"Приятелите на Сирия" затягат обръча около Дамаск

Важните играчи – Русия, Китай и Иран не дойдоха в Истанбул
1 апр 2012 19:52,
139
"Приятелите на Сирия" затягат обръча около Дамаск
Снимка: Reuters

"Приятелите на Сирия" призоваха в заключителната декларация на Втората си конференция в Истанбул да се определи краен срок за прилагането на мирния план за Сирия от режима в Дамаск, но запазиха мълчание по въпроса за евентуално въоръжаване на сирийските бунтовници, предаде Франс прес.

"Групата на Приятелите на сирийския народ приветства усилията на специалния пратеник Кофи Анан и изрази подкрепата сиза цялостното прилагане на мандата му", се казва в заключителната декларация на 83-те страни участнички във форума.

Групата призова "специалния пратеник да определи крайна дата за следващите етапи, включително ново сезиране на Съвета за сигурност на ООН, ако убийствата продължат", се казва още в документа.

Още по темата
Във вторник режимът на президента Башар Асад се ангажира да приложи този план, но репресиите на правителствените войски над протестиращи предизвикват скептицизъм в много столици за намеренията на Дамаск.

"Мина почти една седмица и трябва да заключим, че режимът увеличава вече дългия си списък на неспазени обещания", заяви на конференцията държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

"Президентът на Сирия Башар ал Асад вече няма време за извинения. САЩ ще продължат да подкрепят сирийската опозиция и ще й помогнат да изпълни хуманитарни акции", посочи още тя. По думите й, става дума за доставка на специално оборудване - комуникационни средства, за да може опозицията да поддържа връзка с външния свят и да предупреждава населението за нападенията на армията.

Френският външен министър Ален Жупе също настоя за определяне на краен срок за прилагането на мирния план на Кофи Анан от режима в Дамаск.

Планът на Анан предвижда прекратяването на всички прояви на насилие от всички страни в конфликта под надзора на ООН, доставянето на хуманитарна помощ на засегнатите от бойните действия райони и освобождаването на несправедливо задържаните лица.

От конференцията в Истанбул обаче отсъстваха важни играчи, сред които главните съюзници на Сирия - Русия, Китай и Иран. Не дойде и специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан, както и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Специален поздрав за всички свободни хора в Сирия с една песен на великия Demis Roussos - My friend the wind!Свободата скоро ще дойде и при вас,приятели!
38
6
 
0
 
! Отговори
Turk преди 12 години
haha zavisti :)))) ve4e ne 4ustvam da ima nujda da komentiram ? zavisiti vinagi 6te sa zavisti ... hay iztrite i tozi moy komentar :)))) "turska ko4ina" abe bulgarin ti kade jivee6 ? v amerika li ??? :)))) ili si ot marsianski bulgarin ??? :)))))
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На някакви си 260 км от нашата граница се провеждат такива форуми и събития... а нас никой не ни бръсне за нищо :) Църкайте си във форумите и какво от това? :) ---------------За кое искаш да ни питат, като арминията(барабар с администрацията) ни е по-малка от половин футболен стадион в Англия? Икономиката ни е колкото бюджет на средно голям град в Германия. А интелектуалното ниво на тези, които ни управляват е достойно за анти-нобеловите награди.И аз да съм, и аз няма да питам.
36
4
 
22
 
! Отговори
Цецка стругарката преди 12 години
Бабичката е обещала още 12 милиона за "демократичните" престъпници.Те ще отидат за "приятелите" : Ал Кайда, салафитите, наемници от Тунис, Либия, специални части от Катар, Франция, Англия и вътрешни наемници дезертьори.Турция ще доставя наемниците, оръжие, свързочни средства, ще осигурява командването на "демократите" и ще осигури "буферна зона" на сирийска територия ...Ако Сирия се "демократизира" като Либия, ислямистките фанатици, муджахадини и всякаква *** ще "цъфнат" в България ...
35
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българите дори не осъзнават колко богати бяха до 1989г. Всеки имаше дом, всеки имаше вила, село, земя....Преди няколко дни един англичанин ми вика колко сме добре тука сега защото си имаме имоти и коли. Извади ми талона на неговата кола в Англия, тя дори не е негова , и ми каза - виж, тя е на държавата , гледай какво пише - keeper !Лошото е че повечето Българи си мислят че онези там са супер богати, а не осъзнават как ги използват- идеи, работна ръка, пушечно месо, потребителско теле и т.н.
34
5
 
17
 
! Отговори
Драган Лостов преди 12 години
Що само знамената на Турция и СЕЩ бе?Други държави няма ли, поне на ЕС да бяха сложили флагът.Как не се намери някой да ги нюкне тия, така както са на срещата. :D
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
34ti, то така е било и под турското робство. Така сме оцелели. Здрави родови връЗки и предаване от поколение на поколение историята и истината.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
world circus
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко подлогата не е ли там или Цвъки апартамента го замества на срещата на приятелите ))
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблема на Американците и западно-европейците в страните от бившия Източен блок е, че хората на тези страни бяха прекалено образовани за да бъдат манипулирани така лесно. Не че не са наивни и не ги лъгаха, но дори след 23 години, все още хората обясняват на децата си вкъщи за какво става дума, защото е ясно че училищната система и университетите ги моделериах да бълват ***. Или ние тях, или те нас....
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
с такива "приятели" неми трябват врагове.
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
истината е каквото и да правят хамериканците Сирия няма да я получат ,зад Сирия стоят Русия и Китай ,Сирия пази гърба на Иран , а Иран си има заобикаляща ембаргото търговия със Китай . така че хамериканци дудууук ха ха ха
27
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За сирийският диктатор, чеченския вариант изглежда неприложим !
26
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
така и така са в Турция ,ами защо не обсъдиха кюрдския въпрос ,права за кюрдите няма ли ха ха ха хамер иканците заобикалят такива въпроси
25
0
 
4
 
! Отговори
do 15 преди 12 години
dano takova"pi4e" za jena da ima6
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тея лешояди дето са се събрали в турската *** са толкова ,,приятели ""на Сирия ,колкото аз съм червената шапчица от приказките
23
2
 
1
 
! Отговори
DO 12 преди 12 години
ne vijdajda6 li,4e tova e kopirano
22
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Приятели на Сирия ? Хахахахахахахахахаха. Хиените се събират да решат как да разделят Сирия.Ще иам Кюрдска държава и на Турция е обещано да не се пипа от територията и, а само от Ирак, Сирия. Проблема е, че ако пипнат и в Турция, може да решат да я компенсират с територии от Балканите...Не приятели са това а ***..
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Петролна демокрация и ядрен мир - те ще дойдат при теб без значение дали ги искаш или не!
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Планът на хамбургерите не върви!!! Според този план Асад отдавна трябваше да е свален и те спокойно да си разиграват коня.Но този път не прецениха че русия и Китай няма да гледат безучастно!!! Сега пък щели да плащат на бунтовниците!!! Повече нито един хамбургер да не е посмял да говори за демокрация, мир и тероризъм!!!!