Ужасяваща екзекуция на афганистанка за прелюбодеяние

Видеозапис отново предизвика полемика за правата на жените в страната
Обновена: 9 юли 2012 10:13 | 9 юли 2012 09:00, Петя Славова
226
Ужасяваща екзекуция на афганистанка за прелюбодеяние
Снимка: Reuters

Видеозапис с екзекуция на жена, обвинена в прелюбодеяние, предизвика за пореден път полемика за правата на жените в Афганистан след 10 години на международно присъствие в страната, предаде Франс прес.

Записът бе разпространен броени часове след важна среща в Токио на международните донори за Афганистан, които обещаха да дарят на страната над 16 милиарда долара до 2015 г. В замяна те поискаха обаче подобряване на положението на жените.

АФП определя кадрите от видеоматериала като ужасяващи. В малко село в централната провинция Парван няколко десетки мъже гледат към жена със сивкаво було, която седи с гръб към тях.

Жената изслушва прочитането на своята "смъртна присъда", без да трепне. След като цитира няколко сури от Корана, в които прелюбодеянието се осъжда, "съдията" - талибан с дълга черна брада - я "признава за виновна", че е избягала от своя съпруг с друг мъж. Той възхвалява муджахидините, че са заловили бегълката, и обявява, че "ние не можем да й простим"."Аллах ни казва да приключим с нея", продължава съдията талибан и обявява, че съпругът на жената "има правото да я убие", пише БТА.

След това подават автомат Калашников на облечен в бяло мъж, който застава на два метра зад "подсъдимата". Като вика "Аллах акбар" (Аллах е велик), той стреля два пъти по жената, без да улучи, но третият куршум попада в главата. Жената рухва на земята, но нейният палач стреля още два пъти в трупа. На сцената присъстват само мъже. Някои снимат с мобилните си телефони.

Официалната версия е по-различна. Според говорителка на регионалните власти в провинция Парван 22-годишната Наджиба била задържана от талибаните за това, че имала извънбрачна връзка с техен командир. Преди 16 дни бунтовниците я признали за виновна и я осъдили на смърт за по-малко от един час.

Екзекуцията била извършена пред съселяните на жената. Полицията и армията междувременно били мобилизирани, но не успели да се намесят. Силите за сигурност обаче подготвят голяма операция, за да открият виновните, увери говорителката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
1
 
! Отговори
абу нидал до 86 преди 11 години
Много си права. Дано повече българки от т.нар. феминистки го осъзнаят.Аллах здраве да ти дава!
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цензура за днес.бг!
98
0
 
3
 
! Отговори
LXIV преди 11 години
до 110: Ти си просто един ненормалник с клавиатура. Каква начетеност, бе ***? Ти ако можеш да решиш кръстословица за деца ще получиш дори диплома за основно образование. По стила ти на писане си личи, че си без надлежното образование, социален статус и си някакъв убит нервак с нещастно детство. Между другото, харесва ми как се нервиш и пенявиш. Ако всеки ден си форумния *** за гаври и отдушник на работното напрежение на хората, все ще има някаква полза от теб.
97
6
 
31
 
! Отговори
Антимюсюлман преди 11 години
Каквото и да си говорим, мюсюлманите са си все едни и същи. Дали са в Афганистан, дали в Турция, дори и в България. ***, гадна ***, която трябва да се бие до кръв и напикаване само, защото жиевее и диша!!!!!!!!!!!!!!!!!!
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ислямо-левичарите са получили оргазъм, честито. Пречее, един ислямо-левичар малко над животните ли стои, или малко под животните по отношение на интелекта?
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ужасно то е ,че много резак се домъкна тук,а ние не правим нищо за да го върнем обратно!
94
0
 
1
 
! Отговори
LXIV преди 11 години
до 107: Ти и личен опит? Извинявам се, че ще съм толкова директен към болен като теб, но в твоя случай имаме диагноза, а не личен опит. Нека да наричаме нещата с точните им названия.
93
0
 
4
 
! Отговори
за Дедо Гаджа преди 11 години
Не е излишно. тези пари ще ги преточат по различни програми, покупки на оръжие, други стоки, консултански услуги. И по-голямата част ще заминат за САЩ и американски фирми. Това е бизнеса.
92
2
 
2
 
! Отговори
do LXIV ot 101 преди 11 години
Абе злощастно човешко образувание, и.д. евреин. Аз не се правя на страхотно умен и начетен. Аз съм си такъв Българин. Както и повечето от моя род. Вие оскотени дребни душици и пъпа ни не стигате. Сега ти е рано да го разбереш. Време ти трябва. А теб некадърен пропагандатор не мога и на работа да те взема. И като не може от тнас пари да изкарате, какво търсите тук. На умряло куче нож никой не вади. Лъжци долнопробни. Пак лъжеш. Но не е изненада, *** си. Ходи пиши някъде на иврит.
91
0
 
9
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 11 години
Там, в дебрите на Афганистан, до този момент никой не е успял да промени мисленето и нравите на този див народ. Те се делят на кланове, а нормите в Корана са техен аршин. Светската власт е само за парлама.Четох, че тяхното правителство щял да получи международна помощ от 15 милиарда долара. Това е излишно наливане на долари в гърлото на няколко шепи политици.
90
2
 
2
 
! Отговори
До 106 преди 11 години
Личи си, че не мислиш! Ква полза искаш да изкараш от мен? Ти не можеш ли, че искаш други да екслоатираш? Това за цървула ти си го знаеш. Това ти е точка 4, след комунист, гербарист, евреин...Просто мисли и се интересувай! Не гласувай! И не вярвай на "медийни факти", "научни факти", "религиозни факти" и тн. Вярвай само на личния си опит! НО ПЪРВО ГО ПРИДОБИЙ!!!
89
4
 
5
 
! Отговори
гурбетчия до 95 преди 11 години
Ами разликата е ,че аз вярвам само в НАУЧНО ДОКАЗАНИ НЕЩА ,а не в глупости и фантасмагории! Напр. доказано е ,че фотоапарата снима и показва онова което е въху масата ,и не може да снима само ако не е в изправност!Слагам една ябълка на масата и снимам,виждам че на снимката наистина има ябълка ,а не грозде! При наличието на толкова супер мощни апарати ,я ми кажи някой да е снимал "господ"?! Да ама вие намерихте как да се оправдаете ,господ не се виждал ,той бил в душите на хората ! ДРЪН ,ДРЪН !
88
0
 
2
 
! Отговори
до 100 преди 11 години
Аз пък от твоето словоизлеяние нищо не разбрах. Нещо май не се погаждаш с клавиатурата и българския език.
87
1
 
2
 
! Отговори
До 100 преди 11 години
Те сега и евреите намеси! После няма конспирации! Та ти си цял конспиратор бре ;-)Ти гой ли си?Другите последно кви сме?1. евреи2. комунисти3. гербаристи4. може да допълваш квото си искаш, но пак си оставаш ГОЙ ако се приемаш за такъв.Надрасни ограниченията си, някой ще се възползва от тях!
86
3
 
4
 
! Отговори
ние сме Българи преди 11 години
А ти си евреин. Който се мисли за голям тарикат. Изкарва мръсни пари като води пропаганда .
85
3
 
3
 
! Отговори
za LHIV преди 11 години
Вярно се еврей. Дето си мисли, че ние сме гоите, животните, плебеите. А висшата еврейска раса, еей сега ще пусне нужните коментари, за да ни научи как да мислим и как да се подчиняваме.И пишем различни хора. Щом това не си разбрал си много жалък. Но от вашата порада разбирате сдамо от пачки, лъжи и измами. Което прекрасно демонстрирате тук.
84
1
 
3
 
! Отговори
До 98 преди 11 години
А кои сте вие? А те кои са? А аз кой съм?Май си се ограничил малко! И кво виждат хората и кво знаят хората?
83
3
 
2
 
! Отговори
до LXIV преди 11 години
Класически еврейски пропагадатор. Когато искате да дескридитирате истината, вече не казвате, че е лъжа. Казвате, че това са теории на конспирациите. А те за съжаление се оказа, че не са теории, а живата реалност. България не е захлупена информационно страна. Хората вече виждат и знаят. Разбрахме ви.
82
2
 
4
 
! Отговори
До 93 конспиратора! преди 11 години
Целия ти живот е една конспирация! И ние всички всеки ден създаваме нови конспирации.дори лъжеконспирациите обслужват определена конспирация! Може да си извадиш извод, че конспирации има и те всички са част от една голяма конспирация, дори и лъже конспирациите, религиите, правителствата, фармацията и тн.Мислете или се откажете! А кво ти пречи да мислиш и да следиш нещата около теб?Защо отхвърляш всичко и заклеймяваш без да мислиш. Да мислиш, не да знаеш! Щото те програмират по телевизията!
81
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българските мюсюлмани да гледат какво става.Ако им се живее при такива правила,каквито религията им,им налага.