Нова демокрация и ПАСОК заедно имат абсолютно мнозинство

Консерваторите печелят 30.1%, СИРИЗА – 26.57%, ПАСОК – 12.48%
18 юни 2012 08:43,
152
Нова демокрация и ПАСОК заедно имат абсолютно мнозинство
Нова демокрация спечели 30.1% от гласовете в Гърция. Снимка: Reuters

Консервативната партия Нова демокрация и социалистическата ПАСОК получават заедно абсолютно мнозинство от 163 места в 300-членния парламент, обяви гръцкото министерство на вътрешните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според резултатите от преброяването на 81 процента от избирателните бюлетини консерваторите печелят 30,5 процента от гласовете и ще имат 130 места в парламента.

На второ място е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА с 26,57 процента и 71 депутати, а трета е социалистическата ПАСОК с 12,48 на сто и 33-ма депутати.

Четвърти са дясната партия "Независими гърци" със 7,46 на сто и 20 места в парламента, следвани от крайнодясната "Златна зора" с 6,93 на сто и 18 места, Демократична левица с 6,1 на сто и 16 места и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) с 4,48 процента и 12 места.

Днес сутринта министърът на вътрешните работи на временното правителство ще се срещне с председателя на парламента, за да му връчи официалните резултати от изборите. След това с резултатите официално ще бъде запознат президентът Каролос Папуляс.

По-късно днес Папуляс ще приеме 61-годишния лидер на НД Андонис Самарас, за да му връчи, съгласно конституцията на страната, първия мандат за съставяне на коалиционно правителство.

Нова демокрация получи най-много гласове на изборите, но не достатъчно за сформиране на самостоятелен кабинет. Самарас още вчера призова всички партии да участват в правителство на националното единство. Той ще има три дни за съставянето на правителство.

Още по темата
Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос заяви, че иска в правителството на националното единство задължително да влязат освен НД и ПАСОК, също Демократичните леви и СИРИЗА, която обаче вече отхвърли възможността да участва в управлението заедно с Нова демокрация.

Ако Самарас не успее да състави кабинет, президентът ще предаде мандата на лидера на втората по значимост политическа сила в парламента - левите радикали. В случай че и СИРИЗА не успее да се договори с никого, мандат ще получи лидерът на ПАСОК, която зае трето място на изборите.

Ако и той се провали, последната възможност за съставяне на правителство ще стане срещата на лидерите на политическите партии под егидата на президента. При пореден неуспешен опит Гърция ще бъде изправена след месец пред трети парламентарни избори.

Лидерите на основните политически сили заявяват, че е необходимо да се постигне споразумение и да се избегне подобен вариант по всякакъв начин, защото страната няма да издържи на нови избори, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия гърците не са за жалене, 4 000 фенове имат по стадионите на европейското. едни се бият по площадите за лудо с полицията. други си правят кефа по стадионите и се наливат с бира. я, без тия хитреци. само искат от запада евра. всички видяхме какви са футболистите им и на терена. пълни артисти и циркаджии, гледащи по всевъзможен начин да заблудят съдията. пълна измекярщина, а доста българи им се възхищават на цялостното им поведение като нация. жалко.
95
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеделник сутрин повече от 100 безсмислени коментара по проблем който почти не ни засяга...Дали в някой гръцки форум ще намерите толкова голям интерес към България ? От 9 без 15 досега колко ли работа може да се свърши...После гърците били мързеливи :) А на работливите българи дали им се плаща да коментират проблеми които не ги засягат ?
94
0
 
3
 
! Отговори
до 92 преди 11 години
съвсем си им е наред системата, има 50 депутатски места бонус за първия, това гарантира стабилност - иначе в такъв момент не трети, а триста итрети избори щяха да се задават
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 102 първо Рим не е бил толкова дълго под фиормата на Империя въпреки, че все на това наблягате апогей в своята история постига в последите години на Републиката
92
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 100 а ти да не би да се смяташ за българин и какво по точно е българина , славянин , тракиец , номад дошъл от Алтай или от Афганистан , или всичкото заедно барабар с всики останали които са минали през балканите о са е......ли , извинявай на да се смяташ чист в нещо си е малко смешно у нас иначе като сузнание и аз и ти сме българи , но ген ме е страх да прояверя дори.
91
3
 
2
 
! Отговори
perdahko преди 11 години
Като се замисля,наливали са пари в Гърция да могат малаките да са постоянно къркани и да им се виждат гръцките вампирици хубави-инак да са се пръснали по четирите краища на света с невъобразима скорост!Хитри ,хитри европейци еййй!
90
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Елада е била известна с градове - държави, но никога не е била държава по смисъла на това понятие. Отделно тези градове са воювали помежду си или са сключвали военни съюзи, според случая. Ролята на гърците в историята е силно преувеличена. Естествено, че не могат да се мерят с римската империя, на която армията или е строяла, или е воювала. Някой да посочи границите на тази древна елинска държава....
89
2
 
1
 
! Отговори
до 100 от еллин преди 11 години
доктора каза да ти казваме да на всичко..
88
3
 
8
 
! Отговори
расате преди 11 години
То сегашните гърци елини ли са?!То некога какви гърци имашеее -истински българи.
87
2
 
3
 
! Отговори
до 88 от еллин преди 11 години
"когато руснаците и французите ги освободиха от османците. " бъркаш ни нещо с българите..Нас не са ни освободили а сами си го извоювахме! Колкото и да не ти се ще! Над 8 години сме поддържали сами революция осъдена като пиратска от Метерних и всички западни "европейци"...
86
1
 
3
 
! Отговори
до 88 от еллин преди 11 години
Това че не е имало държава обединена не значи че няма етнос! И израел не е бил никога обединен и повече от 2000 години не е съществувал като държава! Атина е еллинска държава така че това което казваш няма логика, смисъл и аргументи.. Именно римския форум е адаптация на това нещо, до някъде естествено (примес на олигархия и демокрация - и двете гръцки думички..)..
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 88 Ало моля ти се ще те върна в 4 клас , да си чувал нещо за гръцките градове държави полисите , да си чувал нещо за Атинския съюз , за Перикъл, Алкивиад за Пелопонеските войни , кой според теб на времето спря любимите ви иранци / персийци / арийци при Термопиолите , битката при Маратон и Саламин не посягай на най ценното което човека в своята история е създал и колкото да не ти се ще това е станало там в Атина в пиодножието на Партенона., прекалено си малък да се мериш.
84
1
 
3
 
! Отговори
perdahko преди 11 години
Ние ,че сме ужасно зле спор няма,но сърби и най-вече малаки са мнооого по-зле ,защото ние бяхме като в концлагер-сърбите пътуваха и работеха свободно в "свободния" свят, а гърчолята мързеливи получаваха огромни финанси бонус!А сега и те като нас-та и по -зле!Е,кой е по-голям и*иот?Ние никога не получихме шанса,който те пропиляха!Надменни,мързеливи,неграмотни"елини"-смях!
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нещо не им е наред в системата, не може първия да има 30% втория 27% и за 3% разлика първия да вземе 130 депутата, а втория 70 ....? къде отиде математическата логика ....
82
1
 
1
 
! Отговори
до 86 от еллин преди 11 години
Този текст на Солон е тотално изваден от контекста! Както македонците цитират филипиките на Димостен! Прочети защо го казват и то на древногръцки смисъла е съвсем различен! Става въпрос за спора дали библиотеките и знанието трябва да е достъпно за всеки. Египтяните смятат че мъдростта не бива да е достъпна а Солон спори именно срещу това!
81
0
 
5
 
! Отговори
do кос преди 11 години
Кое му е достойното на такова поведение? Току що имаше интервю по ВВС с един от лидерите им...такова арогантно поведение демонстрира.Смисълът беше-дайте ни пари да живеем добре, иначе ще станем като България и Румъния!*** !
80
1
 
0
 
! Отговори
до 85 от Еллин преди 11 години
Със сигурност рим е оставил след себе си наследство. Едно от най-важните е глобализацията в добрия смисъл, както и всичко което споменаваш. Нашата култура можа да е била по-хуманна от римската и да въздига в култ човека но е била затворена за не еллини. Александър е първия изнесъл тази култура и извън територията и етноса. Въпреки това рим е крачка напред в много отношения. Но не можа да се каже че сме били римска адаптация.
79
1
 
6
 
! Отговори
до 85 преди 11 години
древна Елада е дала на света демокрацията--За да дадеш на света демокрацията, трябва да имаш държава. Гърците имат държава едва от 1830 г., когато руснаците и французите ги освободиха от османците. Демокрация е начин на управление на държава. Те коя държава са управлявали? Римската империя ли? Османската империя ли?
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 82 елина , древните елини казват Финикия сиреч " пурпурна страна" на Ханаан познай за кого Ханаан е била обетованата земя.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците били като деца..хаха беше там и го чу нали? къде си го чел това? кога са го казали?--Ха, ха - ама сега малко история. Когато Солон, почети за него в историята, грък е, отива в Египет се среща с египетски първосвещеници. Един от тях му казва:"Солон, вие гърците умствено сте като деца. Никога не помъдрявате.""Какво имаш предвид?" попитал Солон."Вие сте твърде млади по дух и нямате нито знания, нито традиции наследени от предшни поколения."Чети историята, не пропагандата на маляките.