В Осло гневни заради катуни на наши и румънски роми

Норвежци заплашват да прибегнат до насилие
17 юли 2012 16:55, Елка Василева
354
В Осло гневни заради катуни на наши и румънски роми
Жители на Осло недоумяват защо полицията още не е разтурила катуна. Снимка: архив, Reuters

Присъствието на стотици имигранти, предимно роми от Румъния и България, които продължават да живеят в незаконни биваци в Осло, предизвиква все по-голямо недоволство сред гражданите в норвежката столица, съобщи норвежкият информационен сайт "News in English".

Норвежци, разгневени от поведението на имигрантите, които според тях не проявяват уважение към местните власти и жители, заплашват да прибегнат до насилие, ако не бъдат взети мерки срещу незаконното им пребиваване в града.

Според в. "Афтенпостен" жителите на квартал "Арвол" са толкова ядосани от новия бивак, издигнат до домовете им, че смятат да използвал сила, за да изгонят ромите. Те недоумяват защо полицията още не е разтурила катуна, след като здравните власти са предупредили, че е опасен.

Имигрантите са издигнали палатки и саморъчно направени подслони насред купища камъни и пясък, които могат да ги затрупат. На мястото няма течаща вода, канализация или служба за събиране на отпадъците, предупредиха здравните власти. Според градската управа собственикът на имота, върху който е установен бивакът, трябва да изведе имигрантите оттам.

Близо трийсетината обитатели на бивака, издигнат в събота, влезли в словесен двубой с местни жители, като една от имигрантките се разкрещяла, че нито те, нито полицията имат право да им казват какво да правят и къде да ходят и нарекла норвежците нацисти, защото ги тормозели.

"Положението е нетърпимо", каза представител на градската управа. "Не можеш просто да се заселиш на място, което е опасно за здравето. Всички са добре дошли в Осло, но когато дойдеш като посетител, трябва да можеш да се грижиш за себе си", заяви той. По думите му властите в града не са задължени да осигуряват съоръжения за лагеруване на имигрантите.

Градските власти настояха правителството да се намеси за решаване на проблема и днес бяха свикани срещи с участието на някои министри. Отправят се все повече призиви за депортиране на имигрантите, но като граждани на страни от Европейския съюз те имат право да останат в Норвегия до три месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още по темата: НорвегияОслороми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да си ги държат и превъзпитават, щото те северняците все най-много знаят, що се отнася до дискриминацията на *** в България и Румъния..
8
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Веднага да им се изпратят Красимир Кънчев от БЕХ и Цветелин Кънчев от Ромата да ги защитят :).
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Норвегия е една от страните с най-висок стандарт в света и какво ще правят там роми, били те български или румънски.
6
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За съжаление Хитлер е бил прав.
5
0
 
77
 
! Отговори
ined преди 11 години
А не може така!!! Къде им изчезна толерастията на тея норвежци, даже още няколко катуна трябва да им пратим, хубаво да се евтроинтегрират с ***.
4
1
 
97
 
! Отговори
САМО ТАКА преди 11 години
Нали много ги защитавахте, а?! Нека да ви погостуват сега....хахаха...и дай боже там да си останат. Гледайте им сега катуните и простотията....скоро ама много скоро и на други неща ще се нагледате....муххахахаха.... Няма да ви ги съобщавам, тъй като това ще е вид Сюрприз за вас....да може тръпката да е пълна! Между другото - може да им посторите и по някое квартал4е така...с басейн4е...с тва онова...па хранете си ги, па поете си ги...те да си лежат да си по4иват милите :)
3
1
 
95
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Що не вземат да ги интегрират ? Лесно е да даваш акъл, когато не се е запалила твоята черга! Лошото е, че както винаги ще ни ги върнат за тяхвна сметка...
2
1
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега ще си имате работа с правозащитните организации
1
1
 
114
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Не мога да разбера какво не им харесват на *** в Осло