Обвиняват атентаторите от 11 септември

Започна четенето на обвиненията, същинския процес се очаква през 2013
5 май 2012 19:58,
94
Обвиняват атентаторите от 11 септември
Мемориалът в памет на жертвите от атаките на 11 септември 2001 година. Снимка: Reuters

Военни прокурори започнаха да четат обвиненията срещу петима души, подведени под наказателна отговорност за терористичните атаки от 11 септември 2001 година в САЩ, предадоха световните агенции.

Пентагонът съобщи, че обвиненията включват тероризъм, отвличане на самолети, заговор, убийство, нападение
срещу цивилни, преднамерено причиняване на тежки телесни повреди и разрушаване на недвижим имот. Прокурорите се борят за смъртна присъда.

Начело с "мозъка" на атентатите Халед Шейх Мохамед, петимата изслушват обвиненията си и биват запознати с правата си в съдебна зала в Гуантанамо, Куба.

Останалите подсъдими са Рамзи бен аш Шаиба, Али Абд ал Азиз, известен и като Мохамед ал Балуши, Уалид бен
Аташ и Мустафа ал Хусауи, които са участвали под една или друга форма в планирането и логистиката на атентатите.

Обвиняемите се явиха пред съда в Гуантанамо през юни 2008 година, но процедурата бе прекъсната заради промяна в подхода при воденето на делото, припомня БТА.

Самоубийствените атентати от 2001 година, при които големи пътнически самолети бяха използвани като снаряди, отнеха живота на близо 3000 души в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания.

Според наблюдатели, съдебният процес най-вероятно ще започне по същество през 2013 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една страна с 200г. история, създадена от рецидивисти и катили ---------------- Тебе кой те е излъгал, че Съединените Щати са създадени от престъпници?
52
2
 
22
 
! Отговори
Томас преди 11 години
не видях да обвиняват тия в пентагона??? Извинявайте ама целия тоя фарс е смешен - уж случката се случила 2001 - те 2012 обвиняват - след 11 години. Контролиран цирк за заблуда на хората.
51
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Dnes.bg! Браво, упорити к*****та ей ! Абе те и птичките знаят кой направи атентатите, вие сте седнали да триете коментари, че не било така?
50
3
 
37
 
! Отговори
Пъзел преди 11 години
Една страна с 200г. история, създадена от рецидивисти и катили преследвани в Европа едва ли би трябвало да "обвинява" който и да е. Избили и заграбили земите на месното население (индианци) *** се приемат за съдници в целия свят.А кой ще ги обвини тях за безбройните намеси по целия свят? За измислените им войни уж в името на демокрацията???? По гадни от ислямистите са само ***!!!
49
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама тия още ли не са ги очистили?
48
0
 
17
 
! Отговори
bg преди 11 години
2 sedmici predi atakite mnogo stranni neshta sa se slu4vali v kulite,a shef na ohranata e bil dolnoproben merzavec,brat na Bush.
47
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 11 години
53 отговарям : Книгата ще я ИЗДАМ в БЪЛГАРИЯ. Българска съм /за разлика от доста поамериканчили се тук /родени в България. Нихилзма и блъскането в гърдите ,че вижте ме аз съм взел паспорт на друга държава НИКОГА не са стояли лично пред мен като цел. Но...това са други теми.P.S 52 една вметка към теб :защо си мислите ,че когато Ви се каже ,че ТУК е изпълнена някъде в някой щат/те са малко които изпълняват/смъртна присъда и това е реалност??? Идея си нямате какви схеми се правят.
46
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Буш и компания защо не са сред обвиняемите?
45
0
 
5
 
! Отговори
bg преди 11 години
Tezi petima muslemi da ne bi da sa bili direktori na firmata,kojato podgotvi i kontrolirano sruti sgradite v NY?
44
0
 
30
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Спектакъл за малоумия. Би било смешно ако не беше трагично. Съдят изкупителни жертви. Никакво съмнение няма, че атентатите бяха инсценирани (който се интерессува може да намери голям брой научни доказателства). Такова събитие беше необходимо на световния юдомасонски establishment за да започне мащабно поробване на целия свят по прикритието на "борба с терроризма". Един "коллега" даде част от физичесите доказателства, но мрежовите заптийета изтриха комментара му.
43
0
 
8
 
! Отговори
bg преди 11 години
Koi dava pravo na amerikanskite nacistki svine da vodat skalupeni procesi na 4ujda teretorija?
42
0
 
9
 
! Отговори
bg преди 11 години
Tezi petima muslemi osven 4e sa suborili kulite,sa podpalili i Raihstaga.
41
0
 
11
 
! Отговори
bg преди 11 години
Georgi Dimitrov podsudim li e?
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каквото и да и говорим световното обществено мнение се води от това каква роля ще изиграе Анджелина Джоли в поръчков филм, а дали наистина е така кой го интересува!
39
0
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
Тя тази книга къде ще се появи?В интернет или ще я издаваш?Можеш и да не отговаряш.
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това са щатите не България смъртните присъди не им мърдат
37
4
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 11 години
Е че това е добро!? Само колко американци умряха там! Ако войната във Виетнам беше продължила достатъчно сега САЩ нямаше да съществуват и щяхме да живеем в един по-добър свят! Така че още една причина за атентата срещу "свети" Дж. Кенеди
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледал съм в тубата JFK, има нещо различно в този човек от останалите президенти на САЩ.Не само това, че е католик, нещо в излъчването, някаква решителност.Не е мижетурка, като останалите.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бин Ладен - агент на ЦРУ.Бивши агенти няма.Поне в България с агентите на ДС е така.Вършиш работа и после те убиват.Та и в Щатите е същото.Милошевич - агент на ЦРУ.Саддам - агент на ЦРУ.
34
0
 
11
 
! Отговори
До 44 преди 11 години
Според съдебната система в "демократичните" страни "човек е невинен до доказване на противното". Осама бе екзекутиран само според приказки от разни поставени лица и дори не беше влизал в съдебна зала!!! Още Буш го осъди на смърт(за което няма право) при положение че същия беше работил за тяхната фамилия!