Ужасяваща екзекуция на афганистанка за прелюбодеяние

Видеозапис отново предизвика полемика за правата на жените в страната
Обновена: 9 юли 2012 10:13 | 9 юли 2012 09:00, Петя Славова
226
Ужасяваща екзекуция на афганистанка за прелюбодеяние
Снимка: Reuters

Видеозапис с екзекуция на жена, обвинена в прелюбодеяние, предизвика за пореден път полемика за правата на жените в Афганистан след 10 години на международно присъствие в страната, предаде Франс прес.

Записът бе разпространен броени часове след важна среща в Токио на международните донори за Афганистан, които обещаха да дарят на страната над 16 милиарда долара до 2015 г. В замяна те поискаха обаче подобряване на положението на жените.

АФП определя кадрите от видеоматериала като ужасяващи. В малко село в централната провинция Парван няколко десетки мъже гледат към жена със сивкаво було, която седи с гръб към тях.

Жената изслушва прочитането на своята "смъртна присъда", без да трепне. След като цитира няколко сури от Корана, в които прелюбодеянието се осъжда, "съдията" - талибан с дълга черна брада - я "признава за виновна", че е избягала от своя съпруг с друг мъж. Той възхвалява муджахидините, че са заловили бегълката, и обявява, че "ние не можем да й простим"."Аллах ни казва да приключим с нея", продължава съдията талибан и обявява, че съпругът на жената "има правото да я убие", пише БТА.

След това подават автомат Калашников на облечен в бяло мъж, който застава на два метра зад "подсъдимата". Като вика "Аллах акбар" (Аллах е велик), той стреля два пъти по жената, без да улучи, но третият куршум попада в главата. Жената рухва на земята, но нейният палач стреля още два пъти в трупа. На сцената присъстват само мъже. Някои снимат с мобилните си телефони.

Официалната версия е по-различна. Според говорителка на регионалните власти в провинция Парван 22-годишната Наджиба била задържана от талибаните за това, че имала извънбрачна връзка с техен командир. Преди 16 дни бунтовниците я признали за виновна и я осъдили на смърт за по-малко от един час.

Екзекуцията била извършена пред съселяните на жената. Полицията и армията междувременно били мобилизирани, но не успели да се намесят. Силите за сигурност обаче подготвят голяма операция, за да открият виновните, увери говорителката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
3
 
1
 
! Отговори
от 141 до 162 преди 11 години
Аз моя няма да го взимам защото е егоист и *** ,пак казвам правили сме много опити с братовчедка ми да накараме мъжете ни да се откажат от егоизма и простащината и да не мислят само за себе си ! Явно и ти си от тях ! Дано жена ти намери начин да си разнообрази секса зад гърба ти ,понеже такива като тебе това заслужават ! Пак ти казвам ,п..ка на егоисти не давам ,а тези тъпкачи са разведени ,и нямат какво да предложат ! По-добре да давам п..ка на разведен или неженен ,отколкото на семеен его
139
0
 
2
 
! Отговори
От 159 до 141 преди 11 години
Чакай, чакай... за какво са ти тъпкачи. Други ху..ве не ща да гледам. Семеен съм, но за какво ми е жена ми. Ти твоя нали няма да го взимаш. Ще си направим кефа няколко пъти, пък може и да повторим :) ПС: не се лигавя, просто се кефя на открити жени, които не се страхуват да изкажат желанията си на глас!!!!
138
3
 
2
 
! Отговори
до 159 от 141 преди 11 години
ОК ,става само ако си семеен и вземеш и жена си , п...ка на егоисти не давам ,ако позволиш и на жена си да се забавляваме заедно ,ОК! Ще дойдем с братовчетка ми и още двама тъпкачи /понеже нашите мъже са старомодни , какво ли не сме опитвали за да им втълпим в тъпите глави да се откажат от този егоизъм / !
137
1
 
1
 
! Отговори
До 141 преди 11 години
Забравих да допълня - може и братовчедка си да вземеш!!!!!
136
2
 
1
 
! Отговори
До 141 преди 11 години
Може да ти стана 5-я. 20 см. ми е пръчката, дебеличка при това. Другите 4-*** ще са блед спомен след като си легнем с теб!!!! Поканата важи с пълна сила
135
1
 
9
 
! Отговори
Караибрахим осъзнали преди 11 години
би следвало да скопят и командира на талибаните дето е п*л семейната жена в разрез със скотските им религиозни закони .Няма по просташка религия от исляма и винаги съм се чудил на фанатизираните като пингвини забулени и с промити мозъци.Като ги гледам с пъстрите им носии и съзнание останало в средновековието само за едно се сещам..
134
0
 
2
 
! Отговори
Хектор до 155 преди 11 години
Ок,ок съгласих се НЯМА логика щом казваш,не я ли виждаш никой неможе да помогне.
133
1
 
0
 
! Отговори
гурбетчия до 154 преди 11 години
Не е важно кой го е казал ,а е важно дали има ЛОГИКАААААА !
132
0
 
0
 
! Отговори
Хектор-До чикиджия преди 11 години
Казал го е Лао Дзъ а не аз,спори си с него щом те влече,но аз знам че в спора със него ТИ ще победиш,нали така Анщайн :))))
131
1
 
2
 
! Отговори
До 139 преди 11 години
Обичам жените с такова мислене... ммммм какви спомени само оставят :)
130
3
 
2
 
! Отговори
гурбетчия до 150 преди 11 години
Ееее ,ти "пращиш от акъл бе" ! Много "мъдра" приказка каза ! И има "много голяма връзка" между секса , чайниците и чашките , умник !
129
0
 
11
 
! Отговори
алилиии преди 11 години
единствената управия с теа чикиджии е създаване на женски ескадрони на смърта, които да ловят талибаните и да ги скопяват, след което - на къра и да бачкат като волове.Присъдата да бъде изпълнена публично пред всичките жени от селото. След 10та екзекуция, всички мъжкари- талибанци ше са най-върлите защитници на еманципацията на жената.АЛЬКЪ АГБАРЪ!!
128
7
 
2
 
! Отговори
Хектор до -139 преди 11 години
Моме,да си контакт или щепсел не е едно и също.Отговор на твоите "мисли" е дал велик мъдрец преди 3 000 години.Дошла една царица при него да и обясни защо мъжа може а жената не,добре казал й дай седем чайника и седем чаши,напълни единия чайник със чай,другия със вода,третия със вино и т.н.Вземи сега единия чайник и налей във седемте чаши,нормално е нали?-Да казала тя,сега налей във една чаша от седемте чайника,нормално ли е?-Не казала тя.Ако ти кажеш че е нормално си за 4-ти километър.
127
1
 
3
 
! Отговори
с. преди 11 години
Ужас!*ти ***!
126
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия талибани как са се опъвали толкова години на руснаците,като от 2 метра не могат да уцелят неподвижна мишена.
125
6
 
1
 
! Отговори
от 141 до 144 преди 11 години
Виж кво ,не си позволявай да правиш заключения за нещо ,които не знаеш и не си виждал !!! Човек, който си позволява да опипва по дупето братовчетката на жена си и да и говори за секс ,значи е готов дори и да прави секс с нея ! А с братовчетка ми нямаме никакви тайни ,имаме много спомени като бяхме моми ,дори сега и тя да ме помоли да направя нещо за да разбере дали нейният мъж би изневерил с мене ,аз също ще й помогна да разбере какво представлява мъжът й !
124
5
 
21
 
! Отговори
пенчо преди 11 години
Всички религии трябва да се забранят с международен закон. Те дърпат и винаги са дърпали човечеството само назад.
123
0
 
5
 
! Отговори
до 141 преди 11 години
Браво! Ти си "героиня". И кво? Вкрайна сметка е готов, а дали наистина би го направил! Май ти си *** в случая...
122
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Исляма е рак за планетата! И те били хора, еми не са... Да убиеш човек за такова нещо... От каквато и гледна точка да го погледнеш ти става ясно!!!
121
19
 
3
 
! Отговори
моят мъж се правеше преди 11 години
на много морален и честен ,много "ме обичал и не желаел друга" ! Но понеже на мене такива номера не ми минават ,и когато реша знам как да разбера дали би ми изневерил ,направих така и разбрах ,че е готов да ми изневери ! Изкарах му го тъпкано ,преспала съм с 4 негови приятели ,ей така на пук ! Той все се съмнява ,но не може да ме хване !