Ужасяваща екзекуция на афганистанка за прелюбодеяние

Видеозапис отново предизвика полемика за правата на жените в страната
Обновена: 9 юли 2012 10:13 | 9 юли 2012 09:00, Петя Славова
226
Ужасяваща екзекуция на афганистанка за прелюбодеяние
Снимка: Reuters

Видеозапис с екзекуция на жена, обвинена в прелюбодеяние, предизвика за пореден път полемика за правата на жените в Афганистан след 10 години на международно присъствие в страната, предаде Франс прес.

Записът бе разпространен броени часове след важна среща в Токио на международните донори за Афганистан, които обещаха да дарят на страната над 16 милиарда долара до 2015 г. В замяна те поискаха обаче подобряване на положението на жените.

АФП определя кадрите от видеоматериала като ужасяващи. В малко село в централната провинция Парван няколко десетки мъже гледат към жена със сивкаво було, която седи с гръб към тях.

Жената изслушва прочитането на своята "смъртна присъда", без да трепне. След като цитира няколко сури от Корана, в които прелюбодеянието се осъжда, "съдията" - талибан с дълга черна брада - я "признава за виновна", че е избягала от своя съпруг с друг мъж. Той възхвалява муджахидините, че са заловили бегълката, и обявява, че "ние не можем да й простим"."Аллах ни казва да приключим с нея", продължава съдията талибан и обявява, че съпругът на жената "има правото да я убие", пише БТА.

След това подават автомат Калашников на облечен в бяло мъж, който застава на два метра зад "подсъдимата". Като вика "Аллах акбар" (Аллах е велик), той стреля два пъти по жената, без да улучи, но третият куршум попада в главата. Жената рухва на земята, но нейният палач стреля още два пъти в трупа. На сцената присъстват само мъже. Някои снимат с мобилните си телефони.

Официалната версия е по-различна. Според говорителка на регионалните власти в провинция Парван 22-годишната Наджиба била задържана от талибаните за това, че имала извънбрачна връзка с техен командир. Преди 16 дни бунтовниците я признали за виновна и я осъдили на смърт за по-малко от един час.

Екзекуцията била извършена пред съселяните на жената. Полицията и армията междувременно били мобилизирани, но не успели да се намесят. Силите за сигурност обаче подготвят голяма операция, за да открият виновните, увери говорителката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
9
 
! Отговори
Радо преди 11 години
Ами сигурно гаджето и талибанският командир е лобирал за безболезнена смърт.Връзкарщина навсякъде.
159
1
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
Талибаните вече са тръгнали по пътя на цивилизацията и либерализма. Ако са прилагали шериата буквално би трябвало да я убият с камъни.От тази гледна точка растрела си е направо акт на милосърдие и ренесансов хуманизъм.
158
8
 
11
 
! Отговори
SS-Totenkopf преди 11 години
до 179 : Напълно прав си Ал,тия гнусни диваци трябва просто да се изтребят,те не заслужават да живеят !!! "Харесвам миризмата на *** рано сутрин....мирише на ... ПОБЕДА "!!!
157
2
 
2
 
! Отговори
Браво, бе преди 11 години
седерастията стигнахте до идеята за санитарно почистване на непълноценните.
156
5
 
8
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Какво толкова е направила жената ,че ще я убиват ?! Правила е секс с друг мъж ,кво пък толкова лошо има , да не би да му е скъсала х... ?!
155
0
 
2
 
! Отговори
roki преди 11 години
sigorno.v.bylgaria.ako ima takiva.zakoni 6eni nyma da ima
154
5
 
23
 
! Отговори
Ал преди 11 години
Прекрасни хора са тия афганци, все още живеят в 13-ти век и изобщо не искат да излезат оттам.А защо цивилизования свят трябва да ги търпи и да налива 15 млрд. долара за тяхното приобщаване.По-добрият вариант е масирана бомбардировка с неутронни бомби , санитарно почистване с *** и заселване на територията с нормални хора.
153
0
 
3
 
! Отговори
kar4ev преди 11 години
tiq sa psihi4no nestabilni
152
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЙТО ИСКА ДА НЕ МУ ИЗНЕВЕРЯВАТ , ДА НЕ СЕ ЖЕНИ !!! ЧОВЕК САМ РЕШАВА КОГА ИМА НУЖДА ДА ПРЕ-ЯЖДА ,ПРЕ-ПИВА, ПРЕ-НАТОВАРВА ,ПРЕ-ЛЮБОДЕЙСТВА И ПР.
151
0
 
2
 
! Отговори
174 преди 11 години
Gledam i se radvam na super tapite istoriki .nishto mai ne pravite samo se cenite koi ,koi e.
150
0
 
3
 
! Отговори
ДО 174 преди 11 години
НЕ УМУВАЙ МНОГО ,ГЛЕДАЙ СИ ТВОЯТ ЖИВОТ !
149
0
 
1
 
! Отговори
maceto преди 11 години
Do 173 a vie mnogo li ste ostroumen.kak pozna .4eta vi tuk glupostie isi mislja bg na kakvo dolno nivo sa padnali .koj e nai haresvanata i koi e nai dobrijat eb-4 .koi po balkana shtel da hodi da e-e me4kata.damata pak s neinite tapka4i.
148
2
 
2
 
! Отговори
от 141 до 169 преди 11 години
Аааа много се радвам ,че си суингър ! Дай някакъв скайп и да се срещнем ,ти и жена ти ,аз ,братовчетката и още двама наши приятели !!! ПОЗДРАВЯВАМ ТЕ ,ЧЕ НЕ СИ ЕГОИСТ !
147
0
 
0
 
! Отговори
maketo преди 11 години
Vzemi zaregi toja mag141 .zakakvo tie peri s ergen4etata i razvedenite .ako mislish 4e magat ti ne znae lagish se.
146
0
 
0
 
! Отговори
До 141 преди 11 години
Гледай сега. Нещо се ядосваш. Но аз знам защо... защото ти се е.е ама няма с кого. Ние такива проблеми нямаме - ей го на.. Петък заминаваме на балкан по повод дружно еб.ане с бая хорица. Не се ядосвай, моля те
145
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоро гледах един клип ми изкочи във фейсбукът,как отрезаха на един човек главата,шот станал християнин.Та го намерили и му говори един,друг държи ножа и почна да му реже главата.Големи изверги са,жестоки зверове.Аз не можем заек да заколим,камо ли човек!Требва американците да ги опитомят,ако требе и ние да помогнем,но тез диваци требе да станат хора.Не може да убиеш една женица с камъни зашото някой казал на друг че била изневерила.Диви хора както има диви животни,така са и тези-диваци.
144
0
 
0
 
! Отговори
maketo преди 11 години
Abe vse ste *4i tapka4i .mai ste nikoi .a 141 vie mila mai ste ne doe--na.
143
8
 
1
 
! Отговори
до 164 преди 11 години
Имаш голям късмет ,че не те познавам ! Знаеш ли какво правя на такива семейни мъже като тебе дето искат да ме ч... ! Ставам приятелка с жените им ,и ги пускам на моите тъпкачи /ергенчета и разведени/ !Знам как да я накарам и подведа за стане част от нас ! Много губи моят мъж ,че се прави на голям тарикат ,защото тези няколко жени ,които ги пуснах на тъпкачите си ,можеше да ги пусна на него ! Но от къде акъл в кухата му глава ,та ме принуждава да правя някои неща зад гърба му!
142
1
 
0
 
! Отговори
makedonec преди 11 години
Do 141 bravo Zna4i magat vi e staromoden.az sam raskreposten i bez zadrugki.zapovjadai sas tapka4ite i bratov4edkata .mnogo haresvam grupovijat .a moge i tapka4ite da polu4at 4ustvo za malcennost.
141
3
 
1
 
! Отговори
До 141 преди 11 години
Виж какво моето момиче, аз ако съм егоист, магарето на поляната ще започне да решава задачи по математика. Ти не вземаш, аз не вземам. Пито-платено. А и не съм тъпкач... просто мога да правя секс и да задоволя една жена от-до. А с жена ми сме правили много лудории - ако суингърс ти говори нещо - представи си го.