Крехко примирие в Сирия. Но докога?

Армията и бунтовниците обявиха спиране на огъня
1 апр 2012 09:47,
25
Крехко примирие в Сирия. Но докога?
Сирийско дете се радва на крехкото примирие. Снимка: Reuters

Сирийският режим и бунтовниците на думи приеха плана на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан за уреждане на кризата в страната, предаде Асошиейтед прес.

Двете страни обаче поставят несъвместими изисквания за постигане на примирие, което е първата стъпка към преминаването към политически диалог и стабилизиране на обстановката в Сирия.

Сирийският външен министър Джихад Макдеси обяви снощи по телевизията, че правителството няма да изтегли армейските части и танковете от градовете и по-малките населени места, обхванати от бунта срещу режима, докато там животът не се върне в нормалното си русло.

Още по темата
Бунтовниците от своя страна настояват за пълно прекратяване на операциите на силите на реда преди самите те да сложат оръжие и да прекратят въоръжената съпротива.

Така създалата се обстановка оправдава силният скептицизъм, с който международната общност посрещна твърденията на Дамаск, че приема международния план.

Изявленията на сирийския външен министър поставят под сериозно съмнение възможността да бъде направена дори първа стъпка за изпълнение на предложението на Кофи Анан, посочва АП.

Дамаск упорито настоява, че размириците в страната били подклаждани от терористични групи, изпълняващи чуждестранен конспиративен план.

Лидерът на опозиционния Сирийски национален съвет Бурхан Галиун заяви пред АП, че сирийският режим се опитва да печели време и твърденията, че планът на Кофи Анан се приема "са просто лъжи и маневриране".

На пресконференция в Истанбул, където днес се открива среща на групата държави "Приятелите на Сирия" Галиун подчерта, че "на Башар ал Асад и на неговият режим не може да се има доверие да се ангажира сериозно с политически процес".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
ттт преди 12 години
Сирийските бунтовници са по-лоши от комунисти.Доказвам си твърдението:Някога нашите шумкари са се криели в горите и само отвреме-навреме са се "снабдявали" от някоя мандра. Сирийските се крият в градовете, та като ги преследва законната власт да има жертви сред мирното население.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да позная - примирието ще трае, докато САЩ успее да въоръжи "мирните протестиращи". После ще се инсцинира, че правителствените сили са нарушили примирието и с малко въздушна подкрепа от САЩ ще се свали "лошият" сирийски режим.И така, "доброто" ще възтържествува и Сирия ще е "освободена". Ама толкова са прозрачни... та чак скучно.
19
1
 
1
 
! Отговори
Е преди 12 години
youtube/watch?v=9GCrtELaiFcВот там находится они.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 20а ти как си с главата
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 19 и как по точно ще се осъществи този отпор , ти в ред ли си
16
2
 
0
 
! Отговори
do 14 преди 12 години
amerika veche e okupirala cqla iztochna afrika: eritreq, djibuti, kenya, tanzania i uganda i se prigotvqt da atakuvat iran no parvo iskat da padne siria. do drugia po dolu: rusia nqmashe nachin da pomogne na libia zashtoto bqha dalech i ne moje da im dadat ni orajie, ni hora. iran i siriq sa im pod nosa i amerikancite gi chaka zdrav otpor kakto ot rusia taka i ot kitai. a nie kakto obiknoweno shte sme na gubestata strana. sled tazi voina shte ostane samo sofijskiq sandjak svoboden
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а за какво че нещо не се сещам, сигурно си експерт по щатско законодателство , те в България са двама трима и ти си четвъртия , като не ти е ясно по добре не се излагай
14
1
 
0
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
***, ти дори не знаеш за кого говориш, баси промития мозък...
13
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 13 аман от комунистически *** , само провокации ви се привиждат и нашите сини митинги на времето бяха провкации и с най- голямо удовлствие бихте изпратили тогава танковете , но не ви стискаше , бъди спокое Ашар е пътник , той имаше шанс миналата година когато започнаха протестите но го пропиля сега го чака Хага или нещо по страшно.
12
1
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Египет, Либия, Тунис бяха част от план за създаване на нов враг, неслучайно там Щатите подкрепиха ислямистките движения - до 2-3 години (поне такъв е плана) Америка ще нахлуе и в Африка, в Кения и Уганда откриха петрол наскоро...
11
1
 
8
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Не говори глупости бе, така е било преди доста време, сега федералните закони и федералното правителство имат власт над всичко, отделните щати имат доста ограничена автономия и тя намалява все повече. Що се отнася до Сирия, явно на натовските *** и еврейските военопрестъпници не им стиска тоя път, но до 2-3 дена очаквайте нови провокации от страна на "цивилните" бунтовници и заглавия по медиите, че Асад е изял няколко бебета живи...
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 6 а колко петрол имаше в Египет и не беше ли египетския президент съюзник на Щатите и Изтраел , но не го подмина арабската пролет , не ви ли писна да пишете щуротии
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Игор дорогой мой това да не ти е Руската федерация , там всеки щат си има собствен законодателен осрган , собствено правителство , собствено законодателство изобщо Щатската политическа система няям нищо общо с това което ти е в главата.
8
2
 
12
 
! Отговори
игор преди 12 години
Интересно ще е, ако в САЩ се вдигнат няколко щата и искат независимост, не приемат официалната власт и президент и развяват оръжия, какво ли ще се случи?!
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крехко примирие в Сирия. Но докога?ами до тогава докато мръсните евреи ,хамериканските *** ,турски наемници и всякави други *** от опозицията не налеят ново масло в огъня .
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Либия беше далеч от Русия, а Иран и е в "двора". И пропускате Китай, а е крайно време да спрете да го подценявате. Китай също няма интерес да му контролират американци иранския нефт. И накрая - самия Иран никак не е за подценяване, той не е статист в цялата тази история.
5
1
 
17
 
! Отговори
topor преди 12 години
А в "демократизирана" Либия вече седмица се водят боеве. Но нашите "демократични" медии много "демократично" си трайкат.Изобщо янките забъркаха голям бардак на много фронтове.
4
2
 
21
 
! Отговори
Р-29РМУ-2 преди 12 години
Както отбелязват форумци, петрола на сирийците явно е по-малко и затова не ги "демократизират"! Освен това Русия си взе поука от гафа с Либия, където беше жестоко прецакана и загуби милиарди. Ясно е че резолюция в ООН няма да има, а без натовските бомби бандитите щедро финансирани от ония с чаршафите /С.Арабия/ няма да направят нищо. Така, че полека-лека нещата ще се успокоят и Сирия ще се върне към нормалният си живот преди размириците.
3
1
 
24
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Какво не ти е ясно? За да се атакува Иран, първо трябва да бъде прегазена Сирия. И "мирното" население изведнъж се сдоби с арсенал, по голям от този на нашата пиклива и измислена армия. Не помниш ли в Югославия какъв беше сценария и как се развиха събитията? Чети повече и мисли.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Маматата на чифутското племе и хамериканците. В гр.Тартус на брегааа на морееетоо се веят руски флагове и дивизион ракети "Яхонт"