Връщането към драхмата - рецепта за перфектното изпитание

Новата драхма би загубила половината и дори повече от стойността си
26 май 2012 16:40,
95
Връщането към драхмата - рецепта за перфектното изпитание
Снимка: Reuters

Гърция продължава да скърца под тежестта на огромния си дълг и свиването на икономиката. Възможността страната да напусне еврозоната става все по-вероятна.

Ефектите от подобен ход обаче биха били брутални за обикновените гърци, чиито доходи вероятно ще се свият наполовина на фона на нарастващите цени, пише Ройтерс.

Излизането на Гърция от еврозоната обаче би имало и други последици.

Досега не се е случвало държава да се откаже от единната валута, затова и в европейските договори не са разписани конкретни процедури, чрез които да се контролира излизането от еврозоната на държава-членка.

Ако на изборите на 17 юни гърците отново подкрепят партиите, които не подкрепят  реформите и мерките за икономии, Атина може да бъде принудена да се върне към драхмата и да поеме по свой път.

Новата драхма обаче би загубила половината и дори повече от стойността си, предупреждават Фондацията за икономически и индустриални изследвания в Гърция. Това ще повиши инфлацията и ще срине покупателната способност на гражданите на страната.

Ще продължи да нараства и безработицата, въпреки че в момента всеки пети грък е безработен, предупреждават от организацията.

Перспективите за връщането към драхмата вече накараха много хора да изтеглят спестяванията си от гръцките банки. Докато през септември 2009 г. размерът на депозитите в гръцките банки достигаше 237,8 млрд. евро, към март тази година той вече се е свил до 165,3 млрд. евро.

Победа на антиевропейските партии на изборите би означавало, че бягството на гръцките вложители може да прерасне в паника, отбелязва агенцията. Може и да се стигне до налагането на контрол върху движението на парите.

Тъй като новата драхма бързо ще изгуби стойността си спрямо другите валути, спестяванията и пенсиите на обикновените гърци ще се свият скоростно. Анализаторът Вангелис Агапитос оценява, че инфлацията при новата драхма ще достигне 40 и дори 50%, за да навакса падането на стойността на новата валута. Това ще направи всичко много по-скъпо.

Агапитос посочва, че за да спре падането на стойността на драхмата, лихвените нива трябва да стигнат 30-40%. Това ще направи невъзможно изплащането на кредитите и банките в Гърция трябва да бъдат национализирани, обяснява експертът.

Много гърци и редица експерти смятат, че отказът на страната от еврото ще стимулира икономиката. Според Константин Михалос, президент на Атинската търговско-промишлена камара, Гърция не разполага с достатъчно силна експортно-ориентирана икономика, да се възползва от девалвацията на валутата. Страната в момента внася два пъти повече, отколкото изнася.

“Без никаква реална тежка промишленост гръцката икономика не може да се възползва от това предимство”, коментира Михалос.

"Основната ни индустрия е туризмът, но в една хаотична ситуация кой турист би избрал да дойде в Гърция, веднага след като страната се върне към драхмата?", допълва той.

Експерти предупреждават, че връщането към драхмата би предизвикало разпространението на крайната бедност в страната от 40-те години на миналия век, когато Гърция беше под нацистка окупация.

Анализатори очакват и повишаване на престъпността заради борбата на хората да си плащат сметките.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: еврозонаГърциядрахма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
3
 
! Отговори
баба Гинка преди 11 години
Гърците най-сетне ще заживеят според обективния си потенциал. Срещата със собствената им действителност наближава да се състои. Бедни, мързеливи и надменни.
83
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще ги прецакат - в крайна сметка ще изтеглят целия наличен паричен потенциал натрупан в народа. Сега просто измислят схемата, как Гърция да остане в съюза, и да им изтеглят натрупаното по сметките. Ако проработи в Гърция, ще се приложи и в другите страни
82
7
 
7
 
! Отговори
българин преди 11 години
Писна ми да слушам глупости.Маляките са светлинни години пред нас.Ще ядат дървото след 5 год.,ако въведат след 2-3 мес.драхмата.Сега ще им свалят средната работна нетна/чиста/заплата на 1160 евро на месец.А ние къде сме с нашата ср.мес.заплата от 240 евро?А как са постигнали това-с много работа,с много лъжи и измами спрямо Европа,не знам.И още нещо-гъркът към момента има по-висока производителност от българина.И по-качествено работи от нас.
81
4
 
8
 
! Отговори
до бай Трендо преди 11 години
Дори и да станат български доходите на гърците,това не означава че българските доходи ще станат гръцки,нали? Ех,пуста балканска злоба....
80
5
 
6
 
! Отговори
Бай Трендо преди 11 години
На мързеливите грисове спешно им е необходим нов полковник Падопулос! Затягане на дисциплината му е майката и спешно въвеждане на български доходи за цялото население, обитаващо територията на Гърция.
79
2
 
0
 
! Отговори
До 87 преди 11 години
Млада медия са. Правят грешки, но кой е безгрешен в крайна сметка. Хората правят опит с не до там голям бюджет.Рискуват. Виктория трябваше да запише с воис рекордер думите на г-н Аврамидис.''Последвалят отговор на Аврамидис се оказа низ от обяснения и нападки.''-тук е кулминацията. Репортажа и ще ше да е ударен. Явно е израснала в Гърция и е млада, защото можеше още по добре да го контрира.
78
2
 
2
 
! Отговори
Do 70 преди 11 години
Виктория Миндова е млад журналист - живее и работи в Гърция. Няма как да познавам момичето, но все пак браво за смелостта и.''***'' е много грозно обръщение.Синоним на думата спекула(на гръцки) е кердоскопия(на гръцки) или казано по друг начин опит, да се възползваш от някого или от дадена ситуация.
77
2
 
21
 
! Отговори
до 81 преди 11 години
А сега какво изнасяме за Гърция,освен слугини и *** ? Защото в нашите супермаркети гледам гръцки зеленчуци,млечни продукти и макаронени изделия,ама в гръцките няма български такива
76
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците са добре , ние да му мислим!
75
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лельо Миме , що не си ги пуснеш отдолу да ги сготвиш ? И без това тая голяма дупка за друго не я ползваш , поне за гърне я ползвай ! Къде боб , къде грах със свинско ......и запръжката от тебе , пък ако няма какво поне пуканки можеш да опукаш !
74
3
 
1
 
! Отговори
х ахах аааа преди 11 години
Стига с тези комунисти,,*** се управлрява от демократични демократчета....пак сте недоволни.....какво от това като сте гладни-другите имат-няма равенство,няма братство-кой оцелее....
73
2
 
9
 
! Отговори
... преди 11 години
Слаба драхма значи силен износ към БГ.Това пък за нас значи слаб износ към Гърция.
72
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При криза с драхмата гръцките банки ОББ, Пощенска, гръцкият мобилен оператор Глобул и другите гръцки фирми в България ще се опитат да изтеглят значително количество евро от България, за да спечелят от курса на драхмата.
71
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе вие луди ли сте, кой ще допусне Гърция да излезе от Еврозоната. Тоя съюз не е направен за да излизаш от него, не случайно в договорните документи такива варианти въобще не са разгледани. Излизаме чак когато се разпадне напълно и това може да стане само по желание на Германия и Франция.
70
4
 
7
 
! Отговори
писна ми от тях преди 11 години
Тази Циганландия какво все я навират в новините? Писна ми от гърчоля. Като не искат да си плащат заемите, бой по канчето. Банките ще си вземат парите, бъдете сигурни - независимо дали приемат драхмата или ще се разплащат с кози барабонки. Заемите са в евро и ще връщат евро.
69
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо цял свят се е затичал да им помага? Как ще стане да харчиш безогледно, и друг да плаща сметката? Против съм. Не е красиво, не е възпитателно. Гърците си имат достатъчно богаташи, огромен морски флот, малсини. цитруси. Тяхното е наглост. Харесвам ги, ама това прелива чашата. Все едно друг да ми плаща сметката в расторанта. Вика му се авантаджииство. Да стовт в ЕС и в Шенген, но да си плащат сами, както правят всички народи. Всеки сам си е отговорен за дома.
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Слаба драхма ще означава рязък спад на износа на България за Гърция и България ще трябва да търси нови заеми в евро или да девалвира лева и валутния борд.
67
3
 
9
 
! Отговори
Така е Пешо.... преди 11 години
...много сме зле ...затовао по Гергьовден само 200хил.човека заминаха за Гърция за празниците...!Само от Сомалия ,немаше.....
66
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунизъм вече няма и нещата се връщат в нормалното си положение. Защо да се спонсорира Гърция, като няма пред кого да показваме капиталистическият просперитет, нека отново стане скапана балканска държава, каквато винаги си е била.
65
4
 
1
 
! Отговори
леля мария преди 11 години
Сега се прибрах и ще си сготвя свинско с грах и маслини,много е вкусно,има едни малки тайни на Маги,изсипваш в тенджерата всичко и готово,пазарувам най-често в Била,но и във Фантастико ходя често,там си купувам прах - парфюм,който заедно с ленора,ухае превъзходно,но тази вечер няма да простирам,защото започна да вали дъжд.