Брайвик иска да е "терорист", не иска да го изкарват луд

Извършил убийствата, воден от екстремистките си убеждения
Обновена: 22 юни 2012 17:51 | 22 юни 2012 14:41,
104
Брайвик иска да е "терорист", не иска да го изкарват луд
Андерш Брайвик Снимка: Reuters

Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик е извършил кървавите си деяния, воден от екстремистките си убеждения, заяви в заключителната пледоария на защитата неговият адвокат Гейр Липестад, цитиран от ДПА.

Брайвик трябва да бъде признат за вменяем и да поеме отговорността за действията си, каза Липестад, оборвайки искането на прокурорите, той да бъде обявен за невменяем и следователно освободен от отговорност.

Още по темата

"Твърдя, че действията му на 22 юли миналата година произтичат от неговия екстремизъм, заяви Липестад пред окръжния съд в Осло в последния ден на делото срещу човекът, виновен за смъртта на 77 души в Осло и на остров Ютьоя миналата година.

Брайвик е безскрупулен и циничен терорист, който е замислил деянията си, подчерта адвокатът.

Ако съдиите приемат искането на обвинението, Брайвик ще бъде настанен в психиатрична клиника, а не в затвора. Ако бъде обявен за психически здрав обаче, той може да бъде осъден на най-тежкото наказание - 21 години затвор със строг тъмничен режим, което би могло да се удължи безсрочно, тъй като Брайвик ще бъде смятан за опасен.

Очаква се съдът да огласи решението си на 24 август.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
0
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 94Информацията ти не е много точна.В лагера са били децата на управляващата партия и много чужди деца,включително и от Чечения,а там са най големите главорези!Не е трябвало да убива децата а цялото норвежко правителство за изнасилените от цветнокожите и мюслитата норвежки девойки,а те са хиляди!!!Но не е луд,само неправилно е избрал целите си!
72
2
 
0
 
! Отговори
888 преди 11 години
Луд е. Най-малкото защото е избил толкова НОРВЕЖКИ младежи, за да оттърве страната от ЧУЖДЕНЦИ ?!
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Braivik e borez za svoboda boresht se s hgemonskata sataninska USA I EU politika
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този е лигльо. Подкрепящите го са *** и лигльовци, които са на отчет, където трябва.
69
1
 
7
 
! Отговори
гадател преди 11 години
като му дойде времето,ще го направят герой.
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За този изверг наистина е най-добре да си го обвинят за луд и да го накажат с лоботомия. Ще вегетира до края на живота си като фикус
67
2
 
3
 
! Отговори
Roni преди 11 години
Za poslednite 30 godini Breivik e shampion.
66
1
 
3
 
! Отговори
Rumi преди 11 години
В норвжкото законодателство няма доживотна присада.Наи-голямата е 21 години,но има и амнистии от краля.Затова убиеца иска ефективна присьда.Ако го изкарат луд,тгава ще баде затворен доживот в психиатрично заведение.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
норвежците трябва да се грижат за здравето на нацията.по-добре да го обявят за луд, а не за масов убиец.
64
0
 
10
 
! Отговори
гурбетчия до 86 преди 11 години
Абсолютно си прав ! Човек ,който от дълго време планира така прецизно убийство ,значи не е луд ! Може да има някакво леко психическо разстройсто породено от продължителна омраза към някого ,но това не означава ,че не осъзнава какво върши и че върши престъпление !
63
6
 
6
 
! Отговори
IND преди 11 години
В началото наистина смятах, че е най-добре да го убият, но сега си мисля, че наистина е по добре да лежи в психиатрия - в стая 2 на 2 с вързани крайници и да го тъпчат посточннно с хапчета докато забрави кой и каквъв е. Това ще е най доброто наказаниеза него а не смърт.
62
2
 
9
 
! Отговори
Случаен Минувач преди 11 години
Поредният Херострат. Най-голямото наказание за този безумец е да го затворят без значение къде и да бъде забравен. Този търси известност, слава и последователи. Присъдата му трябва да е забвение. Няма толкова голямо наказание, с което да изкупи греха си. Мир на праха на жертвите му.
61
1
 
1
 
! Отговори
Наци преди 11 години
\\\\\\=88=//////
60
2
 
1
 
! Отговори
до 80 и 81 преди 11 години
Защо си пишеш и си отговаряш сам бе...
59
3
 
4
 
! Отговори
до 80 преди 11 години
Аз не съм страхливец и съм готов да убия всеки *** който ми се яви пред очите ! Можа да набия 10 *** наведнъж ! Ясно ли ти е ?!
58
10
 
4
 
! Отговори
do 79 преди 11 години
прав си, но това е самата истина, тези които се възхищават на брайвик, са страхливци с най-различни комплекси.
57
2
 
0
 
! Отговори
до 77 преди 11 години
ами като не искаш да убиваш никого ,не говори за страх до посиране ,и че хората не правили нищо а само пишели по форуми !
56
4
 
4
 
! Отговори
боян преди 11 години
светнал се е нашия, че в лудницата ше го тъпчат с медикаменти и ше го поддържат със статут на живо парче месо в следващите 30-40 години...друго си е панделата - телевизорче, редовно хапване, писане на мемоари... ама жална му майка кво му готвят... ше изкупи животите на жертвите стократно, докато е жив
55
4
 
2
 
! Отговори
do 74 преди 11 години
ами аз не искам да убивам никого, затова няма как да се възхищавам на *** *** брайвик, а ти продължавай да се надъхваш, дано един ден се престрашиш и спреш да пълниш гащите от страх.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Той носи отговорност за постъпката си, точно така както и аз съм била в отговорност, докато външно ми е бил оказван натиск. Но в случая има леки различия помежду ни.