"Приятелите на Сирия" затягат обръча около Дамаск

Важните играчи – Русия, Китай и Иран не дойдоха в Истанбул
1 апр 2012 19:52,
139
"Приятелите на Сирия" затягат обръча около Дамаск
Снимка: Reuters

"Приятелите на Сирия" призоваха в заключителната декларация на Втората си конференция в Истанбул да се определи краен срок за прилагането на мирния план за Сирия от режима в Дамаск, но запазиха мълчание по въпроса за евентуално въоръжаване на сирийските бунтовници, предаде Франс прес.

"Групата на Приятелите на сирийския народ приветства усилията на специалния пратеник Кофи Анан и изрази подкрепата сиза цялостното прилагане на мандата му", се казва в заключителната декларация на 83-те страни участнички във форума.

Групата призова "специалния пратеник да определи крайна дата за следващите етапи, включително ново сезиране на Съвета за сигурност на ООН, ако убийствата продължат", се казва още в документа.

Още по темата
Във вторник режимът на президента Башар Асад се ангажира да приложи този план, но репресиите на правителствените войски над протестиращи предизвикват скептицизъм в много столици за намеренията на Дамаск.

"Мина почти една седмица и трябва да заключим, че режимът увеличава вече дългия си списък на неспазени обещания", заяви на конференцията държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

"Президентът на Сирия Башар ал Асад вече няма време за извинения. САЩ ще продължат да подкрепят сирийската опозиция и ще й помогнат да изпълни хуманитарни акции", посочи още тя. По думите й, става дума за доставка на специално оборудване - комуникационни средства, за да може опозицията да поддържа връзка с външния свят и да предупреждава населението за нападенията на армията.

Френският външен министър Ален Жупе също настоя за определяне на краен срок за прилагането на мирния план на Кофи Анан от режима в Дамаск.

Планът на Анан предвижда прекратяването на всички прояви на насилие от всички страни в конфликта под надзора на ООН, доставянето на хуманитарна помощ на засегнатите от бойните действия райони и освобождаването на несправедливо задържаните лица.

От конференцията в Истанбул обаче отсъстваха важни играчи, сред които главните съюзници на Сирия - Русия, Китай и Иран. Не дойде и специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан, както и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
16
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Приятелите на Сирия" затягат обръча????????????А представяте ли си враговете какви обръчи затягат-хаххаххаххахаххахахах,аа хахаххахахаххах
58
9
 
5
 
! Отговори
istorik преди 12 години
Веднага може да се отговори на въпроса колко са т.н. "православни славяни" на Балканите- една част от българите и сърбите, всички други на полуострова не спадат към тази пропагандна категория. Да румънците, гърците са ортодоксални християни, но не и русофили като вас :) За хърватите, босненците, словенците и албанците да не говори. И един подвеждащ въпросТурция към славяните ли да ги броиме :))
57
1
 
15
 
! Отговори
до чалгоумния 64 преди 12 години
Ти *** ли си или да?? Русия, Украйна и Белорус участват с почти девет милиона войска!! Обединените войски на кралицата и щатите са малко над два милиона!!
56
3
 
11
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
Думата русофили най спокойно можеш да я замениш със славяни или православни християни а такива на балканския полуостров дал господ така че си наври еврейските пропаганди знаеш къде
55
16
 
5
 
! Отговори
istorik преди 12 години
Странно бях останал с впечатлението че русия била самичка спечелила ВСВ и осигурявала някакви си "80%" "активи" военни или самодейни. Значи от фактите ИМА полза, по- малко се лъже, а реалността е че както русия, така и Запада спечелиха срещу Вермахта защото бяха съюзници. От 45 г. русия няма спечелен военен конфликт и няма да има изхождайки от ретроспективна гледна точка.
54
2
 
19
 
! Отговори
Алов преди 12 години
Не е лесно да си пишман -историк... Даже и когато си еб***н, трябва да представиш нещата като зачатие...
53
4
 
14
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Тук не става въпрос за русофили и русофоби, а за историческата истина. Няма сериозен западен историк, който да не признава решаващата роля на Русия за победата над Германия. Останалото са спекулации, пропаганда и фантастика. Какви са тия приятели на Сирия, дето от кумова срама не са поставили поне едно сирииско знаме ? Добре че, има още много мислещи българи, имаче положението е направо отчайващо.
52
19
 
2
 
! Отговори
istorik преди 12 години
Пародията и нахалството на русофилстващите понякога не познават граници- пример за това "молбите" на афганистанското правителство от 1979 г. към партийното и гасударственото руско- съветско рукаводство има ли нужда някой да ги коментира :)))))) Ами изкланото от руснаците бивше афганистанско правителство какви молби е пращало знаете ли???
51
1
 
5
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
*** обучавай *** ,понеже са неграмотни може да ти се вържат на измишлетините
50
1
 
16
 
! Отговори
bongo преди 12 години
Харесвам повечето коментари. Хората осъзнават, какво действително се случва в Сирия, но какво от това? Нашият външен министър е там и подкрепя от наше име този фарс. Ще си носим короната с цялата и тежест. Винаги сме с губещият отбор, но явно такъв е манталитета на всички наши управници - да бъдат ***! Скоро всичко ще бъде ясно...
49
4
 
1
 
! Отговори
до 53 преди 12 години
русия има ядрени бомби да си ги пусне всички в русия и в америка да омрат от радияция това американците знаят ли го ,че земята е кръгла.
48
31
 
3
 
! Отговори
istorik преди 12 години
Русофилите са всеизвестни у нас със замъгленото си съзнание, имало е в миналото също примери на подобно на тяхното "мислене"- еничарския институт.., на него дълго време се е крепяла Османската империя и влиянието. Колкото до ВСВ, сега никой не може да лъже, защото става за смях, подобни фантазии откровено развеселяват "над 80 %" от какво беше, а да " войсковия състав".
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
-----My friend the wind wille from the hills When dawn will rise, he'll wake me again My friend the wind will tell me a secret He shares with me, he shares with meMy friend the wind wille from the north With words of love, she whispered for me My friend the wind will say she loves me And me alone, and me alone----------
46
6
 
9
 
! Отговори
do 48 преди 12 години
Кво се правиш сякаш незнаеш.През ВСВ едните са били още с тоягите и камъните едва ли не.Другите с модерни танкове,оръдия картечници и самолети.Много ясно че едвам ще ги бият.Ама сега не е така.Руснаците имат много ядрено оръжие.Дори и ПРО системите да проявят някаква съмнителна фантастична успеваемост 70% значи че от 1000 ядрени глави ще останат 300 до целта си.А нали знаеш-изпуснеш ли една просто спира да има значение колко още идват в района.А Русия разполага с 20 000 и едва ли ще остане нещо.
45
3
 
3
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
Напротив спосбноста да виждаж в бъдещето определя настоящето а за Сирийците на американците не им дреме но виж защо покрай ти уреди бунтовниците да не получат една ракетка способна да удари U S Enterprise и да се каже че е негодника Асад и да стане повод за нахлуване в Сирия оттам лесно ще се доберат до Иран.
44
4
 
34
 
! Отговори
Дипломиран Историк преди 12 години
Историко, да вземеш да се гръмнеш. Втората Световна беше спечелена с РЕШАВАЩОТО участие на русия и Украйна, които осигуриха над 80% от войсковия състав на антифашисткия блок! И Русия не е участвала във войни след ВСВ, даже и участието в Афганистан беше след молба от Афганистанското правителство! Оди да пасеш, от Историята си толкоз далече, колкото Щатите от балансиран бюджет!
43
3
 
21
 
! Отговори
Р-29РМУ-2 преди 12 години
"Приятелите на Сирия" .. *** на умряло .... техните марионетки, бандите въоръжени до зъби от ония с чаршафите /С.Арабия/ са пред пълен разгром! Резолюция подобна на онази за Либия няма да я бъде ! Руснаците си взеха поука от това как старата лисица Байдан ги прецака, сега подобна грешка няма да допуснат! Без бомбите на НАТО "демократизаторите" са пълен аут, живота постепенно ще се нормализира, въпреки вноса на оръжие и бандити през границата!
42
2
 
14
 
! Отговори
до историка преди 12 години
историк си , ама си историк проповедник *** на западната пропаганда ха ха
41
32
 
5
 
! Отговори
istorik преди 12 години
Бъдещето е пряко следствие на събитията от миналото, с други думи Запада и неговото общество са и ще бъдат доминант в световната политика. Жълти, руснаци и "перси" нямат никакъв шанс в евентуално бъдещо противоборство, останалото са болни фантазии, русия изгуби всичките си войни след 1945 г, последната бе спечелена именно заради помощта на САЩ и Великобритания продължила през целия военен конфликт (1941- 45 г). Цифрите, архивите и фактите говоря красноречиво за това, което бе крито половин век.
40
3
 
22
 
! Отговори
P преди 12 години
Бах мама, тия вече дори и не се крият... преди мажеха очите на хората с мирни протести, демокрация, сега открито си говорят за въоражаване на сепаратистите в Сирия и подклаждане на нови масови кланета.. и преди бях писал - гроба на сирийците им го копаят отвън...Башар дано успее да даде отпор на мършоядите, който му разбиват държавата... лошо става, дано не се запали чергата и насам, че Сирия е през 1 държава...