингхаус" върху българското ръководство. 

Официално "Росатом" не коментира въпроса за компенсациите заради провала на проекта, но източник, близък до преговорите, оценява разходите на държавната корпорация на "минимум 1 милиард евро". 

Изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" според източника на "Комерсант" ще отнеме от 7 до 12 години и от гледна точка на икономиката за България ще е по-неизгоден от "Белене". Отделният блок ще излезе по-скъпо, отколкото блок в състава на АЕЦ от два блока. Освен това докато бъдат получени разрешителните документи, инфлацията може да увеличи стойността на блока с 30-40 процента. 

Още по темата

Прехвърлянето на енергоблока в "Козлодуй" изглежда нереално и ще забави строителството най-малко със седем години, съгласен е и ръководителят на независимото издание AtomInfo.ru Александър Уваров, пише "Комерсант".

Уваров също е на мнение, че решението за "Белене" е по-скоро политическо, защото проектът не е скъп, а от техническа гледна точка към него не е имало претенции. Уваров отбелязва, че българската страна неведнъж е променяла позицията си, затова смята, че не е изключено след известно време, например след година, пак да бъде повдигнат въпросът за "Белене".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
6
 
2
 
! Отговори
Яка Гърла преди 12 години
До 266Заглавие от друг сайт - "RWE и E-On се отказаха да строят АЕЦ във Великобритания""Германските енергийни гиганти RWE и E-On се отказаха от плановете за изграждане на атомна електроцентрала във Великобритания заради пониженото търсене на ядрена енергетика след катастрофата във Фукушима", съобщи Би Би Си."Ясно? Или докато не ти го каже другарят Станишев, не хващаш вяра?
232
7
 
1
 
! Отговори
r2d2 преди 12 години
Едно ГОЛЯМО благодаря на Костов, че три години ръчка ГЕРБ с осетена да вървят в правилната посока! Иначе представяте ли си тая шайка *** какви щеше да ги надроби?
231
1
 
8
 
! Отговори
ЧЕТИ! преди 12 години
"Ново изследване на Световната банка показва, че българската икономика търпи големи загуби поради ниската образованост и слабата работна заетост на ромското население. Изследването на Световната банка обхваща четири източноевропейски държави - България, Чехия, Румъния и Сърбия. И в четирите страни повечето от ромите в трудоспособна възраст не могат да извършват никакъв квалифициран труд, установява проучването. В България едва всеки осми ром притежава умения, които му позволяват да е на работа, изискваща квалификации.Според Световната банка ромите не получават достатъчно образование и в резултат страдат от по-голяма безработица в сравнение с други групи от населението. Трудовата им заетост е с около 22% по-ниска, а поради ниските си квалификации ромските работници имат и значително по-ниски доходи. В България доходите на ромите са с 31 на сто по-ниски от средните за страната. В Румъния и Чехия разликата е още по-голяма - там доходите на ромите са с 55 процента по-ниски от средните. Изследването на СБ показва, че извънредно ниската трудова заетост на ромите в България води до около 526 милиона евро загуби годишно, а фискалните загуби се оценяват на 370 милиона евро".НЯКОЙ НЕЩО ДА КАЖЕ ПО ВЪПРОСА? НЯКОЙ НЯКОГА ДА СЕ Е ВЪЗПРОТИВИЛ НА ТОВА?Какво излиза, пари за АЕЦ, която произвежда ток НЯМАМЕ, но за ***, които не го плащат - ИМАМЕ!
230
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тикви прости, тикви кухи,ще плащате, щ'от сте *** и глухи!
229
4
 
4
 
! Отговори
Яка Гърла преди 12 години
252 възмутенГлуповато позитановско ***, ядрените специалисти по света не са толкова много, колкото завършилите НБУ срещу две ягнета от село, какъвто е твоят случай. Така че никой не очаква от никое правителство Премиерът или някой от министрите да оценява проекти като Белене. За целта си има професионалисти и именно такива изготвиха доклада за Белене, на базата на който правителството взе решението. Това ясно ли е или да ти го нарисувам?
228
6
 
1
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Дайте в името на народа да съберем пари за Гоце и да му подарим о. Белене, че да си пише там мемоарите на воля , за да има какво да четем един ден и ний !Аз бих дарил за Гоце 45 СТОТИНКИ ! Ако взимах германска заплата, щях да съм по - социален ...
227
1
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 260 - То май знаеш ли, че сутринта по телевизията някъде из новинарските блокове, ми се мерне такава новина за облигационни далавери на Дянков пак, ама нещо не разбрах!
226
9
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Срамът и унижението на ***, че са отхвърлени струвало един милиард...
225
1
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 257 - Прав си! Винаги съм се възмущавал от нас, самите, като нация, които си заплюхме цялата история и обърнахме *** към тези, които винаги са били на наша страна. Сега подкрепяме тези, които се отнасят с нас като мижитурки и отрепките на света, в каквито всъщност ни превърнаха. А определението в руските сайтове за "проститутките на Европа" е напълно правилно! Те нали ги виждаш нашите политици, изучили се и облажили се от партията любима, сега първи демократи, отказали се дори от рода си!
224
6
 
16
 
! Отговори
YES преди 12 години
Правилно! *** от ГЕРБ само мръсотия могат да докарат на тази държава!
223
0
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 12 години
Дянков да пусне още един облигационен заем за 1 млрд. евра, да плати неустойката, пък ще ги връщат идните правителства и поколения. Аз отдавна на тъпанарите данъци не плащам, защото знам къде отиват.
222
15
 
7
 
! Отговори
hes преди 12 години
До сега не гледах с добро око на Бойко Борисов. Не ме интересуват и задкулисните игри. С това решение обаче, той със сигурност влиза в историята! Знам, че ще ми слагате минуси, ама русофилската истерия говори само за едно - ТОВА Е НОВИЯ СТАМБОЛОВ!
221
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече 23 години "демокрация", а не е проведен и един референдум, дали нещо толкова важно като изграждането на АЕЦ не трябваше да го реши народа, а не някакво правителство, което днес го има, утре го няма?
220
0
 
8
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Възмутен, разликата между насд и руснаците е, че когато някой ги е..ва, се обединяват.Дори противниците на Путин в нета сега са на негова страна:Два пъти сме ги освобождавали тия българи, а не трябваше! Още щяха да са под турско робство. Неблагодарници! Това са само част от коментарите в някои руски форуми по повод решението на страната ни да се откаже от проекта АЕЦ Белене. Сайтове като webpark.ru и inoforum.ru отиват още по-далеч и ни наричат проститутките на Европа.
219
0
 
4
 
! Отговори
ситю преди 12 години
Бойко щял да строи покрай дунавска магистрала и АЕЦа в Белене му пречел.
218
1
 
9
 
! Отговори
ЛОШО преди 12 години
Еми кво очаквате братя Българи,по времето на троината коалиция обещавахме на Руснаците.Сега при Герб ибещаваме на Американците.Време е да си изберете правителство което ще обещава на вас БЪЛГАРИТЕ!
217
2
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 238 - Абе нали трябва да се плюе! Остави ги! Те, поддръжниците на ГЕРБ освен да обиждат на комунисти и да плюят всеки, който отстоява правата си, друго не могат! Аз съм убеден, че изобщо не са прегледани параметрите от АЕЦ Белене; дори и да са прегледани, те толкова си и разбират сегашните; интересно ми е също къде е този прословут прескъп доклад за икономическа обосновка на проекта от чуждестранната фирма?
216
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да квичите и да не квичите, духането започна! Загрявайте устните, взимайте по кофа вазелин и бегом марш към магистралата на Тиквата!
215
0
 
9
 
! Отговори
Oleee преди 12 години
Отказвам да плащам тия милиарди, които родните ни дупедавци харчат безразборно! СТИГА С ТАЯ АНАРХИЯ !!!! Това си е живо хвърляне на пари на вятъра! СПРЕТЕ СЕ ИДОТИ!
214
4
 
6
 
! Отговори
... преди 12 години
1 милярд е малко,още по брутална неустойка трябва.русия трябва да отмъстят на бойко.