Франция ще отговори, ако Сирия използва химическо оръжие

Париж ще използва военна сила, заяви външният министър Фабиюс
Обновена: 31 авг 2012 19:43 | 31 авг 2012 19:40, Елка Василева
164
Франция ще отговори, ако Сирия използва химическо оръжие
Лоран Фабиюс. Снимка: Reuters

Франция незабавно ще приложи военна сила, ако сирийският президент Башар Асад използва химическо оръжие. Това заяви днес по радио "Европа-1" френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Отговорът ни ще бъде светкавичен," подчерта той. Като отбеляза, че "химическото и биологичното оръжие са необикновени оръжия," Фабиюс даде да се разбере, че Париж в подобен случай не възнамерява да изчака резолюция на Съвета за сигурност на ООН, разрешаваща военна или друга операция в Сирия.

Още по темата

Фабиюс отказа да уточни дали Франция или САЩ първи ще се намесят със сила в Сирия, ако Асад използва химическо оръжие. "Ще запазя това в тайна," каза той.

Шефът на френската дипломация добави, че Париж може да подаде скоро иск в Международния наказателен съд, обвинявайки сирийския президент и помощниците му в престъпления против човечеството.

Франция също така планира да осигури помощ за контролираните от бунтовниците райони на Сирия, така че тези "свободни зони" да могат да се самоуправляват и да задържат бежанските вълни, съобщава Ройтерс, цитирайки Фабиюс.

Според него Франция и Турция са определили райони в северните и южните части на Сирия, които вече не са под контрола на президента Асад. Това създава възможност местните общности да се самоуправляват, без да им се налага да бягат в съседни
страни.

"Може би в тези свободни зони сирийците, които искат да избягат от режима, ще намерят убежище, а това от своя страна намалява необходимостта да преминават през границите, било то в Турция, Ливан, Йордания или Ирак", заяви още френският външен министър след вчерашното заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню
Йорк.

По-рано този месец американският президент Барак Обама предупреди сирийския президент Башар Асад, че използването или разполагането на химическо или биологично оръжие по време на конфликта в Сирия ще е "червена линия" за САЩ и ще има огромни последици.

„Въпросът за тези оръжия, с каквито Дамаск призна, че разполага в значителни количества, не засяга само Сирия, а и близките ни съюзници в района като Израел. Това ни тревожи. Не можем да допуснем възможността химическо или биологично оръжие да попадне в ръцете на злонамерени хора“, каза Обама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
34
 
! Отговори
не син преди 11 години
Гадните натовски терористи ще нарушат всякакви норми и закони за да постигнат целите си ! Сами ще пуснат химически оръжия и ще окупират Сирия !
71
0
 
12
 
! Отговори
до 100 преди 11 години
От този отговор е ясно,че бъкел не разумяваш какво става в света,всичко зависело от палестинците,а?Толкова колкото ,ако е възможно да си изкопаят масов гроб и легнат в него,нали шабез.Продължавай да дерзаеш с искрящи очи.
70
3
 
18
 
! Отговори
Картоф преди 11 години
Тоя *** първо да прочете ИСТИНСКАТА история за френската революция и да направи сравнение с тази "революция" за да види колко прилики има, и тога да заплашва НЕЗАВИСИМА РЕПУБЛИКА. И също АЗ ги ЗАПЛАШВАМ, че ще спра да купувам вносни френски картофи.
69
2
 
16
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
"Женските петли" съвсем изперкаха!!!!!!
68
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този господин дали се е допитал до г-н Путин ? Кви ги говори?
67
3
 
14
 
! Отговори
123 преди 11 години
Путин решава.
66
1
 
20
 
! Отговори
AYYYYYYYY преди 11 години
Само че генерала каза на Оландо че сирийците имат 490 изтребитела а франция 417 и нямат финансофа и техническа възможност да ударят Сирия.Отделно ги е страх от Русия.Еврейска му работа бе,бодят медийна война,те и за друго не ги бива.Това да не пизда да лижат
65
3
 
13
 
! Отговори
до 88 преди 11 години
Зомби,много лъжеш.ООН излезе с доклад,че до 2020г.концлагера Газа ще е необитаем поради причинените условия от ционисткия режим,90% от водате вече не може да се пие.Време е за анулиране на резолюцията на ООН от Общото събрание от 1948 и създаване на демократична Палестина с равни права за мюсулмани,християни и евреи.
64
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турските асимилатори ли ще раздават правосъдие в люлката на хлистиянството -Сирия!Ислямиската наглост няма край!На всичкото отгоре искат толерантност!
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С тия приказки за използване на хим оръжие напоследък западняците търсят повод за война-жалко ,че не е като преди 1000г,пълководецът начело на атаката-със сигурност нямаше да има дори поглеждане накриво,камо ли бой
62
1
 
18
 
! Отговори
Еквадорски дипломат преди 11 години
Изказванията на френския външен министър вече имат същата тежест като изявленията на Никито Младеноф.
61
1
 
9
 
! Отговори
до 76 преди 11 години
ти в асансьор качвал ли си се? Отвори уста и кажи: А-а-а-а-а...! безплатно е, и вече не чакаме гръмотевица, че да запалим огън- просто отиваме до Витоша.
60
1
 
8
 
! Отговори
до 82 преди 11 години
Зомби,я кажи един палестинец от Газа може ли да изпие едно кафе където си пожелае в родна Палестина,такава"демокрация"лелееш и за Сирия нали?
59
1
 
6
 
! Отговори
До 76 преди 11 години
балък (означава- риба) такива кат тебе на пуста кука се ловят!
58
1
 
10
 
! Отговори
до 71 преди 11 години
По твоята логика -независимост трябва да има за Калифорния,Северна Ирландия,Флорида,Одринска и Беломорска Тракия,Кюрдистан,Фландрия,Баския,Корсика,Дакота,Константинопол......ще продължавам до утре
57
1
 
8
 
! Отговори
до 76 преди 11 години
Ха ха ха ,беше ми ясно,че си зомби с искрящи очи още от предишните ти *** коментари шабез.
56
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Франсетата трябва някой да ги окупира пак...да се кротнат.
55
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 66Тоя па - как си го представяш руснаците да тръгнат да да се бият в Сирия. Достатъчно е само да въоражат сирийците със съвременни руски оръжия от 70 години на миналия век като например С-300 системите кото свалят без порблем обект с големина на футболна топка изработен по най-съвременни стелт технологии (за сведение сега руснаците разполагат сега с С-500 но те са предвидени да се използват след 2050 година). Като почнат да падат като круши натовските самолети които струват по милиарди долари кво ще прават французчетата а? Остава им само наземна операция, и тогава ще повръщат кръв, яко разцепване на *** ще има. Това не като да седиш на компютъра и да натискаш копчета за да изстрелваш ракети. Те не могат да се оправят в Афганистан с шепа примитивно въоражените талибани, та какво остава да тръгнат на чужда територия да се бият с 200 хилядна модерно въоражена армия чиито войници знаят, че ако загубят войната чака ги сигурна смърт и тях и семействата им.
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сите сте Македонси- зафатено!
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щото в момента няма френски наемници- затва веке ще отговорат- официално! Дея, тоя Волтер съвременен- гид бурда бе гьотферен!